Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Försvunnen Stooges-inspelning avslöjar 50 år senare sanningen om varför basisten fick sparken

Från 2020

Varför fick The Stooges basist foten efter Goose Lake?

Femtio år efter Goose Lake-giget sitter The Stooges-fans och försöker urskilja basen på den nya liveplattan Live at Goose Lake, August 8th 1970

Jag är en av dem med öronen fast i högtalarna fast jag inte ens var född när sångaren Iggy Pop, bröderna Ron & Scott Asheton på gitarr respektive trummor, saxofonisten Steve Mackay och basisten Dave Alexander raglade upp på scenen inför en publik på 150 000-200 000 människor.

Nu tror jag mig ha ett svar på frågorna som ställts ända sedan den där ödesdigra dagen då den ursprungliga Stooges-lineupen sprack

Det tog några veckor för mig att få min vinylskiva från U.S.A. med coronaposten, men nu tror jag mig ha ett svar på frågorna som ställts ända sedan den där ödesdigra dagen då den ursprungliga Stooges-lineupen sprack.

Hur gör en basist för att stilla sina nerver?

Ljudteknikern Jim Cassidy hade bandat in konserten och rullbanden har legat bortglömda i en papplåda som hängt med i otaliga flyttar ända tills sonen Joshua Rogers städade källaren för att avgöra vad som skulle kastas.

The Stooges var ett knarkband

Joshua fick syn på en box med namnet “Goose Lake reels” som innehöll 17 rullband. Han blev nyfiken och förde lådan till skivbolaget Third Man Records, som grundats av bl.a. Jack White.

- Den färdiga inspelningen låter bättre än jag någonsin hade kunnat tro. Third Man Records har verkligen gjort ett magnifikt jobb då de restaurerat inspelningen, säger Rogers, som bifogar mig några foton på rullbandet.

Ljudteknikerns inspelning från den omtvistade konserten var bortglömd i nästan 50 år.

- På inspelningen hörs sanningen om Dave Alexanders framförande alldeles tydligt, säger Rogers som är glad över att han kunnat lyfta fram en historisk incident via sin pappas inspelningar.

Vinylen snurrar nu på min skivtallrik. Inlayn som kommer med skivan klargör exakt vad det var frågan om.

The Stooges var ett knarkband. Förutom Ron.

Den 7 juli 1970 släppte de sitt andra album Fun House, döpt efter huset där de bodde tillsammans på 2666 Packard Road i Ann Arbor, Michigan.

I Fun House lärde de sig använda heroin och andra dåligheter medan de uppfann punk.

Basisten Dave Alexander är huvudpersonen i Goose Lake-dramat.

Han hade börjat festa allt mer och Iggy Pop hade den senaste tiden blivit allt mer irriterad på Alexander som ofta var för full för att dyka upp på träningar eller spela ordentligt på gigen.

Iggy och Dave hade haft en massa schismer redan tidigare, men det här giget var väl droppen som fick bägaren att rinna över

Ironiskt, med tanke på att Iggy Pop haft ett rykte som en av de värsta drogvärstingarna i branschen. Iggy hade varnat Dave: Dyker du upp full och fuckar upp så är du ute ur bandet.

Goose Lake var en “big deal”. Publiken var massiv, man beräknar att där var upp emot 150 000 - 200 000 människor på den två dagar långa rockfestivalen.

Andra band som uppträdde var bl.a. Joe Cocker, Bob Seger, Chicago, Jethro Tull, Alice Cooper och The Faces.

Goose Lake-festivalens plansch 1970.
Bildtext Goose Lake-festivalen var två dagar lång och flera stora namn från den tiden uppträdde.
Bild: Third Man Records

Det var menat som en “musik och fredsfestival”, men området var kargt. Då man kommit in fick man inte längre gå ut. Hela området var omgärdat av ett högt staket, ställvis med taggtråd på toppen som i ett fängelse.

Liksom den farliga bruna LSD:n på Woodstock cirkulerade det ett vitt pulver på Goose Lake.

Drogen var mer känd som Angel Dust eller PCP, ett starkt bedövningsmedel menat för hästar.

PCP är en av de där riktigt ruskiga drogerna som får folk att hoppa ner från taket eller peta ut sina egna ögon.

Ett ungt par rider till Goose Lake-festivalen 1970.

Framför scenen hade man grävt en vallgrav och två ridande poliser i stetsons vaktade publiken, och artisterna.

Det var strängt förbjudet att göra som Iggy gjorde två månader tidigare, den 13 juni, då Stooges uppträdde på Cincinnati Pop-festivalen där den berömda jordnötssmörsincidenten ägde rum.

Backstage fanns ett speciellt tält där 20-30 groupies väntade på att få underhålla artisterna.

Det finns också några videupptagningar från Stooges spelning på Goose Lake-festivalen.

Iggy och Ron anlände tillsammans med sin turnémanmager/drogförsäljare som körde dem, medan Scott och Dave kom dit tillsammans med Daves flickvän Esther Korinsky.
Basisten var nervös. Och hur gör en basist för att stilla sina nerver?

Precis.

På vägen dit stannade de för att köpa en 12-pack öl som de sänkte i bilen tillsammans med några Tuinals. När de kom fram på morgonen var mössan redan på sned.

Basisten Dave Alexander är huvudpersonen i Goose Lake-dramat. Bilden är från dokumentären Gimme Danger av Jim Jarmusch.

När de kom in på området möttes de av en brittisk roadie för en av huvudartisterna som frågade om de ville ha en hit från en papperspåse med ett sugrör i.

Korinsky säger att hon minns allt före det, men efter att de gladeligen snortat av drogen är allt suddigt.

För Dave ännu mer. Han var enligt uppgift fullständigt plakat - som en seriefigur med “x” ritade för ögonen.

Iggy Pop varnades för att försöka kliva av scenen under giget.

Iggy Pop förberedde sig för giget med att ta suspekt kokain i någons tält några timmar före de skulle spela, med den påföljden att han blev totalförlamad och glömde vad han själv hette.

Hur skulle det här gå? I sista stund slog det Iggy: “Jag är en musiker. Jag ska snart uppträda”. Dave Alexander hade inte samma stamina som Iggy. Han var fortfarande borta med vinden när de på kvällen skulle upp på scen.

Iggy var själv ganska mjuk i mössan den där dagen

Scenen var tudelad och kunde rotera runt 180 grader så medan ett band spelade kunde följande band rigga upp bakom deras rygg och när det var dags för byte så snurrade man hela scenen runt för att minimera pauserna mellan banden.

Alla band fick uppträda i exakt 45 minuter.

Nu lyssnar vi med rynkad panna på just basen, eller frånvaron av basen

Iggy Pop går i en intervju igenom basen i de enskilda låtarna. Dave spelar fel och glömmer delar av låtarna så det råddas till för de andra och Iggy får improvisera här och där.

Bl.a. säger han att TV Eye totalt saknar bas och att det som hörs de facto är låga toner från Rons gitarr.

Han var enligt uppgift fullständigt plakat - som en seriefigur med “x” ritade för ögonen

Två vakter hade i uppgift att vakta Iggy så att han inte skulle försöka klättra ner från scenen, över diket och klättra över stängslet och rymma ut i publiken.

Iggy försökte i början av giget, men vakterna drog honom genast tillbaka.

Publiken var vild och försökte riva loss plankor från staketet som skiljde dem från scenen. Då Stooges uppträtt i dryga 40 minuter drog arrangören ut stöpseln för dem och svängde på scenen så nästa band kunde inleda sin konsert.

Vad säger ljudupptagningen?

Som sagt lyssnar vi nu med rynkad panna på just basen, eller frånvaron av basen.

Vad man hör är en elektriskt fängslande och hypnotisk konsertupptagning som svajar hit och dit som en berusad älg i en danspaviljong.

Det är ett tumult och en explosiv urladdning av rå rock n’ roll. I den avslutande avantgardistiska free jazz-kakofonin L.A. Blues gör demolerar saxofonisten Steve Mackay de sista spretiga trådarna av musikalisk räfst och disciplin.

Men hur låter basen?

Jag lät en Stooges-expert samt en progediggare ge sitt utlåtande.

Jarkko Jokelainen är musikjournalist på Helsingin Sanomat och trummis i bandet Flaming Sideburns. Han är också en stor Stooges-kännare.

Joakim Rundt jobbar på Yle Vega och lyssnar helst på knepig progressiv rock av duktiga musiker. Med hörlurar.

Jarkko Jokelainen är hänförd, Joakim Rundt inte så mycket.

1. Hur låter basen i dina öron?

- Enligt legenden gav Iggy sparken åt basisten för att han var i så katatoniskt tillstånd att han inte fick ljud ur sin bas. Den här skivan bevisar att så inte var fallet. Nog hörs där ju att Dave försöker kämpa på men hans skick är så dåligt att prestationen inte ens med bästa vilja kan kallas felfri. Ibland träffar han rätt men lika ofta är han långt ute i skogen, säger Jokelainen.

- Jag tycker att basen rätt intressant utmanar vårt klassiska västerländska fyrkantiga tänkande kring rytm, tempo och det här med att alla i bandet ska komma till refrängen samtidigt t ex. Är det alltid det bästa för låtens karaktär? frågar sig Joakim Rundt.

2. Hade Iggy rätt i att ge foten åt Alexander p.g.a. det här?
- Iggy och Dave hade haft en massa schismer redan tidigare, men det här giget var väl droppen som fick bägaren att rinna över. Om man skulle ha fått sparken från Stooges enbart p.g.a. spelmässiga misstag så skulle musikerna snabbt ha tagit slut i bandet!

- Iggy har väl carte blanche till det mesta så varför inte kicka basisten. Egna, eller så fast basisten ur nån annans band. Usel bas på giget nog, det måste sägas. Tycker basen piggnar till lite till mitten ungef dock, på Dirt t ex. är Rundts analys.

3. Hur låter resten av giget överlag?
- Ron Ashetons cirkelsågsgitarr är ju det som håller hela paketet ihop. Den har söäkert hörts så högt live att publiken inte ens har märkt basistens äventyr. Av samma anledning är den här skivan värd sin vikt i guld, säger Jokelainen.

- Jag har lyssnat väldigt lite på Stooges så för mig låter det lite som jag föreställt mig dom. Tar man bort Iggy finns inte så mycket kvar. Tricky upplägg för ett band. Klassiskt upplägg kanske rentav, funderar Rundt.

4. Varför bryr sig så många människor om en 50 år gammal händelse som den här?
- Faktum är ju att Stooges också på sin sämsta dag är bättre än nånting annat, så därför orkar gänget fradga om varenda sekund av musik som man gräver fram ur arkiven. Och Google Lake är från den bästa ändan när man hör på ljudkvaliteten. Jag har i min skivhylla en hel del Stooges livegigs som låter som om de är inspelade med en dammsugare i konsertlokalens sanitetsutrymmen. Ugh! tillägger Jokelainen.

- Folk glömmer inte oförrätter. Som Slaget vid Hastings, Judas svek för 2000 år sen eller så tvisten om basistens skick på Goose Lake-giget då, konstaterar Rundt.

När Iggy Pop fick höra konserten 2019 efter 50 år av dåliga minnen från ett skit gig var hans kommentar: “Wow! Det där lät ju mycket bättre än jag kom ihåg.”

Dave Alexander dog 1975 i sviterna av sin alkoholism. Han blev 27 år gammal.

Diskussion om artikeln