Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HäSa: Marko Palo som vann VM-guld 1995 tvingades amputera benet: "Jag insåg direkt att det gick illa"

Från 2020
I november 2014 fick Marko Palo dra på sig landslagströjan i en träningsmatch.
Bildtext I november 2014 fick Marko Palo dra på sig landslagströjan i en träningsmatch.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

En allvarlig arbetsplatsolycka resulterade i att den tidigare ishockeyspelaren Marko Palo tvingades amputera sitt högra ben. Palo, som avslutade karriären 2002, driver ett företag som sysslar med stenläggning.

Hämeen Sanomat (bakom betalmur) berättade om olyckan och amputeringen på sin webbplats. Palo bekräftar det hela för tidningen.

Den 52-årige Palos högra ben har amputerats nedanför knät. Han vårdas nu i Helsingfors.

– Jag kom inte undan lasset då jag hade en grävmaskin i vägen för mig. Jag insåg direkt att det gick illa, sa Palo till Hämeen Sanomat.

SM- och VM-guld 1995

Den tidigare hockeyanfallaren har efter karriären drivit bolaget Kyykivi som han grundade år 2012. Bolaget jobbar huvudsakligen med stenläggning och Kyykivi har under de senaste åren tilldelats pris för sina insatser.

Palo var en HPK-ikon och gjorde tio ligasäsonger i laget. I Tavastehusklubben vann han fyra FM-brons och ett FM-silver.

Marko Palo spelade i landslaget i samtliga mästerskap under tre säsonger: 1992–93, 1993–94 och 1994–95. Säsongen 1993–94 knep han OS-brons och VM-silver, medan det blev stort guldfirande efter VM 1995 i Stockholm.

Före VM-guldet hade Palo våren 1995 vunnit ett smått sensationellt SM-guld med HV71 i Sverige. Esa Keskinen och Palo var nyckelspelare i det HV71 som vann guld trots att laget slutade åtta i grundserien.

Diskussion om artikeln