Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiktok förbjuds i amerikanska appbutiker från och med söndag – beslutet sätter ytterligare press på de kinesiska ägarna

Från 2020
Uppdaterad 18.09.2020 23:20.
Ett barn håller i en smarttelefon.
Bildtext Tiktok kommer inte att kunna laddas ner från Apple eller Google från och med söndag. Bildsättningsbild.
Bild: Mostphotos

Från och med söndag kommer USA att bannlysa nedladdning av de populära kinesiska webbtjänsterna Tiktok och Wechat, förutsatt att president Trump inte kommer fram till en sistaminuten-överenskommelse med de kinesiska ägarna.

Det amerikanska handelsdepartementet motiverar beslutet med att man vill motarbeta Kinas försök att samla in data om amerikanska medborgare. Handelsdepartementet kunde ändå inte lägga fram några bevis på detta.

Under ett presstillfälle tidigare i dag kommenterade handelsminister Wilbur Ross beslutet.

- Det kinesiska kommunistpartiet har visat medel och motiv för att använda dessa appar för att hota USA:s nationella säkerhet, utrikespolitik och ekonomi.

Apparnas kinesiska ägare Bytedance och Tencent försäkrar att apparna administreras självständigt i USA och att Kina inte kan samla in information om amerikaner via apparna.

Tiktok går att använda tills november

Både Tiktok och Wechat är besvikna över USA:s beslut, men säger sig arbeta för att nå en långsiktig lösning vad beträffar applikationernas framtid på den amerikanska marknaden.

Från och med söndag kommer man inte kunna använda Wechat, medan Tiktokanvändare som redan har appen kan använda den åtminstone fram till 12 november. Efter det är det möjligt att också Tiktok förbjuds helt och hållet.

Wechat har närmare 19 miljoner dagliga användare i USA medan Tiktok har omkring 100 miljoner.

Beslutet kommer efter att Donald Trump utfärdade en exekutiv order i augusti, där han gav amerikanska bolag en deadline på 45 dagar för att sluta samarbeta med kinesiska bolag.

Trump tror på överenskommelse

Förbudet sätter nu press på särskilt Bytedance, men hittills har inte förhandlingarna kring ett eventuellt uppköp av den amerikanska avdelningen på Tiktok burit frukt. Microsoft lade tidigare ett bud, men det förkastades i söndags - efter över en månad av förhandlingar.

Trump sa ändå under fredagskvällen att han tror på en ''snabb'' överenskommelse om Tiktok, eftersom Tiktok är ett ''fantastiskt bolag, som är väldigt väldigt populärt''.

- Vi lyckas kanske låta människor vara lyckliga, men med de krav på säkerhet vi behöver, sa Trump inför reportrar.

Källa: AFP, AP

Diskussion om artikeln