Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stormen Aila var årets kraftigaste – över 3 000 är fortfarande utan el, som värst drabbades över 100 000 hushåll av elavbrott

Från 2020
Uppdaterad 18.09.2020 23:51.
Vindvarning vid Replotbron, Korsholm.
Bildtext Österbotten drabbades hårt av stormen Aila, och många är fortfarande utan el. Bilden är tagen vid Replotbron i Korsholm.
Bild: Yle/Roy Fogde

Stormen Aila förde med sig kraftiga stormvindar, elavbrott och förseningar i tågtrafiken då den drog över Finland igår. Klockan 19 på fredag kväll var ännu omkring 8 000 hushåll utan el, vid klockan 23 var antalet drygt 3 600.

Preliminära uppgifter talar för att stormen var den kraftigaste i år, mätt i antalet uppdrag med anledning av skador stormvindar orsakat, och en av de kraftigaste på två decennier. Det uppger Meteorologiska institutet på Twitter.

Mer förödande var ändå stormen Janika år 2001 och stormarna Tapani och Hannu år 2011. De två senare räknas enligt Meteorologiska institutets meteorolog Tuomo Bergman som en storm på grund av att de var svåra att skilja på, eftersom de inföll ungefär samtidigt.

– Vindskadorna är så många till antalet så det ser ut som att Aila hamnar på tredje plats, efter de där, säger Bergman.

Räddningstjänsten fick rycka ut drygt 2 600 gånger på grund av stormen. Främst handlade det om uppdrag för att förebygga skada. Jämförelsevis ryckte räddningstjänsten ut omkring 650 gånger i februari med anledning av stormen Tuuli, och knappt 600 gånger på grund av stormen Päivö i juni.

Inrikesministeriet uppger på Twitter att stormen Tapani orsakade över 5 700 uppdrag år 2011.

Esbo värst drabbad i Nyland

I Västra Nyland höll stormen räddningstjänsten sysselsatt med över 200 uppdrag, varav 60 var i Esbo - där antalet uppdrag var störst.

Orsaken till att uppdragen blev så många är att stormen låg över Finland så länge och svepte över ett så brett område att den hann ge upphov till flera mindre vindskador.

– Skadorna går ändå inte att jämföra med de skador somriga regnoväder ger upphov till. Nog har några andra stormar lett till värre skador på mindre områden. Aila mörbultade ändå landets södra och mellersta delar väldigt brett, säger Bergman.

Det är ännu för tidigt för att uppskatta kostnaderna för de materiella skadorna stormen orsakade.

Vasa ännu utan el

I går var som mest 90 000 hushåll utan el samtidigt, och reparationsarbetet sysselsatte arbetare under natten och på förmiddagen. Totalt drabbades ändå över 100 000 hushåll av elavbrott på grund av stormen i något skede.

Reparationsarbetet pågår fortfarande, och särskilt i Österbotten är ännu tusentals utan el.

Vid 16.30-tiden under fredagseftermiddagen var runt 3000 kunder fortfarande utan el på Vasa elnäts område. En del av reparationerna görs först under veckoslutet.

De skador Aila förorsakade på landsvägar och tågbanor reparerades redan under tidig morgon i dag. I går försenades flera avgångar med anledning av stormen, men trafiken löpte som vanligt redan sent i går.

De kraftigaste vindarna, i byarna 35,3 m/s, uppmättes vid Kallan utanför Jakobstad.

Medelvinden var kraftigast vid Kylmäpihlaja i Raumo, där vinden blåste 29,4 meter per sekund.

Källor: Meteorologiska institutet, Inrikesministeriet, STT

Diskussion om artikeln