Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Viktigt att renovera hus i tid - annars kan renoveringen bli mycket dyr

Från 2020
Uppdaterad 23.09.2020 16:35.
Branddepåbyggnad med byggställningar.
Bildtext Branddepåns renovering börjar nu vara på slutrakan.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Många gamla hus i Pargas är skyddade och kräver en hel del förberedelser före renovering

12:18

Det gäller att ta hand om sitt gamla hus, för om huset får förfalla kan renoveringen bli mycket dyr. Det blev Pargas Hembygdsförening varse om då de inledde arbetet med att renovera den gamla branddepån.

Själva renoveringen av branddepån i Pargas inleddes i våras, men för att komma så långt krävdes en del förberedelser.

- Branddepån var i ett mycket sämre skick än vi trodde. När vi tog tag i det här höll taket på att rasa, så vi fick börja med att tömma och stötta upp taket. Först efter det kunde vi påbörja processen att få huset renoverat, säger Lena Långbacka, sekreterare i Pargas Hembygdsförening.

För att kunna inleda renoveringen behövde de museiverkets utlåtande, byggnadstillstånd och sedan måste de söka finansiering för projektet.

Eftersom byggnaden var kulturellt värdefull, och planen även var att bygga en utställning, fick föreningen Leader-pengar för renoveringen. Men föreningen sökte också pengar från andra finansiärer.

Hela processen tog cirka ett år och renoveringen blev också dyrare än de tänkt.

- När vi bad om kostnadskalkyler för huset, blev vi nog lite överraskade över hur stort projekt det var. Men det här berodde också på att huset var i dåligt skick. Då man bytte ut tornet på 1970-talet gjorde man det inte riktigt bra, så det läckte in vatten. Både taket och golvet har tagit skada. Som tur var har huset en bra ventilation, så det har inte blivit några fuktskador, säger Långbacka.

Viktigt att underhålla byggnaden

För de som har gamla hus tycker Långbacka att det är viktigt att vidta åtgärder i tid.

- Man ska inte låta dem bli så dåliga. Håller man dem i skick blir det inga större överraskningar och inte så dyrt att renovera heller.

Pargas Hembygdsförening ansvarar för husen på museibacken, branddepån och några hus på Gamla Malmen. Museiamanuens Anne Bergström är anställd av Pargas stad, men arbetar för Pargas Hembygdsförening. Hon tycker överlag att föreningens hus är i bra skick.

- Förutom branddepån, är läget helt okej, Byggnaderna kräver ett ständigt underhåll och görs det inte, så kan det snabbt gå på tok. Det är viktigt att tömma och putsa rännorna och se till att det inte läcker in vatten någonstans, lättare arbeten som att måla kan man också göra själv, säger Bergström.

Kulturarvet och det regelbundna underhållet är hembydsföreningens ansvar.

- Det är ett väldigt stort ansvar, för en förening som bygger väldigt långt på frivilliga krafter. Vi håller just nu på att utveckla vår frivilliga verksamhet, så om man är intresserad av byggnader eller sin hembygd får man gärna komma med, säger Långbacka.

Ny utställning

Själva renoveringen av branddepån börjar vara på slutrakan, men ännu ska huset få en utställning, som förbipasserande kan ta del av via en glasdörr.

- Utställningen berättar om tiden från 1907 då branddepån byggdes till slutet av 1920-talet och Bläsnäs brand. Vi kommer att bygga upp det med de föremål som finns och med bilder och lite texter, säger Bergström.

- Branddepån var ju mera ett lager förr, nu vill vi snygga upp den så att den blir attraktiv. Vi kör ofta förbi här med bussgrupper och då vill man ju att byggnaden ska se bra ut och att vi får en utställning dit, säger Magnus Sundman, ordförande för Pargas hembygdsförening, som också jobbar som guide,

En man och två kvinnor vid ett hus som renoveras.
Bildtext Magnus Sundman, Anne Bergström och Lena Långbacka ser framemot branddepåns utställning.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Mycket fint också i Pargas

Sundman har i sitt arbete hört både positiva och negativa kommentarer om Pargas och byggnaderna i staden. När det gäller husen i centrum, finns det de som tycker de är fula och de som tycker att de är fina eller att de passar den tidsepok de hör till.

- Många turister tycker om småstadskaraktären, med sundet, broarna och de fina planteringarna. Jag som Pargasbo blir också överraskad över alla positiva kommentarer, man blir ju lätt hemmablind. Men då man svänger in mot Pargas centrum längs med Strandvägen finns det tyvärr flera hus på höger sida som inte ger en så bra bild av Pargas. Då talar jag hellre om den vänstra sidan av sundet med Centralparken och Gamla Malmen, säger Sundman.

Stort intresse för att renovera gamla hus

Om man funderar på att renovera ett gammalt hus kan man få råd och hjälp av Byggnadsvårdsföreningen Curatio. Föreningens har nu fått en ny verksamhetsledare, Heidi Salviander-Wahe. Henne kan man gärna ta kontakt med om man har frågor.

- Det är bara att ringa och fråga om man behöver hjälp. Vi kan komma på plats och se om det är nödvändigt att göra en reparation. När det gäller gamla hus är det viktigt att använda samma material som har använts tidigare i byggnaden, säger Salviander-Wahe.

Många är intresserade av att renovera gamla hus i dag och många gör gärna arbetet själva. Salviander-Wahe får ofta flera samtal per dag, då de som ringer vill ha råd om renovering eller är intresserade av föremål från reservbanken.

Curatio har en reservbank för gamla dörrar, fönster och andra äldre byggmaterial intill Manegen i Pargas. Reservbanken tar också emot material som är äldre än 1960-talet. Men i så fall lönar det sig att ringa först.

Gamla fönsterkarmar staplade på varandra.
Bildtext Curatios reservbank är populär.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Viktigt att inte överrenovera

Trots att det är bra att renovera, är det också bra att stanna upp och fundera om alla renoveringar är nödvändiga.

- Det är mycket vanligt att innan flyttlasset kommer river man upp alla golv och ner alla tapeter, kanske man i ivern gör helt onödigt jobb. Där skulle jag rekommendera att man bor en stund i huset, före man gör några större ingrepp, säger Curatios styrelseordförande Jonathan Reuter.

Kvinna och man på trappan till ett gammalt trähus.
Bildtext Heidi Salviander-Wahe och Jonathan Reuter tycker båda att det är viktigt att inte renovera i onödan.
Bild: Carmela Johansson/Yle

För de som planerar att renovera ett gammalt hus finns det stöd att söka. Också den här saken kan Curatio hjälpa till med.

- Många tror att huset måste vara skyddat för att man ska få stöd, men man kan få stöd också om huset inte är skyddat, säger Salviander-Wahe.

Diskussion om artikeln