Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Högsta domstolens domare Ruth Bader Ginsburg är död – ger Trump chansen att utnämna konservativ ersättare innan valet

Från 2020
Uppdaterad 19.09.2020 10:49.
Ruth Bader Ginsburg sitter i en soffa med knappmikrofon på en blommig kavaj.
Bildtext Ginsburg dog efter en längre kamp mot cancer.
Bild: Tannen Maury / EPA

Den äldsta domaren i USA:s högsta domstol, Ruth Bader Ginsburg har dött efter en lång kamp mot cancer. Hon blev 87 år.

Ginsburg var en förebild och ikon för många liberaler i USA. Hon var känd som en stark röst för jämlikhet och kvinnors rättigheter och var den andra kvinnan någonsin som utnämnts till den högsta domstolen.

Högsta domstolens chefsdomare, John Roberts, gav ett uttalande strax efter Ginsburgs död.

– Vårt land har förlorat en jurist av historiska mått. I den högsta domstolen har vi förlorat en hyllad kollega. I dag sörjer vi, men med vetskapen om att framtida generationer kommer att minnas Ruth Bader Ginsburg på samma sätt som vi – som en outtröttlig och bestämd försvarare av rättvisan.

Folk har samlats med ljus, blommor och plakat utanför USA:s högsta domstol för att sörja Ruth Bader Ginsburg.
Bildtext Människor har samlats på högsta domstolens trappor för att sörja Ginsburgs bortgång.

Stora politiska konsekvenser att vänta – utnämningen av ny domare blir en politisk kamp

De politiska implikationerna av Ginsburgs bortgång är stora. Det ger president Donald Trump möjligheten att med republikansk senatsmajoritet i ryggen utnämna en ny konservativ domare till den högsta domstolen. Därmed skulle den konservativa majoriteten, i den av nio medlemmar bestående högsta domstolen, utökas från 5-4 till 6-3.

Högsta domstolens medlemmar utnämns på livstid av presidenten och godkänns av senaten. De omges ofta av en intensiv politisk diskussion och kamp.

Ruth Bader Ginsburg svärs in i USA:s högsta domstol den 10 augusti 1993. Hon har sin hand på bibeln som hennes man Martin håller i och håller upp andra handen i luften. Bredvid henne står president Bill Clinton. På andra sidan domaren William Rehnquist.
Bildtext Ruth Bader Ginsburg utnämndes av president Bill Clinton 1993. Här svärs hon in till ämbetet.
Bild: imago images/MediaPunch/ All Over Press

Trump har under sin första mandatperiod redan kommit åt att utnämna två domare, senast år 2018 då han under kontroversiella omständigheter nominerade Brett Kavanaugh.

Nu har Trump chansen att utnämna en tredje domare innan presidentvalet. Demokraterna kommer att göra vad de kan för att motsätta sig en utnämning innan valet. Frågan kommer med säkerhet att ligga högt på dagordningen i presidentvalsrörelsen.

Vad händer nu?

Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell har en nyckelroll om och när utnämningen av en ersättare för Ruth Bader Ginsburg avancerar.

Sent på fredagen meddelade McConnell att senaten kommer att rösta om en ny domare redan innan valet.

Senatens republikanska majoritetsledare Mitch McConnell säger att han inte vill diskutera direkt stöd till vare sig arbetslösa eller delstater som är i svårigheter.
Bildtext Mitch McConnell vägrade föra Obamas domarutnämning till omröstning före presidentvalet 2016.

Det förutsätter att president Trump utnämner en kandidat, vilket han enligt amerikanska mediekällor förväntas göra inom kort.

McConnells besked kommer att provocera demokraterna, inte minst av historiska skäl.

Republikanernas McConnell år 2016: "Nästa president bör utnämna ny domare till högsta domstolen"

På våren 2016 uppstod en vakans i den högsta domstolen, då den kanske mest konservativa av domstolens nio medlemmar, Antonin Scalia, avled.

Dåvarande presidenten Barack Obama utnämnde en ersättare, Merrick Garland, som av de flesta uppfattades som en moderat kandidat och som åtnjöt respekt också bland flera republikaner.

McConnell som även då var majoritetsledare i senaten vägrade föra Obamas utnämning till omröstning, med motiveringen att det bör vara nästa president som utnämner en ersättare till Scalia.

– Det amerikanska folket bör kunna påverka högsta domstolens formation.

McConnells motstånd stoppade en omröstning och ledde till att domarutnämningarna blev en stor valfråga inför presidentvalet 2016.

Nu ämnar McConnell inte tillämpa samma logik, även om bara några veckor återstår till presidentvalet.

Lyssna på USA och Trump - mot valet 2020
I den här delen om hur Joe Biden lägger krokben för sig själv

Joe Bidens värsta fiende heter ... Joe Biden

21:10

Källor: Politico, AP, Reuters, Axios.

Diskussion om artikeln