Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Orkanerna på Atlanten har i år varit så många att namnen tagit slut – nu får de namn efter grekiska bokstäver

Från 2020
Två kvinnor plumsar genom vattnet på en översvämmad gata i Alabama efter att stormen Sally dragit fram i september.
Bildtext Stormen Sally drog in över Alabama tidigare den här veckan.

Årets stormsäsong har varit så livlig att alla de vanliga orkannamnen använts upp. Nu har meteorologerna för andra gången någonsin fått gå över till det grekiska alfabetet.

Fredagens Wilfred-storm fick det sista namnet från årets officiella namnlista som World Meteorological Organization (WMO) ansvarar för. Den innebär att stormarna hädanefter kommer att uppkallas efter grekiska bokstäver.

Det här har bara hänt en gång tidigare, hösten 2005.

Alfa och Beta rör sig på varsin sida av Atlanten

Stormarna Alfa och Beta har redan bildats ute på Atlanten, den senare väntas bli uppgraderad till orkan nu under veckoslutet, meddelar USA:s nationella orkancenter NHC.

Beta rör sig nu på den Mexikanska golfen med vindhastigheter på 18 m/s.

Den subtropiska stormen Alfa har uppstått på andra sidan världshavet, knappa 200 kilometer från Portugals kust. Enligt NHC har Alfa gett upphov till stormvindar på 20 m/s och väntas inte längre tillta i styrka.

Så här får orkanerna sina namn

WMO:s namlista består av 21 namn i alfabetisk ordning. Det första namnet börjar på bokstaven A, det andra på B, följande på C och så vidare.

Eftersom namnen ska vara lätta att känna igen och fungera på olika språk ingår inga namn som börjar på bokstäverna Q, U, X, Y och Z på listan.

Det finns sex olika namnlistor som man roterar mellan. Om en orkan orsakar så stor skada att det anses vara olämpligt att använda namnet på nytt kan det tas bort från listan och ersättas av ett nytt namn. Det är fallet med bland annat namnen Irma, Maria, Sandy och Katrina.

Om namnen på listan tar slut går man över till att namnge stormarna efter grekiska bokstäver. Det här har bara hänt en gång tidigare, år 2005. Då fick sex stormar grekiska namn.

I år tas de grekiska bokstäverna i bruk tidigare än år 2005. Enligt meteorologen MJ Ventrice från The Weather Company bildades Alfa-stormen då den 22 oktober.

Stormsäsongen varar till den sista november.

Källor: AFP, STT, WMO