Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska studerande i Umeå är lättade över att slippa karantänskrav: "Äntligen blir det möjligt att resa hem"

Från 2020
Uppdaterad 21.09.2020 08:13.
Sofia Koivunen och Alexander Söderback på Finlandssvenska nationens kick off.
Bildtext Sofia Koivunen och Alexander Söderback ät båda aktiva inom Finlandssvenska nationen på Umeå universitet. De är glada över att karantänskravet hävts.
Bild: Privat foto.

På lördag avskaffades karantänskravet på dem som reser från Sverige till Finland. Det är ett mycket välkommet besked för de österbottniska studenterna i Umeå. - Äntligen, säger Sofia Koivunen som inte varit hemma i Vasa sen i våras.

Sofia Koivunen studerar psykologprogrammet på Umeå universitet och är inne på sitt fjärde studieår. Det innebär att hon har klienter som hon träffar och därför är det inte möjligt för henne att resa hem till Vasa för att sitta i karantän i två veckor.

- Jag har inte varit i Finland sedan i maj. Så det känns verkligen som att äntligen lättar det. Nu blir möjligt för oss att resa hem, säger Sofia Koivunen som planerar att åka hem till Vasa i oktober.

Men Koivunen tillägger att risken naturligtvis är att man nu inte kommer ihåg att vara försiktig. Coronafaran finns fortfarande fastän restriktionerna lättas.

Hemma i Närpes senast på julen

Alexander Söderback från Närpes har inte varit hemma på besök sen i julas. Han studerar till arbetsterapeut på Umeå universitet för tredje och sista året.

- Det är skönt med lättade reserestriktioner. Jag har en stor del av mitt liv i Umeå, men visst vill jag gärna besöka Närpes nu när det är möjligt, säger Söderback som planerar en hemresa i oktober.

I sommar hade han tio dagar semester, men de räckte inte till för en resa och åtföljande karantän.

Peter Ståhlberg.
Bildtext Wasalines vd Peter Ståhlberg väntar fler passagerare.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Flera bokningar på Wasaline

Både Koivunen och Söderback åker båt när de reser hem från studieorten. Wasalines vd Peter Ståhlberg säger att man redan sett en liten ökning i passagerarantalet.

Bokningarna har ökat från 100 till 150 per dag. Men han tror att de kommer att öka mycket mera inom den närmaste tiden.

- Vi ser att intresset växer. Men det går ju inte att jämföra med förra året. Då åkte 1500 personer med oss under helgerna. Men det är trevligt att det finns en efterfrågan, säger Ståhlberg.

I fredags åkte 80 personer över till Umeå och Ståhlberg har märkt att de studerandes antal ökar. Han tror också att Wasaline kommer att ha betydligt fler passagerare redan nästa helg.

- Då tror jag att vi har ett betydligt större antal passagerare. Framtiden ser redan ljusare ut och jag tror att vi får en liten nystart, säger Ståhlberg.

Sofia Koivunen känner sig inte orolig för att åka färja till Vasa. Men hon säger att det gott kan hända att många tar chansen att resa nu när restriktionerna lättats.

Wasalines nya terminal invigdes den 14 mars 2016.
Bildtext Peter Ståhlberg säger att studerande börjat boka in sig för att resa till och fårn Umeå.
Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

Nationen träffas utomhus

Både Koivunen och Söderback är aktiva inom den Finlandssvenska nationen i Umeå, Koivunen som ordförande och Söderback som styrelsemedlem.

De säger att de finlandssvenska studerande verkar vara på plats i Umeå. På lördagen ordnade nationen en kick off utomhus där man umgicks och spelade kubb och andra utomhusaktiviteter.

Studierna sköts fortfarande till största del på distans och de som inleder sina studier och snart ska avsluta dem prioriteras vad det gäller närvaro.

För den som deltar i kurser på campus gäller 50 personersgränsen, fler än så får inte samlas på ett ställe.

Den gröna bussen är en elbuss. Fotat i Umeå där man försöker gå över till elbussar.
Bildtext Få använder munskydd i kollektivtrafiken i Umeå.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det mesta är som vanligt

Coronaläget är ganska lugnt i Västerbotten. Umeå universitet har också gjort omfattande coronatester bland de studerande. Man testade över 9000 studerande i två omgångar och bara sex personer var smittade.

Universitetet meddelar att smittspridningen heller inte ökade när undervisningen återigen blev campusbaserad med inresande från hela landet.

- Det är ganska många på plats på campus. Situtationen är lugn i Umeå och det finns få coronafall, säger Söderback.

Koivunen säger att man i Umeå verkar ta lite lättare på coronafaran än vad man gör i Österbotten. På campuset känns det nästan som vanligt och det är ganska många studerande i rörelse.

- Det känns som vanligt och jag oroar mig inte över coronan. På bussarna i Umeå är det också få som använder munskydd. Jag tror att det ser lite annorlunda ut här mot i Finland, säger Koivunen.

Diskussion om artikeln