Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stavlegendaren tävlade mot pappan, men det var sonen som tog rekordet ifrån honom – Sergej Bubka tror att Duplantis kan putsa världsrekordet med en decimeter

Från 2020
Uppdaterad 19.09.2020 15:29.
Armand Duplantis hoppar 615
Bildtext Armand Duplantis klarar 615 i Rom.
Bild: European Pressphoto Agency EPA

Stavlegendaren Sergej Bubka fick hålla sitt utomhusrekord i 26 år. Att det skulle bli just Armand Duplantis som skulle ta det ifrån honom överraskar inte stavlegendaren. Jag såg tidigt att han var fantastisk, säger han till SportExpressen.

Det var bara en tidsfråga när 20-årige Armand Duplantis skulle knipa Sergei Bubkas utomhusrekord 614. I februari i år tog han 618 i en inomhustävling i Glasgow och siktet har hela säsongen varit inställt på att knipa det "oslagbara" utomhusrekordet.

En septemberkväll i Rom hände det och den tidigare världsrekordhållaren, IOK-medlemmen och viceordföranden för internationella friidrottsförbundet, Sergej Bubka var inte sen med gratulationerna.

Bubka: "En stor stjärna med stor potential"

Bubka tävlade i tiderna mot Armands far Greg Duplantis, vars personbästa 580 sonen passerade för länge sedan. Och nu var det Bubkas tur att få sitt rekord passerat.

– Jag blev väldigt glad. Han är en fantastisk kille, otrolig atlet. Kommer från en superfamilj, jag tävlade själv mot hans far. Det är fint att se en så stor stjärna med stor potential. Så jag är väldigt, väldigt positiv. Och jag är mycket nöjd att vi fått en ny stjärna inom friidrotten, sade Bubka per telefon från Ukraina till SportExpressen

Bubka har inte gratulerat den nya rekordinnehavaren personligen, däremot på Twitter.

– Och han har sett min tweet, sade Bubka.

Pappa Greg har missat bägge rekordhoppen

Bubka säger också att han har följt med Duplantis framfart länge och lagt märke till hans kärlek till grenen.

– Jag såg tidigt att han var fantastisk, och jag var väldigt nöjd över att se hur målinriktad och dedikerad han var att träna varje dag.

Bubka ser också vissa likheter mellan den nuvarande världsrekordhållaren och sig själv.

– Hängivenhet, professionalism, kärleken till sporten. Man måste vara snabb och en bra gymnast. Det är sånt jag hade, och det har förstås han också.

Armand Duplantis pappa har missat sonens båda världsrekord och fått se dem på tv. Däremot har han varit på plats vid två missade världsrekordförsök.

– Jag håller mig gärna undan bara han slår rekord när jag inte är där, sade pappa Greg från hemmet i Louisiana till Sportbladet efter rekordhoppet.

Hur högt sätts ribban i Doha?

Armand Duplantis har en tävling kvar den här säsongen, Diamond League-tävlingen i Doha den 25 september. Första gången han får testa på att slå sitt eget utomhusrekord 615. Pappa Greg är optimistisk.

– Jag tror han hoppar ännu högre om förhållandena är bra där också. Det här var första gången han kunde hantera världsrekordstaven från i vintras. Men han har en som är ännu hårdare, förklarar han för Sportbladet.

Sergej Bubka tror att Duplantis inom en snar framtid kan putsa världsrekordet rejält.

– Jag tror han kan hoppa 620 eller 625. Det är nära.

Diskussion om artikeln