Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Kryssningsbiljetter säljer efter lättade restriktioner, Ruth Bader Ginsburgs död öppnar upp för politisk maktkamp och demonstrationerna fortsätter i Belarus

Från 2020
Viking Grace utanför Beckholmen i Åbo.
Bildtext Rederierna meddelar att biljettförsälningen för kryssningar har stigit efter att reserestriktionerna lättade.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Fler kryssningsbiljetter säljs efter lättade reserestriktioner – Åland välkomnar svenska turister lagom till skördefesten

Reserestriktionerna har lättat i dag och rederierna meddelar redan om en ökning i antalet kryssningsbokningar. Ålänningarna är speciellt tacksamma eftersom restriktionerna lättar passligt till skördefesten som lockar besökare både från fastlandet och Sverige. Efter att under coronakrisen ha riktat all sin marknadsföring mot fastlandet vänder Åland blicken mot väst igen.

Samtidigt har många länder i Europa tvingats ta till nya säkerhetsåtgärder då den nya smittvågen tagit fart.

Högsta domstolens domare Ruth Bader Ginsburg död öppnar upp för politisk maktkamp

Den äldsta domaren i USA:s högsta domstol, Ruth Bader Ginsburg dog på fredagen efter en lång kamp mot cancer. Ginsburg var en förebild och ikon för många liberaler i USA.

Ginsburg var känd för att kämpa för jämlikhet och kvinnors rättigheter och hon var den andra kvinnan någonsin som utnämnts till den högsta domstolen.

Vad händer nu? Enligt amerikanska mediekällor förväntas USA:s president Donald Trump utnämna en ersättare för Ginsburg inom kort.

Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa skriver i sin beskriver i sin kommentar om vad den politiska debatten nu handlar om och varför Trump sitter på ett nytt politiskt trumfkort.

Ruth Bader Ginsburg sitter i domarkåpa, september 2018.
Bildtext Ginsburg dog till följd av cancer i en ålder av 87 år.
Bild: imago images/MediaPunch/ All Over Press

Kvinnor i Belarus försöker riva av ansiktsmasker på anonyma män som griper demonstranter

Demonstrationerna mot pressade president Aleksandr Lukasjenko fortsätter.Demonstrerande kvinnor har under den senaste veckan försökt riva av maskerna från de män som griper dem.

Naamioitunut mies kiskoo naismielenosoittajaa käsivarresta.
Bildtext Demonstrationerna fortsätter i Belarus. Ungefär 2 000 personer marscherade genom Minsk under lördagen..
Bild: Natalia Fedosenko / AOP

Demonstranterna grips ofta av män som försöker hålla sig anonyma. De täcker sitt ansikte bakom en ansiktsmask, klär sig i oidentifierbara kläder som inte går att koppla till en grupp eller organisation. Dessutom tvingas de gripna personerna in i skåpbilar som inte heller går att identifiera.

De kvinnliga demonstranterna tar nu till åtgärder och river bort ansiktsmaskerna och kräver att männen identifieras och ställs till svars.

Kravallpolis grep i dag hundratals kvinnor i centrum av Minsk.

"Nästa år krossar vi svenskarna" - ny bok behandlar misstro, komplex och konkurrens mellan Finland och Sverige.

Med sin nya bok ville historikern Mikko Majander slå hål på alla de myter som svenskar och finländare har om varandra. Boken visar på komplex och konkurrens, men också om ett kompanjonskap mellan grannländerna.

De värsta sidorna kommer fram i idrottstävlingarna och vid hanteringen av coronapandemin - där länderna tagit skilda vägar.

Finlands och Sveriges flaggor.
Bildtext Corona visade att det mycket lätt blir en landskampsanda.
Bild: Mostphotos

Den otippade vänskapen mellan den fruktade diktatorn och boxarlegenden

Idi Amin var en brutal diktator som styrde Uganda med järnhand under 70-talet. Elis Ask var en boxare som år 1951 blivit europamästare i lättvikt. Deras vänskap var fullständigt osannolik, men boxningen förenade dem båda.

En vänskap i traditionell bemärkelse kan man knappast tala om, men det verkar ha funnits en ömsesidig respekt mellan dem. Läs historien om hur boxaren och diktatorn skapade ett otippat vänskapsband efter att deras vägar korsades i början av 70-talet.