Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump tänker utse en domarkandidat nästa vecka: "Det blir en kvinna" - men minst två republikanska senatorer säger ändå nej

Från 2020
Uppdaterad 20.09.2020 20:53.
Donald Trump återvänder till Vita huset efter ett kampanjmöte i Fayetteville, North Carolina. Det är mörkt och några lampor lyser i bakgrunden.
Bildtext Donald Trump återvänder till Vita huset efter kampanjmötet i Fayetteville, North Carolina.

USA:s president Donald Trump sa på lördagen att han inom kort, redan nästa vecka, kommer att nominera en domarkandidat till den högsta domstolen för att ersätta Ruth Bader Ginsburg.

– Jag kommer att presentera en kandidat nästa vecka. Det blir en kvinna. Jag tycker det borde bli en kvinna för jag tycker faktiskt mycket mera om kvinnor än om män, sa Trump under ett kampanjmöte i Fayetteville i North Carolina på lördag kväll.

Under mötet kunde man höra Trumps supportrar skandera “Fill that seat”, alltså “Fyll sätet” på svenska.

Möjligheten att få utnämna en tredje domare till högsta domstolen öppnade sig för Trump efter att domaren Ruth Bader Ginsburg avled på fredagen. Hon var en av tre kvinnor som ingick domargruppen på nio personer i USA:s högsta domstol.

Trump har redan tidigare offentliggjort en lista på 20 möjliga kandidater. Enligt en källa till CNN skulle han gärna utnämna Amy Coney Barrett. Hon är en favorit bland de konservativa religiösa republikanerna.

"Vi har gott om tid"

Under sin presidentperiod har Donald Trump redan utnämnt två domare till högsta domstolen: Brett Kavanaugh och Neil Gorsuch.

Innan Ginsburgs bortgång var maktbalansen mellan konservativa och liberala domare 5–4. Om liberala Ginsburg ersätts av en konservativ domare utökas majoriteten till 6–3.

Demokraterna önskar att man sparar utnämningen till efter presidentvalet. De flesta republikaner vill däremot passa på att utnämna en domare så länge de har makten i sina händer. Det är presidenten som utnämner domare till högsta domstolen och senaten som godkänner dem.

Trump själv sa på lördagen att han har laglig rätt att utnämna en ersättare till Ginsburg.

– Vi har gott om tid, sa han och hänvisade till att nästa president tillträder den 20 januari.

Ska folket först få säga sitt?

När tidigare president Barack Obama nominerade en ny domarkandidat våren 2016 vägrade senatsledaren Mitch McConnell ordna en omröstning i senaten, med motiveringen att folket först måste få välja president och sedan ska den nya presidenten sköta utnämningen.

Nu vill demokraterna att man håller fast vid den linjen. Partiets presidentkandidat Joe Biden säger att det “inte råder någon tvekan” om att amerikanerna måste få välja president innan utnämningen sker.

Minst två republikanska senatorer säger nej

Också en del republikaner, bland annat senatorn Susan Collins, vill att nomineringen sker först efter presidentvalet.

– För att vara rättvis mot det amerikanska folket, som endera återväljer presidenten eller väljer en ny, ska beslutet att utnämna en domare på livstid till högsta domstolen fattas av den president som väljs i november, sa hon i ett uttalande.

Senare meddelade också den republikanska senatorn Lisa Murkowski att hon motsätter sig en nominering före presidentvalet. Hon hänvisade till att samma förfarande tillämpades också i en motsvarande situation före presidentvalet 2016.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020
Den här delen handlar om vad som kännetecknar Trumps politiska stil

Donald Trump - mannen och fenomenet i sex punkter

20:42

Källor: Reuters, AFP, CNN
(Uppdaterades klockan 20.06 med uppgiften om att den republikanska senatorn Lisa Murkowski också motsätter sig en nominering före presidentvalet.)

Diskussion om artikeln