Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Britter som bryter sin coronakarantän kan få böta 10 000 pund

Från 2020
En kvinna ligger på mage på en filt i Battersea Park i London. Bredvid henne ligger en cykel.
Bildtext Att njuta av solen i Battersea Park i London kan bli dyrt ifall man borde sitta hemma i karantän.
Bild: Copyright � 2020 BACKGRID UK

I England kan personer som vägrar följa karantänsregler snart tvingas betala uppemot 10 000 pund i böter, alltså ungefär 10 900 euro. Storbritannien skärper sina regler efter att coronaläget i landet försämrats.

Enligt premiärminister Boris Johnson har Storbritannien nu drabbats av en andra coronavåg. På lördagen registrerades 4 422 nya coronafall i England, 350 fall i Skottland, 212 fall i Wales och 222 fall i Nordirland.

På grund av de ökande antalet fall införs nya restriktioner i stora delar av England.

Från och med den 28 september blir det obligatoriskt för engelsmän att isolera sig om de testar positivt för covid-19, eller om hälsomyndigheternas smittspårningsprogram uppmanar dem till karantän. Hittills har det bara varit en rekommendation.

Om man bryter mot karantänsreglerna kan man straffas med böter på mellan 1 000 och 10 000 pund. Det blir dyrare om man upprepar sitt brott.

Också arbetsgivare kan bli tvungna att betala om de inte respekterar arbetstagares karantän.

Boris Johnson står upp och talar i det Brittiska underhuset.
Bildtext Premiärminister Boris Johnson motiverar de nya reglerna med att man vill visa hur viktigt det är att vid behov försätta sig i karantän.

Premiärminister Johnson säger att man med de nya reglerna försöker se till att ingen underskattar hur viktigt det är med karantän för att förhindra att coronaviruset sprids.

Under veckoslutet överväger Johnson att ta i bruk fler restriktioner, till exempel striktare regler för när pubar får hålla öppet.

Storbritannien är det land i Europa där flest personer dött till följd av coronaviruset. Dödssiffran i landet närmar sig 42 000.

Källor: BBC, AFP, STT