Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA kan vara nära en uppgörelse med Tiktok – Trump: ''Det blir fantastiskt''

Från 2020
Yleiskuva
Bildtext Tiktok är också väldigt populär i Europa, där appen laddats ned över 100 miljoner gånger.
Bild: Mikko Koski / YLE

USA:s president Donald Trump har godkänt en uppgörelse som kan innebära att den kinesiskt ägda applikationen Tiktok kan ha en framtid på den amerikanska marknaden. Nedladdningsförbudet som skulle inledas på söndag skjuts därmed upp med en vecka.

– Jag har gett uppgörelsen min välsignelse, sa Trump sent på lördagen. Jag tror att uppgörelsen blir fantastisk. Ifall de lyckas med det här är det storslaget. Ifall inte är det också okej.

Det handlar om en uppgörelse mellan den kinesiska ägaren Bytedance och amerikanska Oracle. Förutom Oracle skulle också butikskedjan Walmart bli storägare i Tiktok.

Enligt Tiktok skulle Oracle fungera som appens tekniska samarbetspartner, alltså ha hand om den amerikanska datan, medan Walmart skulle samarbeta kring det kommersiella.

Separat bolag, styrt i USA

Ifall uppgörelsen blir verklighet blir Tiktok ett separat bolag på den amerikanska marknaden, Tiktok Global, medan Oracle, Walmart och några andra placerare skulle fungera som minoritetsaktieägare.

Amerikanska bolags andel skulle vara 20 procent, varav Oracle skulle ha 12,5 procent och Walmart 7,5 procent. De skulle alltså vara majoritetsägare i Tiktok Global, men Bytedance skulle hålla kvar en andel i den amerikanska verksamheten.

Bytedance säljer alltså inte den amerikanska avdelningen, vilket Trump ville från första början, utan kommer fortfarande att äga stora delar av enheten.

Tiktok Globals huvudkontor skulle vara beläget i USA, eventuellt i delstaten Texas. Merparten av cheferna skulle vara amerikaner, och bolaget skulle också ha en amerikansk säkerhetsexpert.

Enligt Trump skulle Tiktok vara helt under Oracles och Walmarts kontroll. Uppgörelsen skulle också innebära 25 000 nya arbetsplatser.

Både Tiktok och Bytedance välkomnar Trumps välsignelse, men fortfarande behöver kinesiska staten godkänna uppgörelsen. Och det finns inga garantier för att de gör det.

Tiktok har laddats ned över 175 miljoner gånger i USA och appen är också mycket populär i Europa med över 100 miljoner nedladdningar.

Löften om uppfyllda säkerhetskrav

Tiktok utgör en risk för den nationella säkerheten, enligt USA. I och med uppgörelsen skulle ändå säkerhetskraven uppfyllas - och Trump lovade under lördagen att säkerheten kommer vara hundraprocentig.

Både Bytedance och Kina har nekat till Trumps anklagelser om att appen samlar in data om och spionerar på amerikanska medborgare.

Trump undertecknade ett dekret i augusti där han krävde att Bytedance säljer sin USA-avdelning till ett amerikanskt bolag, eller så förbjuds appen.

Relationen mellan Kina och USA har blivit allt spändare på sistone just på grund av Tiktok och andra kinesiska appar.

Kina anser att USA för en politisk häxjakt mot dem, men ändå har Kina själv blockerat eller begränsat amerikanska tech-bolags verksamhet. Bland de bolagen finns bland annat Facebook, Google och Twitter.

I fredags meddelade det amerikanska handelsdepartementet att Tiktok som ägs av kinesiska Bytedance förbjuds i amerikanska appbutiker från och med söndag, men i och med den från amerikanskt håll godkända uppgörelsen skjuts nu förbudet upp med en vecka, till den 27 september.

Appen Wechat som ägs av kinesiska Tencent förbjuds däremot i amerikanska appbutiker från och med i morgon.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln