Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA påstår att FN-sanktionerna mot Iran gäller igen – omvärlden ifrågasätter USA:s ensidiga beslut

Från 2020
Mike Pompeo fotograferades i munskydd inför en presskonferens i Brasilien i fredags.
Bildtext Utrikesminister Pompeos besked om Iransanktionerna får mycket mothugg. Pompeo fotograferades i munskydd inför en presskonferens i Brasilien i fredags.

De tidigare hävda FN-sanktionerna mot Iran träder i kraft igen från och med i dag, söndag. Det påstod USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Bråket om Iransanktionerna tar ny fart inför FN:s generalförsamling.

- I dag välkomnar USA återinförandet av praktiskt taget alla sanktioner som tidigare hävts mot Islamiska republiken Iran, sade Pompeo i ett uttalande natten till söndagen.

FN-sanktionerna mot Iran slopades 2015 när kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades av Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike) samt Tyskland.

2018 drog sig USA ur avtalet, under ledning av president Donald Trump och USA har sedan dess infört hårda amerikanska sanktioner mot Iran, som har påverkat landets ekonomi kraftigt.

Tyskland, Frankrike och Storbritannien har försökt rädda avtalet. Senast i fredags riktade de ett gemensamt uttalande till FN:s säkerhetsråd där de förklarade att USA:s eventuella ensidiga beslut att återinföra FN-sanktioner mot Iran inte kan betraktas som giltigt.

Också om Iran brutit mot kärnenergiavtalet efter USA:s avhopp, så menar de övriga undertecknarna att USA inte har någon rätt att fatta sanktionsbeslut å de andra undertecknarnas vägnar, eftersom USA hoppat av JCPOA.

"Är man döv i Washington?"

Rysslands biträdande FN-ambassadör Dmitrij Polijanskij uttalade sig genast skarpt kritiskt om Pompeos uttalande.

"Det är mycket smärtsamt att se hur ett stort land förnedrar sig så här, genom att obstinat och totalt förvirrat motsätta sig andra medlemmar av FN:s säkerhetsråd. Vi sade alla tydligt i augusti att USA:s försök att återinföra sanktionerna saknar legitimitet. Är man döv i Washington?" skrev Polijanskij på Twitter.

Pompeo hotade också med "konsekvenser" för de länder som inte rättar sig efter USA:s ensidiga beslut, det vill säga återinför sanktionerna mot Iran.

Enligt nyhetsbyrån AFP kan det handla om att USA begränsar andra länders tillgång till den amerikanska marknaden.

Pompeo uppgav att USA kommer att specificera "konsekvenserna" under de kommande dagarna. Enligt AFP kan det ske redan i morgon måndag. Nyhetsbyrån Reuters tror att Trump själv kan komma att specificera hoten under sitt tal till FN:s generalförsamling på tisdagen.

Det som står klart är att bråket om Iransanktionerna tar ny fart under den kommande veckan då FN:s generalförsamling sammanträder.

Källor: AFP, Reuters, Yle, SR

Diskussion om artikeln