Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Viking Amorella har gått på grund utanför Åland – rederiet: Läget är stabilt, inga personskador

Från 2020
Uppdaterad 20.09.2020 17:54.
Viking Line-fartyget M/S Amorella gick på grund utanför Åland den 20 september.
Bildtext Viking Amorella har gått på grund utanför Åland den 20 september.
Bild: Lehtikuva

Viking Lines fartyg m/s Amorella har gått på grund utanför Åland, mellan Lumparland och Föglö, på Hjulgrund där fartyget gick på grund 2013.

Svenska Yle live: Viking Amorella på grund - vi var på plats utanför Föglö - Spela upp på Arenan

Passagerarna är samlade på däck iklädda flytvästar. En räddningsoperation pågår, men inga människor ska ändå vara i fara.

Grundstötningen ägde rum cirka klockan 12.50. Manskapet skickade ett nödmeddelande till sjöräddningscentralen på engelska. ''Mayday, vi har utvärderat situationen. Vi har läckor i de lägre regionerna av fartyget och vi utvärderar fortfarande, men vi har läckor på flera ställen.'' lät det, fritt översatt.

– Amorella har gått på grund söder om Långnäs. Fartyget har kört mot stranden för att stabilisera situationen. Flera enheter har larmats och flera fartyg är på plats beredda att evakuera. Läget är stabilt just nu, och inga människoliv är i fara, skriver Kustbevakningen på Twitter.

Amorella var på väg från Åbo till Stockholm, och enligt Viking Lines informationdirektör Johanna Boijer-Svahnström finns det omkring 200 passagerare och 80 i besättningen ombord.

Inga personskador ska ha konstaterats ombord, säger Boijer-Svahnström i en intervju för Svenska Yle. Hon kan ändå inte ännu uttala sig om hur länge personerna kommer behöva vara ombord på fartyget.

Här kan du se var Amorella gått på grund.

Viking lines fartyg m/s Amorella har gått på grund utanför Åland.
Bildtext På bilden ser du var Amorella gått på grund.
Bild: Tommi Pylkkö / Yle

Enligt uppgifter till Ålands radio ska fartyget ha fått problem och man blev tvungen att köra upp det på grund för att undvika att det skulle fyllas med vatten.

En räddningsbåt utanför Viking Amorella som gått på grund utanför Åland den 20 september.
Bildtext En resenärs bild tagen i dag efter grundstötningen.
Bild: Annu Mäkiniemi
Viking Amorella har gått på grund utanför Åland den 20 september.
Bildtext Så här såg det ut uppifrån efter att Amorella gått på grund.
Bild: Västra Finlands sjöbevakningssektion

''Vi utrustades med flytvästar''

Daniel Norrmén är ombord på Amorella just nu. Han skulle just äta lunch då han och hans sällskap hörde hur det skrapade när fartyget gick på grund och började tilta lite åt ena hållet.

– De slog av motorerna och sen blev vi stående där. De ropade snabbt ut om grundstötning men sedan körde de lite till så då tänkte vi att vi var på väg mot hamnen, säger Norrmén till Ålands radio och tv.

– Strax därpå började det luta ytterligare och då gick larmet och så skulle vi gå upp till konferensdäck och blev utrustade med flytvästar.

Passagerarna ser land, det skulle nästan kunna gå att simma i land förklarar Norrmén. Just nu lutar fartyget inte och läget är rätt så lugnt ombord.

Eva Vaihinen som Svenska Yle pratat med pendlar ofta med Amorella. Hon befinner sig just nu på däck tio med de andra passagerarna. Också hon berättar att läget är lugnt ombord.

– Det är lugnt här, man ser en svanfamilj simma förbi och så finns det en båt med orangeklädda män i närheten, de kanske är dykare eller nåt. Vi får inte gå härifrån, men vädret är fint, säger Vaihinen.

Ombord finns också IFK Mariehamns ligalag som spelade match mot HIFK i Helsingfors i går, skriver Ålandstidningen.

Har du bilder eller video från platsen? Skicka gärna dem till Svenska Yle på e-postadressen justnu@yle.fi.

Diskussion om artikeln