Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Full fyr på titelstriden efter mållösa toppmötet – HJK:s Rasmus Schüller medger att 0–0 inte var någon skräll: "Brukar bli stängda matcher"

Från 2020
Uppdaterad 20.09.2020 20:26.
Rasmus Schüller och Borjas Martin kämpar om bollen.
Bild: Lehtikuva

Ett steg närmare en nagelbitare i höst? HJK fick inte hål på försvarsstarka Honka och tappade poäng i tätstriden. Guldfavoritens dirigent Rasmus Schüller välkomnar konkurrensen.

Inför säsongsstarten i fotbollsligan pekade alla guldtips mot ett enda håll – pokalen återvänder till Tölö och HJK.

När grundserien närmar sig slutskedet är HJK:s guld allt annat än givet.

Efter söndagens uppgörelse mot Honka kan HJK räkna in ännu fler tappade poäng i derbyna. Två poäng av nio möjliga är HJK:s saldo efter två matcher mot Honka och en drabbning mot HIFK.

Efter en rätt innehållslös match kryssade Honka och HJK på nytt – och den här gången blev det mållöst.

– Det brukar bli ganska stängda matcher mot Honka. Det blev inte många kanonlägen i dag och 0–0 speglar väl händelserna. Honka är svårforcerat och släpper in minst mål i serien. De visade det igen, säger Rasmus Schüller till Yle Sporten.

– Vi var kanske snäppet vassare, men fick aldrig till klara lägen i boxen. Vi försökte locka upp dem lite efter paus, men de sista passningarna satt inte. Vi kunde också ha tagit avslut från distans ibland.

Ny nolla för Honka

Att Honka håller nollan är verkligen ingen nyhet i årets ligaspel. Efter femton spelade matcher har Esbolaget bara vittjat nätet nio gånger – och det här var sjunde gången som Honka höll nollan.

Målskyttet är däremot ett stort dilemma. Honka hade bara ett avslut på mål och var aldrig riktigt nära att spräcka nollan.

– Två bra, organiserade lag mot varandra. Då blir det svårt att göra mål. Vårt försvar fungerar väldigt bra, säger Jonas Levänen till Yle Sporten.

HJK vann skottstatistiken med 7–1 och bland annat hade Schüller en nick i ribban, men ligans målgladaste lag blev nollat.

– Vi tappade två poäng i dag. Vi har tappat lite poäng i onödan under säsongen och vi kan inte vara supernöjda. Allt är väldigt öppet, säger Schüller.

Nagelbitare i höst?

Ett nytt HJK-tapp gjorde att KuPS kunde äta upp försprånget då man slog RoPS med 2–0. Dessutom har KuPS en match mindre spelad än HJK.

Ligahösten har potential att bli en nagelbitare – precis som det såg ut förra året när KuPS säkrade guldet i den allra sista matchen.

– Det är bra för ligan i stort att det är jämnt. Många klubbar gör ett bra jobb och det är bra för finländsk fotboll med konkurrens. I slutändan är fotbollen rättvis, man får det man förtjänar, säger Schüller.

Honka är åtta poäng efter HJK, men seriefyran har också en match mindre spelad. Om Honka får lite fart på målskyttet i höst kan de också anmäla sig till guldstriden.

En tung match med tanke på det är onsdagens bortamatch mot formsvaga tabelltrean FC Inter.

– Vi har jobbat på det offensiva spelet och vi gjorde totalt sex mål i de två matcherna före dagens. Jag hoppas att det kommer mer och mer, säger Levänen.

HJK har en på pappret relativt behaglig avslutning av september. "Klubi" möter bottenlagen TPS och RoPS på hemmaplan.

Fotbollsligan:

Honka–HJK 0–0

Publik: 1800.

RoPS – KuPS 0–2 (0–2)
33´ 0–1 Nana Boateng
40´ 0–2 Saku Savolainen

Publik: 1039

Diskussion om artikeln