Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny bankläcka: Finska statens gruvpartner har anmälts för många misstänkta fall av penningtvätt

Från 2020
Uppdaterad 20.09.2020 20:26.
Talvivaaragruvan.
Bildtext Talvivaaragruvan.
Bild: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Amerikanska myndigheter har fått rapporter om Trafiguras tvivelaktiga penningtransaktioner från banker. Trafigura äger bland annat 30 procent av den finska Talvivaaragruvan. Det här avslöjar Yles grävande redaktion MOT i samband med en stor internationell bankläcka.

Vad handlar Bankläckan om?

• Läckan innehåller över 2 100 anmälningar som bankerna har gjort om misstänkta penningtransaktioner (Suspicious Activity Reports). Bankerna har skickat rapporterna till amerikanska myndigheter mellan åren 2000-2017.

• I läckan finns uppgifter om suspekta transaktioner för ett sammanlagt värde på närmare 1 800 miljarder euro. De kopplas ihop med misstankar om internationell korruption och annan brottslighet.

• Dokumenten har samlats in i samband med den amerikanska kongressens utredning om rysk valpåverkan under presidentvalet 2016.

• Det var nyhetssajten BuzzFeed News som fick läckan och som därefter delade den med det internationella journalistnätverket ICIJ.

• Över 100 medier runt om i världen har deltagit i projektet. Bland dem finns: BBC, Le Monde, Süddeutsche Zeitung samt Yles grävande redaktion MOT.

Stora internationella banker har upprepade gånger anmält Trafiguras verksamhet till den amerikanska specialenheten som förebygger ekonomiska brott, FinCEN. Enheten lyder under USA:s finansdepartement.

I de topphemliga dokumenten framgår det att bankerna har rapporterat om misstänkta penningtransaktioner på tiotals miljarder euro som kopplas till Trafigura. Yles grävande redaktion MOT har som enda finsk redaktion varit med i arbetet med läckan.

Rapporterna är en del av en enorm dokumentläcka som innehåller information om misstänkta penningtransaktioner för ett sammanlagt värde på 1 800 miljarder euro. De hemligstämplade dokumenten visar hur internationell penningtvätt och brottslighet fungerar.

Vad är FinCEN?

Att bankerna meddelar myndigheter om misstänkta penningtransaktioner betyder inte nödvändigtvis att penningtvätt eller annan kriminell verksamhet kopplad till transaktionerna. Bankerna är skyldiga att meddela om misstänkta penningtransaktioner och en del anmälningar leder också till penningtvättsutredningar.

Trafigura ses som riskkund

Bankerna har reagerat på Trafiguras verksamhet av flera olika skäl. Bolaget är inblandat i korruptionsskandaler på olika håll i världen. Utifrån penningtvättssynvinkeln ser bankerna Trafigura som en riskkund.

En annan väsentlig anledning till rapporterna är den karaktär som Trafiguras penningtransaktioner har. Trafigura har flyttat hundratals miljoner euro till skatteparadisbolag som inte verkar ha riktig affärsverksamhet.

En del av de skatteparadisbolag som fått pengar är grundade av advokatbyrån Mossack Fonseca med säte i Panama. Dokumenten som läckte från advokatbyrån är kända som Panamadokumenten.

EU-ländernas polismyndighet Europol har tidigare uppgett att kring 3 500 bolag som grundats av just Mossack Fonseca kan kopplas till brottslighet.

Bankerna har regelverk för i hurdana fall penningtransaktioner ska ses som misstänkta. Som riskfaktorer ses bland annat att man skickar pengar till ett bolag som inte har verklig verksamhet, eller när man flyttar stora summor eller när man använder sig av bolag i skatteparadis.

Trafigura kommenterar inte misstankarna

Trafigura är en internationell råvarujätte som har verksamhet i tiotals länder. Bolaget blev en betydande ägare och finansiär i gruvbolaget Terrafame 2017. Trafigura äger i dag cirka 30 procent av gruvbolaget medan den finska staten äger 70 procent.

Yles grävande redaktion MOT bad tillsammans med den amerikanska nyhetssajten BuzzFeed News Trafigura om en intervju med anledning av penningtvättsmisstankarna.

Bolaget kommenterar inte ärendet ens på ett allmänt plan.

”Tack för mejlet. Vi vill inte kommentera ärendet på något sätt”, skriver chefen som ansvarar för bolagets kommunikation.

Minister Lintilä försäkrade 2017: Trafiguras bakgrund har kontrollerats - nu minns han inte

Yle rapporterade om Trafiguras tvivelaktiga bakgrund redan år 2017. Bolaget var till exempel insyltat i affärsverksamhet med en korruptionsåtalad angolansk general. Trafiguras ledning har också grundat hundratals bolag i skatteparadis.

Trafigura kopplas också till flera korruptions och miljöbrottskandaler. Den brittiska tidningen The Guardian rapporterade i maj 2020 att amerikanska myndigheter utreder Trafigura med anledning av korruptionsmisstankar.

Trafigura kopplas till flera skandaler

I Yles intervju år 2017 försäkrade dåvarande och även nuvarande näringsminister Mika Lintilä (C) att staten har granskat sin nya företagskompanjons bakgrund.

I utredningen hade staten också, enligt Lintilä, använt sig av en extern konsult vars namn ministern inte ville offentliggöra med hänvisning till affärshemligheter.

Yle har bett Mika Lintilä om en intervju. Lintilä avböjde till en intervju med hänvisning till att Terrafames verksamhet i dag tillhör arbetsminister Tuula Haatainens (SDP) ansvarsområde. På Arbets- och näringsministeriet meddelar man att Haatainen i nuläget inte ger en kommentar om detta.

Yle frågade trots det Lintilä om utredningen som gjordes om Terrafame 2017. Lintilä svarade att ”jag minns inte hela utredningen”.

Hundratals miljoner till brevlådeföretag

I hela dokumentläckan är Trafigura det bolag som föranlett tredje mest rapporter om misstänkta penningtransaktioner.

En del av penningtransaktionerna kopplas till Trafiguras vanliga affärsverksamhet och de har främst lämnats in på grund av Trafiguras dåliga rykte. Bankerna har också varit misstänksamma mot stora betalningar till ryska oljebolag.

Ryssland ses som ett högriskland för penningtvätt och korruption.

I flera fall har bankerna ändå haft svårt att reda ut vad Trafiguras transaktioner handlar om.

Till exempel: Mellan oktober 2013 och mars 2015 skickade Trafigura cirka 100 miljoner euro till ett bolag som heter Landfall Universe Limited.

Bolaget som tog emot pengarna har uppgett tre olika adresser: i Tanzania, i Kina och på Brittiska Jungfruöarna. Banken som rapporterade om fallet till myndigheten har inte lyckats reda ut vem som äger bolaget eller vad bolaget egentligen gör.

Landfall Universe, som har affärsverksamhet med Trafigura, har fått över 300 miljoner euro av ett kinesiskt bolag vars ägare dömdes till döden 2015.

”Han [bolagets chef reds. anm.]avrättades snabbt efter att den kinesiska staten dömt chefen för mord, olaglig vapenhandel, för att ha arrangerat hasardspel och för andra brott”, skriver en banktjänsteman från avdelningen för intern kontroll inom Standard Charter Bank till myndigheterna.

Anledningen till penningtransaktionerna som bankerna anmält är oklara. Yles granskande redaktion MOT har inte heller lyckats granska bolagens bakgrund noggrannare för de är registrerade i skatteparadis där det är svårt att ens få reda på grundläggande information om bolagen.

Hittade Finland ingen bättre?

Den schweiziska medborgarorganisationen Public Eye har granskat Trafiguras verksamhet under flera år. Organisationens expert på råvaruhandel, Andreas Missbach, säger att han är överraskad över att ett nordiskt land som Finland gör business med ett företag som Trafigura.

- Hittade Finland ingen bättre kompanjon? Trafigura har haft gemensamma affärer med afrikanska stater, och det har alltid funnits kopplingar till tvivelaktigheter, säger Missbach.

När Trafigura blev den finska statens affärspartner år 2017 försäkrade bolaget att det har förändrat sitt tillvägagångssätt. Några skandaler skulle man inte längre behöva vara rädd för.

Missbach anser att det främst är ett spel för gallerierna.

- Trafigura har använt enorma summor för att polera sin offentliga bild, och företaget vill verkligen bli av med sitt förflutna. Trafigura har också gjort vissa verkliga förbättringar. Men i grunden har inte bolagets tillvägagångssätt förändrats.

Att banker rapporterat om Trafiguras misstänkta penningtransaktioner är inget Missbach förvånas över.

- Det intressanta är att bankerna över huvud taget rapporterat om transaktionerna. Å andra sidan; bankernas interna granskare tolkar Trafiguras verksamhet som misstänkt, men en annan avdelning i samma bank beviljar enorma lån till bolaget. Det verkar som om den ena handen inte vet vad den andra gör.

Artikeln är en översättning av MOT-redaktionens artikel: Uusi tietovuoto: Suomen valtion kaivoskumppanista lukuisia rahanpesuilmoituksia – Terrafamen osakas ollut vuosia pankkien erityistarkkailussa

Den svenska översättningen är gjord av Annica Lindström och Saga Mannila på Svenska Yle.