Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bankläckan: Amerikanska myndigheten mot penningtvätt fick tiotals varningar om Jokerits ryska ägare - miljardtransaktioner väckte misstankar

Från 2020
Uppdaterad 20.09.2020 21:30.
Vladimir Potanin, Jokerits logga och Oleg Deripaska.
Bildtext Banker har upprepade gånger meddelat om misstänkt penningtvätt som kopplas till Vladimir Potanin och Oleg Deripaska samt deras bolag. Rapporterna har skickats till amerikanska myndigheter.
Bild: Gavriil Grigorov ja Emil Hansson / AOP, Anatoly Maltsev / EPA

En dataläcka, Bankläckan, avslöjar att Jokerits huvudfinansiärer har gjort enorma penningtransaktioner till skatteparadisbolag.

Vad handlar Bankläckan om?

• Läckan innehåller över 2 100 anmälningar som bankerna har gjort om misstänkta penningtransaktioner (Suspicious Activity Reports). Bankerna har skickat rapporterna till amerikanska myndigheter mellan åren 2000-2017.

• I läckan finns uppgifter om suspekta transaktioner för ett sammanlagt värde på närmare 1 800 miljarder euro. De kopplas ihop med misstankar om internationell korruption och annan brottslighet.

• Dokumenten har samlats in i samband med den amerikanska kongressens utredning om rysk valpåverkan under presidentvalet 2016.

• Det var nyhetssajten BuzzFeed News som fick läckan och som därefter delade den med det internationella journalistnätverket ICIJ.

• Över 100 medier runt om i världen har deltagit i projektet. Bland dem finns: BBC, Le Monde, Süddeutsche Zeitung samt Yles grävande redaktion MOT.

Internationella storbanker och amerikanska myndigheter har under flera års tid följt med ishockeylaget Jokerits ryska ägare på grund av misstankar om penningtvätt.

Flera anmälningar om misstänkt penningtvätt har gjorts om Jokerits nuvarande delägare, alltså Vladimir Potanin och Oleg Deripaska, eller deras bolag. Det framkommer i den nya dokumentläckan.

I dokumenten framkommer misstänkta penningtransaktioner på tiotals miljarder euro som kan kopplas till Jokerits huvudfinansiär Vladimir Potanin. Enligt bankernas bedömning är pengarnas ursprung suspekt och kan ha en koppling till penningtvätt.

Att bankerna meddelar myndigheter om misstänkta penningtransaktioner betyder inte nödvändigtvis att penningtvätt eller annan kriminell verksamhet kopplad till transaktionerna. Bankerna är skyldiga att meddela om misstänkta penningtransaktioner och en del anmälningar leder också till penningtvättsutredningar.

Amerikanska myndigheter har, enligt de läckta dokumenten, följt med Oleg Deripaska extra noga i åtminstone tio år. Penningtransaktioner för flera miljarder euro, som kan kopplas till Deripaska, har anmälts av banker.

Nickelimperium finansierar ishockeylagets verksamhet

Vladimir Potanin är den största aktieägaren i det ryska bolaget Nornickel som bland annat är världens största nickelproducent. Också Oleg Deripaska är en storägare i Nornickel.

Nornickels finländska dotterbolag, Nornickel Harjavalta, äger i sin tur 40 procent av ishockeylaget Jokerit som spelar i ryska KHL-ligan.

I läckan finns inga uppgifter om att bankerna anmält misstänkta penningtransaktioner kopplade till Nornickel eller deras dotterbolag, Nornickel Harjavalta, eller till ishockeyklubben Jokerit.

"Båda Nornickel-ägarna [Potanin och Deripaska reds. anm] är personer med politiskt inflytande och de står nära Rysslands president Vladimir Putin. Oleg Vladimirovich Deripaska har dessutom utretts som misstänkt för penningtvätt i Spanien år 2012", skrev den tyska banken Commerzbank i en anmälan som banken gjort till amerikanska myndigheter år 2016.

Vladimir Potanin har berättat i offentligheten att han finansierar Jokerits verksamhet med sju miljoner euro per säsong. Klubben har år efter år gjort en förlust på 10–15 miljoner euro. Jokerits huvudägare är Jari Kurri och han äger 60 procent av klubben.

Grafik om hur ägarförhållandena ser ur för Jokerits del och hur Jokerit via sin ägare kopplas till Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext Klicka på bilden om du inte ser hela grafiken.

Oleg Deripaska har via sin advokat uppgett till en av journalisterna i det internationella journalistnätverket ICIJ, att han inte vill kommentera misstankarna om penningtvätt på något sätt.

MOT-redaktionen bad också om att få en intervju med Vladimir Potanin genom kommunikationsavdelningen vid Potanins investeringsbolag. Redaktionen fick varken ett svar på sin intervjuförfrågan eller på frågorna redaktionen ställde.

Tiotals miljarder euro överfördes till skatteparadisbolag – uppgifter om bolagens verksamhet saknas

Vladimir Potanin är en av de så kallade ursprungliga oligarkerna i Ryssland, vars väg mot rikedom inleddes under privatiseringsvågen i början av 1990-talet. Potanin köpte världens största nickelproducent Nornickel för cirka 160 miljoner euro.

I dag har bolagets värde över tiofaldigats. Tidningen Forbes har värderat Potanins personliga förmögenhet till över 20 miljarder euro.

Potanin har ett rykte om sig att han är en "god oligark". Han donerar mycket pengar till välgörenhet och inga ekonomiska sanktioner har införts mot honom.

De hemliga bankdokumenten avslöjar ändå nya saker om Potanin. År 2010 anmälde den amerikanska banken Bank of New York Mellon penningtransaktioner kopplade till Potanins investeringsbolag Interros till amerikanska myndigheter.

De misstänkta penningtransaktionernas värde låg på 19 484 908 296 dollar, det vill säga på nästan 15 miljarder euro.

"Rapporten tar upp dotterbolag som Interros [Potanins investeringsbolag] äger och bolagen verkar vara brevlådeföretag. De har skickat eller tagit emot pengar av andra aktörer som också verkar som brevlådeföretag. Penningtransaktionerna har gjorts från högriskländer när det gäller penningtvätt, bland annat från Cypern och Brittiska Jungfruöarna. Penningtransaktionerna görs upprepade gånger och de betalda summorna är jämna", konstateras i bankens anmälan till myndigheterna.

I rapporterna framkommer det att penningtransaktioner som Potanins bolag gjort har anmälts till amerikanska myndigheter åtminstone under åren 2010–2017. Läckans material sträcker sig till år 2017.

I de anmälningar som är kopplade till Vladimir Potanin listas flera centrala faktorer som varningstecken för att det kan röra sig om penningtvätt:

Jokerits andra ägare kopplas till USA:s Rysslandsutredning

I offentligheten har Vladimir Potanin lyfts fram som Jokerits nya finansiär.

En annan delägare i Nornickel, som äger 40 procent av Jokerit, är också Oleg Deripaska. Han är en av Rysslands mest kända oligarker.

Dataläckan visar att amerikanska myndigheter under nästan två decennier samlat ett enormt material som innefattar uppgifter om kontotransaktioner och annan information om verksamheten kring Deripaskas bolag. Utifrån materialet kopplas Deripaska eller hans bolag till tvivelaktiga penningtransaktioner för ett värde på flera miljarder euro.

Omfattande rapporter har också gjorts om Deripaska. I dem lyfts bland annat fram att oligarken tros ha kopplingar till den spanska och ryska maffian, det vill säga kopplingar till organiserad brottslighet. Deripaska har förnekat anklagelserna offentligt.

Att amerikanska myndigheter intresserat sig för Deripaska kan bland annat förklaras med Deripaskas kopplingar till Paul Manafort och Rysslands påverkningsförsök i USA:s presidentval år 2016. Manafort var president Donald Trumps kampanjchef inför presidentvalet 2016.

Manafort, som gjort en lång karriär som lobbyist, dömdes till fängelsestraff för ekonomiska brott i USA 2019. Manafort arbetade för flera ukrainska och ryska inflytelserika personer som bland annat Ukrainas före detta president Viktor Janukovytj.

Enligt nyhetsbyrån AP anställde Deripaska Manafort år 2015 för att främja den ryska statens intressen för en årslön på 10 miljoner dollar. Deripaska har bestämt förnekat påståendet.

Deripaska stämde Paul Manafort 2014. Deripaska krävde att Manafort betalar 18,9 miljoner dollar till Deripaska. Tvisten handlar om en gemensam investering i ett ukrainskt bolag.

Myndigheterna följer också Jokerits tidigare ägare

Jokerit har spelat i den ryska KHL-ligan sedan år 2014. Fram till förra året finansierades verksamheten av den rysk-finländska oligarken Gennadij Timsjenko och familjen Rotenberg.

I dokumentläckan framkommer det att bankerna och amerikanska myndigheter också har följt med Timsjenkos och i synnerhet familjen Rotenbergs penningtransaktioner. I de topphemliga dokumenten kommer det bland annat fram hur familjen Rotenberg har överfört egendom inom familjen på grund av de ekonomiska sanktioner som riktats mot familjen Rotenberg.

Yles granskande redaktion MOT har också tidigare rapporterat om hur familjens förmögenhet har omorganiserats.

Sanktioner infördes mot personer som hör till president Putins närkrets efter att Ryssland bröt mot internationell rätt och annekterade Krimhalvön som tillhör Ukraina.

Bankerna har till och med rapporterat om kreditkortsräkningar och andra räkningar med koppling till verksamheten vid spahotellet Långvik i Kyrkslätt. USA införde ekonomiska sanktioner mot medlemmar i familjen Rotenberg år 2014. Sanktioner riktades också mot spahotellet Långvik. Familjen Rotenberg ägde Långvik fram till år 2019.

Familjen Rotenbergs advokat skickade ett flera sidor långt uttalande som svar på frågor som Yles MOT-redaktion och andra medlemmar i journalistnätverket ICIJ har ställt. I svaret nekade Rotenberg till att de skulle ha gjort sig skyldiga till lagstridig verksamhet.

"Amerikanska banker varnar ständigt om misstänkta transaktioner, också på fel grunder", skriver Rotenberg-brödernas advokat per e-post.

Boris eller Arkadij Rotenberg är enligt sin advokat inte medvetna om fall där penningtransaktioner skulle ha blockerats.

Timsjenko och familjen Rotenberg hör till den ryska presidenten Vladimir Putins närkrets. Under Putins tid vid makten har de samlat på sig en miljardegendom med hjälp av bolag som den ryska staten är majoritetsägare i.

Finskt medborgarskap gav skydd mot EU-sanktioner

• Jokerits före detta finansiärer Gennadij Timsjenko och fyra medlemmar i familjen Rotenberg sattes på USA:s lista om ekonomiska sanktioner år 2014.
• Orsaken till att sanktioner infördes var att Ryssland bröt mot internationell rätt och annekterade Krimhalvön som tillhör Ukraina.
• Boris Rotenberg (född 1957) och hans son Roman Rotenberg (född 1981) har också finländskt medborgarskap.
• På grund av sina finska medborgarskap kunde Boris och Roman Rotenberg undgå EU:s Rysslandssanktioner.

Artikeln är en översättning av MOT-redaktionens artikel: Yhdysvaltain rahanpesuviranomaiselle kymmeniä varoituksia Jokerien venäläisomistajista – miljardien eurojen tilisiirrot herättivät epäilyt

Översättningen till svenska gjordes av Saga Mannila och Annica Lindström.

Rättelse 5.10.2020 kl. 15.15 Artikelns rubrik har uppdaterats.

Diskussion om artikeln