Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massdemonstrationer i Minsk och dataläckor med namn på poliser pressar Lukasjenko

Från 2020
Uppdaterad 20.09.2020 23:50.
Demonstranter i Minsk 20.9.2020
Bildtext Demonstranter i Minsk 20.9.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Över 100 000 människor marscherade genom Belarus huvudstad
Minsk i dag - sjätte protestsöndagen i rad, och kraven på president Aleksandr Lukasjenkos avgång växer sig allt starkare.

Hjälmförsedd kravallpolis patrullerade gatorna i Minsk med vattenkanoner redo, säger ögonvittnen. Många demonstranter drogs bort från folksamlingen av säkerhetspolisen. En del demonstranter kastade glasflaskor mot poliserna.

Hackare läckte ut personuppgifter om poliser

Parallellt med demonstrationerna har anonyma hackare läckt ut persondata om över 2 000 poliser som vedergällning för polisens hårdföra metoder och gripandet av tusentals demonstranter. En del människor uppges ha blivit slagna och torterade då de hållits i arrest.

Säkerhetsstyrkornas lojalitet ses som avgörande för Aleksandr Lukasjenkos förmåga att kunna hålla sig vid makten.

Polis och demonstranter i Minsk 20.9.2020
Bildtext Polis och demonstranter i Minsk 20.9.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Poliserna döljer ofta sina ansikten med masker, rånarluvor och kravallhjälmar. En del demonstranter strävar efter att riva av dem maskerna för att de inte ska kunna dölja sig.

Ingen kan längre hålla sig anonym

"I takt med att arresteringarna fortgår kommer vi att fortsätta med att publicera data i massiv skala", sägs det i ett uttalande som hackarna distribuerat via oppositionens nyhetskanal Nexta Live på meddelandeappen Telegram. " Ingen kan längre hålla sig anonym - inte ens under en rånarluva".

Polisen använde hårda metoder i Brest

De första tusen namnen publicerades i dag och spreds i stor omfattning via Telegrams kanaler.

Ytterligare en samling på över tusen namn släpptes under kvällen - närmast namn på poliser i staden Brest i västra Belarus.

I Brest uppges polisen ha gått fram med extra hårdhänta metoder. Spray hade sprutats i ansiktet på fredligt demonstrerande människor och ett skott hade avlossats i luften, säger hackarna i ytterligare ett uttalande.

Närmare 200 människor greps runt om i landet i dag, rapporterar människorättsgruppen Spring-96.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln