Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Övervakningsteknik från EU bidrar till människorättsbrott i Kina – Finland motsätter sig nya exportrestriktioner

Från 2020
Den politiska aktivisten Agnes Chow Ting fotograferades då hon fick lämna en polisstation i Hong Kong den 1 september. Chow hade hållits gripen misstänkt för brott mot de nya säkerhetslagarna.
Bildtext Den politiska aktivisten Agnes Chow Ting fotograferades då hon fick lämna en polisstation i Hong Kong den 1 september. Chow hade hållits gripen misstänkt för brott mot de nya säkerhetslagarna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Människorättsorganisationen Amnesty varnar för att europeiska företag sålt övervakningsteknik till Kina som riskerar att användas för massövervakning och bidra till människorättsbrott. På tisdagen ska det hållas ett möte i Bryssel om eventuell skärpning av exportreglerna.

Europeisk övervakningsteknik har använts för systematisk övervakning och trakassering av minoriteter i Kina. Det konstateras i en färsk rapport från Amnesty International.

Amnestys granskning visar att åtminstone tre företag från Sverige, Frankrike och Nederländerna har sålt digital övervakningsteknik, som system för ansiktsigenkänning, som riskerar att användas i Kinas program för massövervakning av exempelvis uigurer, kazaker och andra övervägande muslimska grupper i Xinjiang-regionen.

Enligt Amnesty dominerar europeiska företag marknaden för biometrisk övervakningsteknik och de flesta regeringar i EU-länder motsätter sig krav på skärpta exportregler.

Över hela Kina pågår nu nya projekt för massövervakning och för att hålla människor under ständig kontroll.

Övervakningskameror installerades på den berömda Bund-gatan i Shanghai i augusti 2020.
Bildtext Övervakningskameror installerades på den berömda Bund-gatan i Shanghai i augusti 2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
  • Amnestys granskning pekar ut det svenska företaget Axis Communications för att det har levererat teknik till Kinas säkerhetsapparat och till och med öppet berättar på sin webbplats om sitt bidrag. Företaget utvecklar och säljer nätverkskameror som är specialiserade på säkerhetsövervakning och fjärrövervakning. På sin hemsida berättar företaget bland annat om ett projekt i Guilin, i södra Kina, där man utökat ett nätverk med övervakningskameror i syfte att uppgradera stadens Skynet-övervakningsprogram.
  • Det nederländska företaget Noldus Information Technology säljer bland annat programvaran "FaceReader" som används för automatiserad analys av ansiktsuttryck. Enligt Amnesty används programmet av universitet i Kina med kopplingar till landets säkerhetsmyndigheter. Enligt Amnesty har Noldus också sålt sin digitala övervakningsteknik till universitet i Xinjiang.

Amnesty nämner också det franska företaget Morpho som under 2015 ska ha levererat utrustning för ansiktsigenkänning direkt till byrån för allmän säkerhet i Shanghai.

Finland motsätter sig också skärpta exportregler

Det svenska företaget Axis Communications har sagt till Amnesty att man inte behöver licens för export av kameror för användning i Kinas program för massövervakning.

- Detta visar på det exakta problemet med EU:s nuvarande ramverk för export. EU:s regeringar måste nu ta sitt ansvar och tygla den här okontrollerade industrin. Fram till dess måste EU på allvar fundera över sin potentiella roll i de brott mot mänskliga rättigheter som begås av den kinesiska regeringen, säger Merel Koning, människorätts- och teknologiexpert vid Amnesty.

Det hålls ett möte i Bryssel på tisdagen, den 22 september, för att besluta om eventuella skärpningar av EU:s regler för export av övervakningsteknik.

Många EU-länder, som Finland, Sverige och Frankrike motsätter sig nya begränsningar av exporten.

Källor: Amnesty, Yle, STT

Diskussion om artikeln