Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Så här begränsade regeringen våra mänskliga rättigheter under coronaepidemin - och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Från 2020
Lisa Enckell är präst och redaktör.
Bildtext Lisa Enckell anser att samhället gick för långt när människor på boenden isolerades under coronaepidemin.
Bild: Yle/Ghadi Boustani

Spotlight: Så begränsade regeringen mänskliga rättigheter under coronavåren

I mars 2020 utlyste regeringen besöksförbud på boenden med vård dygnet runt, för att skydda riskgrupper. Förbudet blev allmänt accepterat eftersom läget var så osäkert. Men för dem som inte kunde träffa sina anhöriga på flera månader ledde förbuden till stor oro.

Lisa Enckells mamma Helena bor på ett boende för Alzheimer-patienter i Tammerfors. Lisa är van att besöka mamman regelbundet, men i mitten av mars meddelade boendet att alla besök är förbjudna.

Spotlight har tagit del av berättelser om familjer som påverkades av vårens besöksförbud, och besvarar frågan hur regeringens beslut påverkade finländarnas mänskliga rättigheter.

Motgångar på nätet är vardag för dem som sköter andras ärenden

Vardagen är fylld av motgångar då man sköter andras ärenden. Det vet Stefan Friman som har juridisk rätt att sköta ärenden åt sin 90-åriga pappas vägnar.

Friman måste ändå sköta nästan allt per telefon. Servicetjänsterna finns också på nätet, men eftersom pappan inte har bankkoder är det omöjligt att använda sig av de tjänsterna.

Stefan Friman står på gräsmattan utanför ett rödmålat hus en solig sommardag.
Bildtext Stefan Friman sköter sin 90-åriga pappas ärenden.
Bild: Agneta Gestrin / Yle

Den här typen av stark autentisering på nätet, som allt fler offentliga och privata tjänsteleverantörer kräver snubblar Friman över jämt.

Det är inte endast krångligt att sköta allt per telefon - telefonräkningen växer betydligt efter samtal till olika myndigheter och organisationer.

Risk för dragkamp om vård på svenska – både Österbotten och Egentliga Finland vill bli Landskap X

Regeringen Marins förslag till social- och hälsovårdsreform ska i höst ta viktiga kliv framåt. År 2023 ska vårdreformen träda i kraft och landskapen ta över produktionen av alla vårdtjänster.

Sjukskötarna Carita Vuorenpää och Lotta Lantto arbetar i en operationssal på Jorvs sjukhus i Esbo, klädda i gröna sjukhuskläder och munskydd.
Bildtext Både Österbotten och Egentliga Finland vill ha ansvar för den svenskspråkiga vården. Bildsättningsbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I lagförslaget ska ett landskap, som i lagförslaget kallas för Landskap X, ha särskilt ansvar för att utveckla och samordna vårdtjänster på svenska.

Men åtminstone Österbotten och Egentliga Finland, och möjligen fler, vill bli landskap X. Det här riskerar en dragkamp om vården på svenska.

Kampen går hela tiden vidare på lokala nivåer i Belarus

Demonstrationerna mot president Lukasjenko fortsätter i Belarus.
Demokratirörelsen engagerar allt mer folk både lokalt i olika stadsdelar och i fria fackföreningar.

Oberoende fackföreningar organiserar protestmarscher, och invånare i olika stadsdelar bygger solidariskt upp strukturer i kampen mot president Aleksandr Lukasjenkos regim.

De oberoende facken arbetar nu hårt för att få arbetstagare att lämna de statliga facken - vilket inte är så lätt. Det finns en risk för att arbetstagarna då till exempel förlorar sitt jobb, hotas eller trakasseras.

Emmygalan ordnades virtuellt i år

Det blev storvinst för Netfix komediserie Schitt's Creek under nattens Emmygala. Serien kapade hem alla pris inom komedigenren. Serien Succession tog hem priset för bästa dramaserie.

Bild på programledaren för Emmygalan. Står på en scen omringad av en skärm med massa små bilder på personer som är med live.
Bildtext Emmygalan ordnades på distans.

I år ordnades Emmygalan virtuellt. Sändningen sändes live från Los Angeles med programledaren och komikern Jimmy Kimmel i spetsen. Kimmel stod ändå ensam på scen med en publik gjort av papp, medan de som tog emot prisen deltog live i sändningen från en plats de själv valt.

Dagens väder

I landets södra och mellersta delar är det mest uppehåll. Dagens högsta temperatur är 11...18 grader. Nattens lägsta 7...12 grader.
I landets norra delar tidvis regn. Dagens högsta temperatur 4...10 grader, i Norra Österbotten och Kajanaland 7...13 grader. Nattens lägsta 2...9 grader.

På östra Finska viken och Bottenviken förekommer måttlig sjögång, där den signifikanta våghöjden överstiger 2,5 meter.