Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cadiz-målvakt skrev historia – Real Madrid tvingades nöja sig med oavgjort i säsongsöppningen

Från 2020
Alberto Cifuentes blev den näst äldsta spelaren att debutera i La Liga (arkivbild).
Bildtext Alberto Cifuentes blev den näst äldsta spelaren att debutera i La Liga (arkivbild).
Bild: imago/Newspix/ All Over Press

Fotbollen är – med vissa undantag – de unga spelarnas gren. Cadiz-målvakten Alberto Cifuentes visade ändå att åldern bara är en siffra när han som 41-åring debuterade i La Liga.

Och inte bara debuterade, utan ledde sitt lag Cadiz till en 2–0-seger på bortaplan över Huesca. Eller ledde och ledde: enligt den officiella statistiken fick Huesca inte ett enda skott mot mål trots en bolldominans på 71 %.

En gång lyckades Huesca förvisso få bollen över mållinjen, men det dömdes bort för offside. Trots att gästande Cadiz alltså bara höll bollen i 29 % av speltiden lyckades man i målskyttet två gånger, genom rutinerade Álvaro Negredo och Jorge Pombo.

2–0-segern innebar också att Cadiz-kaptenen Cifuentes höll sitt mål rent i La Liga-debuten.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet och glad över att ha debuterat i La Liga med detta lag. Det var en drömpremiär, säger Cifuentes i matchintervjun.

De senaste åren har Cifuentes spelat för Cadiz, men i den näst högsta och den tredje högsta serien i Spanien. Laget steg till La Liga i år efter en paus på 15 år.

En del källor håller Alberto Cifuentes för den äldsta debutanten i La Liga, medan andra anser att den titeln tillhör britten Harry Lowe (1886–1966) som i den respektabla åldern av 48 år spelade en match för Real Sociedad – ett lag som han var tränare för – säsongen 1934–1935.

La Ligas tio äldsta spelare genom tiderna, enligt webbplatsen Agendisima:

1. Harry Lowe (48 år och 226 dagar)
2. Ricardo López (41 år och 154 dagar)
3. Alberto Cifuentes (41 år och 114 dagar)
4. Amedeo Carboni (41 år och 40 dagar)
5. Juan Carlos Valerón (40 år och 324 dagar)
6. Donato (40 år och 173 dagar)
7. Manuel Pablo (40 år och 110 dagar)
8. Songo’o (40 år och 67 dagar)
9. César Sánchez (40 år och 15 dagar)
10. Juanfran (39 år och 305 dagar)

Oavgjort för Real

De regerande La Liga-mästarna Real Madrid tvingades nöja sig med oavgjort i bortamatchen mot Real Sociedad.

Real Madrid hade föga överraskande ett större bollinnehav, 68 % versus 32 %, och bland andra Sergio Ramos hade ett bra chanser att näta, men Real Sociedad red ut stormen gång på gång.

Första halvlekens bästa målchans kom i stället till hemmalagets svenska anfallare Alexander Isak men Thibaut Courtois i Madridmålet räddade skottet.

Passningsvirtuosen David Silva återvände till La Liga efter tio år i Manchester City och debuterade för Real Sociedad.

Granada som besegrade Alavés med 2–1, och Real Betis som slog Valladolid med 2–0 toppar tabellen med fulla sex poäng efter två matcher. Dock har vissa lag spelat bara en match medan exempelvis silverlaget från i fjol Barcelona öppnar sin säsong först på söndag.

Diskussion om artikeln