Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Terrafames huvudförtroendeman om penningtvättsmisstankarna mot gruvans delägare: "Vi skulle inte ha behövt negativ publicitet nu"

Från 2020
Jukka Vetola, huvudförtroendeman för arbetstagarna på Terrafame ser in i kameran. Han har på sig en gul rock och en blå mössa.
Bildtext Jukka Vetola är orolig över hur rapporten kommer påverka Terrafames rykte.
Bild: Jarmo Nuotio / Yle

Vid Terrafame-gruvan i Sotkamo har misstankarna om penningtvätt som riktats mot företagets delägare Trafigura, väckt diskussion, skriver Yle Uutiset.

På söndagskvällen kom det fram att amerikanska myndigheter fått rapporter om Trafiguras tvivelaktiga penningtransaktioner från banker. I de dokument som publicerats i samband med Bankläckanframgår det att bankerna har rapporterat om misstänkta penningtransaktioner på tiotals miljarder euro som kopplas till Trafigura.

Jukka Vetola, huvudförtroendeman för arbetstagarna på Terrafame, säger i en intervju till Yle Uutiset att han blev förvånad över nyheterna. Han är orolig för om aktieägarens tvivelaktiga rykte kommer att påverka uppfattningen om Terrafame.

- Vi har förbättrat Terrafames rykte genom våra egna ansträngningar. Vi skulle inte ha behövt den här negativa publiciteten nu, säger Vetola.

Betonar vikten av statligt ägande

Den internationella råvarujätten Trafigura blev en betydande ägare och finansiär av gruvbolaget Terrafame år 2017. Trafigura äger i dag cirka 30 procent av gruvbolaget medan den finska staten äger 70 procent.

Enligt Jukka Vetola betonar situationen vikten av statligt ägande.

- De anställda har säkert en gemensam ståndpunkt i det här och vi hoppas att staten kommer att förbli en stark ägare av Terrafame.

Rapporten om misstankarna mot Trafigura är en del av en enorm dokumentläcka som innehåller information om misstänkta penningtransaktioner för ett sammanlagt värde på 1 800 miljarder euro.

De hemligstämplade dokumenten visar hur internationell penningtvätt och brottslighet fungerar.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Terrafamen pääluottamusmies omistajan hämärästä rahaliikenteestä: "Negatiivista julkisuutta emme olisi kaivanneet" skriven av Johanna Laakkonen. Texten är översatt till svenska av Charlotte Lindberg.

Diskussion om artikeln