Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt – läkare: "Vi har läget under kontroll"

Från 2020
Uppdaterad 21.09.2020 21:22.
Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

I Vasa sjukvårdsdistrikt rapporteras flera nya fall av bekräftad coronamsitta på måndagen.

Antalet fall har stigit med sju stycken till 93 fall totalt. Samtidigt uppmanas folk i Jakobstadsregionen att se upp eftersom så många av de nya fallen finns i den regionen.

Att det kommer så många nya fall på en gång är ändå inte någon stor katastrof enligt infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

Smittkedjorna är nämligen kända.

I den familj som man på fredagen hade bekräftat två smittade personer har nu man nu hittat tre nya smittade personer.

- Det var väntat att vi skulle få flera fall i den här stora familjen, men de har suttit i hemmakarantän sedan fredagen och inte hunnit exponera andra, säger Salonen.

Hela familjen mår dessutom bra.

Österbottniska studerande drabbade

Den andra gruppen av nya fall bekymrar Juha Salonen något mer.

Det handlar om fyra studerande som har smittats på sin studieort och sedan rest hem till Österbotten över veckoslutet.

- De studerar i Helsingfors och tre av dem har varit på samma evenemang där. Så det kan finnas fler smittade bland den skara människor som besökt det här evenemanget.

Läs mer om evenemanget vid Vasa nations gulisintagning 12.9 i Helsingfors här.

De fyra studerandena har under sin vistelse i Österbotten sammanlagt exponerat minst 23 närkontakter, som nu satts i hemmakarantän. Man utreder fortfarande om det kan finnas fler exponerade.

- Situationen är förstås tråkig, men vi har ändå läget under kontroll, summerar Salonen.

De nya smittfallen är inte kopplade till den studerande som under föregående vecka bekräftades vara smittad på Vasa centralsjukhus, påpekar Salonen. De studerande som det handlar om nu är inte verksamma inom hälso- och sjukvården.

Juha Salonen lyfter fram ytterligare en faktor som är värd att notera: Fortsättningsvis leder de flesta coronafall i Österbotten utanför landskapet.

- I augusti hade vi fallet med flera smittade på en pub i Vasa, men i övrigt har alla våra patienter smittats på resa till annan ort i Finland eller utomlands, säger Salonen.

Invånare i Jakobstadsregionen ska vara uppmärksamma

Flera av de nya coronafallen finns i Jakobstadsregionen. Enligt ett pressmeddelande från Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad ska allmänheten därför ta sig i akt.

Orsaken är att så pass många personer i regionen nu kan ha utsatts för smittan. Cirka 30 personer befinner sig för tillfället i karantän i olika kommuner i regionen. Enligt chefsöverläkare Pia-Maria Sjöström och smittskyddsansvarig läkare Johanna Gripenberg är det är inte omöjligt att ytterligare positiva fall konstateras bland dessa under de närmsta veckorna.

En del av de coronafall som nu bekräftats handlar om studerande som bor på annan ort men som har besökt regionen. Smittorna härstammar till största delen från kända smittkedjor i Finland och i vissa fall från utlandet. I de enskilda fallen har det inte bedömts finnas risk för samhällsspridning. Det totala antalet som är exponerade och satta i karantän är ändå så pass stort att läkarna anser det vara skäl att påminna om de gällande rekommendationerna.

Det gäller alltså att hålla avstånden, vara noga med handhygienen och använda munskydd ifall du är över 15 år och inte har möjlighet att hålla avstånd. Läkarna rekommenderar också att man laddar ner appen koronablinkern till sin telefon för att få meddelande ifall man blivit utsatt för smitta.

Uppdaterad klockan 12:15 efter intervju med Juha Salonen.
Uppdaterad klockan 16:30 med information från Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.