Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bankernas aktiekurser dyker efter avslöjanden om skumma transaktioner

Från 2020
Tre skyskrapor fotograferade snett nedifrån.
Bildtext Deutsche Banks högkvarter i Frankfurt am Main. Banken straffades hårt på börsen efter avslöjandena om omfattande misstankar om penningtvätt.
Bild: Ullstein bild - Firo/All Over Press

Det stora avslöjandet om misstänkta penningtransaktioner väckte indignation på en del håll internationellt på måndagen samtidigt som aktiekurserna på flera storbanker föll kraftigt.

Den brittiska storbanken HSBC, som är Europas största bank, figurerar mycket i avslöjandet. Bankens aktiekurs föll med fyra procent till den lägsta nivån sedan 1995.

Ny bankläcka avslöjar penningtvättens hemliga värld

I Tyskland var landets största bank Deutsche Banks aktiekurs tidvis hela åtta procent på minus, medan USA:s största bank JP Morgan Chase drabbades av en nedgång på drygt fyra procent i tidig handel i New York.

På Helsingforsbörsen föll Nordeas aktiekurs med fem procent genast då handeln inleddes. Nordea hör till de banker som nämns i härvan och har även tidigare prickats för slarv i motarbetandet av penningtvätt.

Nordea hade en framträdande roll i de så kallade Panamapappren som avslöjades 2016.

Politisk indignation i Europaparlamentet

– Det här är ett statsmisslyckande i stor stil, sa en talesman för den gröna gruppen i Europaparlamentet.

– Det är skandalöst att storbanker även efter den globala finanskrisen tillåter penningtvätt i stor skala, sa talesmannen Sven Giegold enligt Süddeutsche Zeitung som är en av de journalistiska partnerna i avslöjandet.

Den konservativa tyska CSU-politikern och Europaparlamentarikern Markus Ferber riktade hård kritik mot att de tyska myndigheter som motarbetar penningtvätt försummat sitt uppdrag.

Han framhöll att man inte ska vara blåögd. Deutsche Bank hör till de mest utpekade bankerna i penningtvätthärvan.

– Tyskland är ingen lycksalighetens ö, sa Ferber enligt Süddeutsche Zeitung.

Den brittiska regeringen kom med ett fördömande uttalande efter att rundradiobolaget BBC publicerade avslöjandet, men lovade inga nya konkreta åtgärder.

– Brottslingar bör inte ha möjlighet att profitera på sina illegala aktiviteter under några som helst omständigheter, och vi har vidtagit robusta åtgärder de senaste åren för att komma åt smutsiga pengar, sa en regeringstalesman.

De utpekade storbankerna var försiktiga i sina kommentarer på måndagen.

– All information som ICIJ [det internationella journalistsamarbetet som presenterade uppgifterna] presenterat hör till historien, sa HSBC i ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters.

Diskussion om artikeln