Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter FM-guldet väntar Anna von Wendt nu på nästa tävling: "Svårt att planera framtiden då de internationella tävlingarna är avbokade"

Från 2020
Uppdaterad 21.09.2020 21:16.
Anna von Wendt och hästen Sir Fashion
Bildtext Anna von Wendt och Sir Fashion tog FM-guld
Bild: bild: Hanna Heinonen/SRL

Dressyrryttaren Anna von Wendt tog karriärens andra FM-guld under veckoslutet med en stark avslutningsdag efter en verkligt omväxlande tävling. Men var hon och hästen Sir Fashion får tävla nästa gång är fullständigt höljt i dunkel eftersom tävlingskalendern i dressyr tömts totalt på tävlingar.

Fyra år efter det första guldet som von Wendt tog tillsammans med hästen Denzel kom det andra tillsammans med en färsk bekantskap, hästen Sir Fashion.

– Det var en spännande tävling till slut. Under första dagen hade vi ganska många missar, hästen tappade lite krafterna och jag var missnöjd med resultatet. Allt var bättre den andra dagen, min häst var med på samma noter och allt gick som en dans, sade von Wendt.

FM-guldet säkrades med ett fint friprogram vilket lyfte von Wendt förbi konkurrenterna Pilvi Tuominen och Stella Hagelstam. Enligt von Wendt kan det finnas många olika orsaker till att prestationerna varierar stort från dag till dag.

– Hästen kan bli nervös, det kan vara på grund av ett nytt ställe, och på att programmet är nytt. Det är alltid lite mera flytande under friprogrammet. Jag hade en jättebra känsla redan i uppvärmningen och allt lyckades i den situationen.

Anna von Wendt och hästen Sir Fashion
Bildtext Andra FM-guldet för von Wendt, första för Sir Fashion
Bild: bild: Hanna Heinonen/SRL

"Sir Fashion är en riktig tävlingshäst"

Anna von Wendt är nöjd med hur samarbetet med Sir Fashion gått framåt under den relativt korta tiden de tränat tillsammans.

– Jag har haft hästen i ett och ett halvt år. Det första året var den i Tyskland hos min tränare och jag var där och tränade med jämna mellanrum. Sir Fashion kom hem till Björkboda i början av april och sedan dess har vi tränat tillsammans varje dag.

– Sir Fashion är en jättefin häst, den har ett trevligt lynne och är en riktig tävlingshäst som sätter i allt då det behövs, sade von Wendt.

Tävlingskalendern gapar tom

Efter FM-guldet blickar von Wendt framåt, men var nästa tävling kommer att ske är oklart på grund av pandemin. De stora tävlingarna är alla avbokade, och exempelvis Helsinki International Horse Show får vi vänta på ända till hösten 2021.

Anna von Wendt hann ändå lyckligtvis tävla i världscupen i Estland vilket fungerade som en värdefull förberedelse för FM-tävlingarna.

– En massa stora tävlingar är nu avbokade. Säsongstarten skedde först i juni så säsongen var verkligen kort. Och planeringen inför inomhussäsongen är verkligen svår då det inte finns tävlingar i tävlingskalendern just nu. Men det är samma för alla, det är bara att vänta och se hur läget utvecklas.

FM-guldet en mellanetapp, OS 2024 är det slutliga målet

Anna von Wendt beskriver FM-guldet som en mellanetapp på vägen mot större målsättningar. Att lyfta nivån ytterligare så man kan hävda sig internationellt är ett måste så att drömmen om OS 2024 kan bli verklighet.

– Hästen får nu ta ledigt, och sedan blir det träning. Bland annat styrkenivån ska förbättras. Under slutet av året börjar vi söka efter passliga inomhustävlingar ifall sådana kommer att arrangeras.

– De slutliga målen under karriären är att tävla i internationella tävlingar och mästerskap. Men hur det till exempel blir med EM nästa år är ännu oklart på grund av att OS i Tokyo flyttades fram med ett år. Men OS år 2024 satsar jag på som karriärens allra största mål.

För att nå OS måste man kvala in sig med rankingpoäng från större internationella tävlingar. Dessutom kan Finland få ett lag till OS 2024 ifall EM- och VM-tävlingarna går bra. Men för det måste nivån i Finland ännu höjas.

– Det finns ännu ganska mycket att förbättra. På FM-tävlingarna saknades de som bor utomlands, och FM-medaljörerna hade alla nya hästar. Därmed ska nivån nog gå att lyfta. Överlag blir nivån bättre men det är inte lätt att hålla både sig själv och hästen i skick.

Anna von Wendt och hästen Sir Fashion
Bildtext Anna von Wendt beundrar Sir Fashions goda lynne
Bild: Hanna Heinonen/SRL

Idrottare, företagare och jordbrukare

Anna von Wendt har många järn i elden då hon just nu kombinerar idrottandet med företagande och jordbruk på Kimitoön.

Hon har inte möjlighet att satsa endast på dressyren, men hur tiden räcker till vet hon inte riktigt alltid ens själv.

– Det är en bra fråga, visst är det ganska jäktigt, man måste verkligen försöka få allt att gå ihop. Under vintersäsongen brukar jag försöka ta träningsperioder utomlands då vi har mindre på den egna gården, säger den färska finländska dressyrmästaren.

– Man måste bara göra allt möjligt för att kunna finansiera tävlandet. Ibland känns det ändå som om dygnet inte innehåller tillräckligt många timmar.