Hoppa till huvudinnehåll

Datajournalistik

Arbetsmarknaden återhämtar sig efter coronasmällen, arbetslösheten är nu 12,5 procent - grafiken visar hur din kommun har klarat krisen

Från 2020
Restaurang i Karleby.
Bildtext Kock vid buffe
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

I augusti hade vi närmare 58 000 färre arbetslösa och över 20 000 färre permitterade jämfört med juli. Mellan juli och augusti minskade arbetslösheten i alla kommuner utom Kumlinge och Vårdö.

I den arbetslöshetsstatistik som Arbets- och näringsministeriet publicerar varje månad ingår både permitterade och övriga arbetslösa. Farhågorna om att permitteringar skulle övergå i arbetslöshet verkar inte ha besannats.

100 000 färre permitterade än i april

De permitterade är fortfarande nästan 40 000 fler än i januari men kurvan har sjunkit brant sedan maj. I Finland gick många arbetsgivare in för att permittera istället för att säga upp och när läget var som värst i april var över 160 000 personer permitterade.

Trots att arbetslösheten sjunkit från nästan 17 procent då det var som värst i april till 12,5 procent ligger vi ännu en bit i från läget i augusti i fjol då arbetslösheten låg på 8,9 procent. I mars och april förlorade många kvinnor jobbet. Nu är det främst kvinnor som fått jobb igen.

Norra Karelen har återhämtat sig fortast, mest arbete i Larsmo

Jämfört med juli har arbetslösheten i augusti minskat i landets alla kommuner.

På landskapsnivå har återhämtningen varit snabbast i Norra Karelen, Birkaland och Mellersta Finland. Norra Karelen var det landskap där arbetslösheten var högst i april, hela 20 procent av arbetskraften var utan jobb, i augusti var andelen bara 15 procent. Norra Karelen är fortfarande det landskap där arbetslösheten är högst men så var det också före coronakrisen. I januari 2020 var andelen arbetslösa i Norra Karelen 14 procent.

Lägst andel arbetslösa fanns det i de österbottniska landskapen. I landskapen Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten ligger arbetslösheten nu på under tio procent, det är fortfarande lite mer än i januari 2020. I hela landet var Larsmo, Närpes och Kristinestad de kommuner där den allra största andelen av arbetskraften hade jobb.

Utforska själv arbetslöshetsläget kommun för kommun

Här kan du själv se hur arbetslösheten utvecklats i hela landet de senaste fem åren. Välj kommun för att se hur läget ser ut i din egen region.

Diskussion om artikeln