Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Flera coronafall på Soc & kom i Helsingfors – även Arcada har drabbats av viruset

Från 2020
Uppdaterad 21.09.2020 16:19.
En byggnad med belysning inne.
Bildtext Coronafall har uppdagats på Soc & kom i Kronohagen i Helsingfors.
Bild: Ari Aalto / Helsingin yliopisto

Coronavirusfall har påträffats hos tre studenter vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Högskolan uppger att alla personer som exponerats har kontaktats eller kommer att kontaktas.

I går på söndagen bekräftades det att en student som vistats i skolans utrymmen hade smittats och i dag på måndag har studentorganisationen Studorg vid Soc & kom meddelat skolan att ytterligare två fall av covid-19 har kommit fram. Tidigare i artikeln stod det felaktigt att fyra fall konstaterats bland studenterna, men siffran korrigerades senare till tre.

– Vi kan bara bekräfta att ena personen vistats i Soc & koms utrymmen. De andra fallen utreder vi som bäst, säger förvaltningschef Mathias Björklund till Svenska Yle.

"Exponering kan ha skett i en bar"

Enligt Studorgs ordförande Anna Backström misstänker man att coronaexponering kan ha skett på en bar efter ett av studentorganisationens evenemang som ordnades på tisdagen.

– Vi hade ett evenemang för våra gulnäbbar i tisdags där förstaårsstudenterna träffades med sina tutorer i mindre grupper utomhus. En grupp människor har sedan på eget initiativ efter evenemanget gått till en bar och vi misstänker att exponering har skett där, säger Backström till Svenska Yle.

Studorg har enligt Backström inte information om hur många som besökte baren efter Studorg-evenemanget. En av de tre smittade ska ha vistats i skolans utrymmen efter tisdagen.

– Myndigheterna spårar som bäst smittorna, säger Backström.

Oklart hur många som exponerats

Just nu vet man inte hur många som sammanlagt kan ha exponerats.

– Vi vet att den ena personen har deltagit i en föreläsning och de personer som har exponerats där har kontaktats av myndigheterna och försatts i karantän, säger Björklund.

Björklund säger att han inte känner till exakt hur många studenter som exponerats under föreläsningarna.

– På den ena föreläsningen har det varit 8 personer närvarande och på den andra 16 personer. Alla har inte försatts i karantän, endast de som varit i närkontakt med den som smittats.

Undervisning och evenemang ordnas också på distans

Högskolan har beslutat att all undervisning nu sker på distans fram till den 2 oktober.

Björklund påminner om att man under inga omständigheter får vistas i Soc & koms utrymmen om man har symtom eller om man har försatts i karantän.

Studorgs ordförande Anna Backström säger att situationen är beklaglig.

– Vi har hela tiden tänkt på hur vi kan minska smittorisken och fått anvisningar om hur vi kan ordna evenemang. Vi har ordnat evenemang på distans och kommer att fortsätta med det på hösten. Vi har endast haft utomhusevenemang för förstaårsstuderande så att de ska integreras i studielivet.

Enligt Backström ser man över coronasituationen varje vecka.

Fall också på Arcada

Flera coronavirusinfektioner har också upptäckts vid yrkeshögskolan Arcada under den senaste veckan, meddelar högskolan.

– Det handlar om färre än fem fall. Exakt hur många kan jag inte säga av dataskyddsskäl. Det handlar om enskilda grupper. Personerna har vistats i skolans utrymmen, säger rektor Mona Forsskåhl till Svenska Yle.

Enligt Forsskåhl har skolan bra koll på hur smittan har spridits i skolan.

– Det kom fram via individerna själva och på söndag ringde en epidemiologisk läkare vid Helsingfors stad för att diskutera den övergripande situationen.

Personer som exponerats i nära kontakt har kontaktats av Helsingfors stads epidemiologiska verksamhet och har försatts i karantän, uppger skolan.

Enligt Forsskåhl har både personal och studenter exponerats och det rör sig om sammanlagt färre än 50 personer som kan ha exponerats.

Arcada i Helsingfors i november 2015
Bildtext Coronafall har uppdagats vid Arcada i helgen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Studenter och personal som har besökt Arcadas campus kan ha utsatts för en coronavirusinfektion och uppmanas att övervaka sitt hälsotillstånd mycket noga de närmaste två veckorna och söka sig till testning omedelbart om symtom uppstår och stanna hemma i väntan på resultatet.

Enligt Forsskåhl är coronasituationen i allmänhet under kontroll vid Arcada.

– Vi har redan många restriktioner i kraft med säkerhetsavstånd, ansiktsskydd och handtvätt. Vi fortsätter med de restriktioner vi har. Om det inte finns orsak att vistas i huset så ska man helst jobba på distans.

Enligt Studorgs ordförande har Studorg och Arcadas studentföreningar inte ordnat evenemang tillsammans.

Artikeln uppdaterades omgående med intervjuer under eftermiddagen.

Diskussion om artikeln