Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fällande domar för olyckan i Vasa ishall

Från 2020
Uppdaterad 21.09.2020 15:25.
En klubba i mörkret.
Bildtext Fyra personer döms av Österbottens tingsrätt för vållande av personskada efter takraset i Vasa ishall.
Bild: Yle

Takraset kunde ha skadat många och följderna kunde ha blivit ännu värre, konstaterar Österbottens tingsrätt i sitt domslut på måndagen. Fyra personer döms till dagsböter för vållande av personskada.

I december 2017 inträffade raset i Vasa ishall. Ett över 200 kilogram tungt ventilationsrör lossnade från sina fästen och föll ner över publiken, mitt under den pågående rockkonserten Raskasta Joulua.

Österbottens tingsrätt har tagit del av omfattande teknisk bevisning som tydligt visar hur det här kunde ske och anser det bevisat att oaktsamhet orsakat olyckan.

Inte lindriga skador

Samtidigt slår tingsrätten fast att merparten av de skador som fallets sex stycken målsägande inte kan avfärdas som lindriga.

Bland skadorna finns flera hjärnskakningar, hjärnskador, benbrott i nackkotorna, öppna sår, smärta och värk.

Några av målsägandena fick bestående skador, såsom nedsatt rörlighet, och har behövt sjukskriva sig i återkommande perioder.

Döms till dagsböter

Det är alltså fyra personer som döms av tingsrätten för vållande av personskada.

En av de dömda är chefen för ishallen. Det låg på hans ansvar att se till att reparations- och underhållsarbeten han beställde genomfördes med tillräckliga anvisningar och med ett gott resultat. De tre övriga dömda jobbade alla för det företag som anlitades för renoveringsarbeten i ishallen några år före olyckan. En av dem var arbetsledare och de två övriga utförde det praktiska arbetet.

Ishallschefen och arbetsledaren döms vardera till 60 dagsböter, medan de två övriga döms till 40 dagsböter.

På basen av den tekniska bevisningen har tingsrätten dragit slutsatsen att ventilationsröret blivit bristfälligt monterat under renoveringen och att arbetsledningen brustit i att granska resultatet av arbetet.

Genom att de dömda fallerat i sina uppdrag att se till att arbetet blev fullgott planerat och genomfört riskerade man än värre följder, inte minst eftersom publiken på konserten under olyckskvällen var stor.