Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bankläckan: Haatainen och Lintilä lovar att staten utreder sin samarbetspartner Trafigura efter misstankar om penningtvätt - Lintilä säger att den förra utredningen gav grönt ljus

Från 2020
Uppdaterad 21.09.2020 17:52.
Collage av två bilder. Till vänster syns Tuula Haatainen, till höger Mika Lintilä.
Bildtext Näringsministeri Mika Lintilä säger till Yle att han inte minns hela granskningen, som han tidigare har sagt att staten har gjort om samarbetspartnern Trafigura.
Bild: Lehtikuva

Näringsminister Mika Lintilä och arbetsminister Tuula Haatainen lovar att staten utreder samarbetspartnern Trafigura efter Yles uppgifter om penningtvätt. Det är inte första gången Trafigura utreds - statens egen utredning gav grönt ljus för tre år sedan, uppger Lintilä.

Näringsminister Mika Lintilä har för första gången kommenterat de nya uppgifterna om penningtvätt som den finska statens samarbetspartner inom gruvbranschen Trafigura misstänks för.

Yles program MOT avslöjade den nya läckan på söndagen. Enligt den har bankerna gjort flera anmälningar mot Trafigura om penningtvätt i USA.

Anmälningarna har gällt misstänkta penningtransaktioner för tiotals miljarder euro som hänför sig till bolaget Trafigura.

- Sådana här misstankar är mycket tråkiga. De borde inte ingå i en företagskultur, säger Mika Lintilä på måndag eftermiddag till Yle Uutiset.

Enligt näringsminister Lintilä gör staten nu en utredning om Trafigura.

- Inom avdelningen för ägarstyrning är en utredning på gång. Jag är helt beroende av de uppgifter som Yle har presenterat. Jag har inga uppgifter om de här eventuella oklarheterna, som har varit i offentligheten, säger Lintilä.

Trafigura är en internationell jätte inom råvaror, som har verksamhet i tiotals länder. År 2017 blev Trafigura den finska statens samarbetspartner inom gruvnäringen, och en betydande delägare och finansiär i gruvbolaget Terrafame.

Trafigura äger ungefär 30 procent och staten äger ungefär 70 procent av gruvbolaget.

En utredning gjordes för tre år sedan - den visade på inget hinder

Det är inte första gången som Trafiguras bakgrund är uppe till diskussion. Mika Lintilä var näringsminister också år 2017. Då försäkrade han, enligt Yle Uutiset, att staten har granskat bakgrunden hos sin nya samarbetspartner.

I samband med granskningen hade staten använt sig av en utomstående konsult, som Lintilä inte berättade namnet på, med hänvisning till affärshemligheter.

En hurdan utredning gjordes om Trafigura år 2017?

- Det gjordes en så bred utredning som vi kunde göra. Och den utredningen visades för mig, som var ansvarig. I den utredningen fanns ingenting, som skulle ha gjort att Trafigura inte skulle ha kunnat vara med, säger Lintilä.

När Lintilä tillfrågades om Yles uppgifter på söndagen, sade han att han inte minns hela utredningen.

Yle har rapporterat om Trafiguras kontroversiella bakgrund ända sedan år 2017. I bevakningen har det bland annat kommit fram att bolaget har förknippats med flera korruptions- och miljöskandaler. Ledningen för Trafigura har grundat hundratals bolag i skatteparadis.

Haatainen: Vi går igenom grundligt men samarbetet kan inte sägas upp

Arbetsminister Tuula Haatainen är ansvarig minister för statens ägarstyrning.

– Just nu bekantar sig ministeriet grundligt med de här frågorna som har kommit fram. Och förstås är det av största intresse för staten som ägare att se till att Terrafames verksamhet är ansvarsfull och vilar på hållbar grund. Det borde inte råda några oklarheter kring det, säger Haatainen till Yle Uutiset.

Kan staten fortsätta samarbetet med Trafigura?

- Staten har bindande avtal genom Suomen Malminjalostus Oy med alla ägare inom Terrafame. De här frågorna som har kommit fram inverkar inte på något sätt på innehållet i de här avtalen. Det är frågan om juridiska frågor och man måste hålla fast vid avtalen. Men vi går igenom hela frågan grundligt inom ministeriet, säger Haatainen.

Artikeln är skriven på basis av Päivi Happonens artikel för Yle Uutiset. Artikeln är uppdaterad kl. 17.50 med nya citat av Tuula Haatainen, samt Mika Lintiläs svar om den förra utredningen. Därför har både rubrik och ingress också uppdaterats.

Diskussion om artikeln