Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ordningsvakter och biljettkontrollanter anklagades för rasism när svart man belades med handfängsel – inget brott, enligt polisen

Från 2020
Metro till Hagalund
Bildtext Händelsen ägde rum på perrongen i Järnvägstorgets metrostation. Arkivbild.
Bild: Yle/Carolina Husu

Polisen i Helsingfors har nu fattat beslut om att inte inleda förundersökning i ett fall där en ung svart man lades mot golvet i en metrostation i juli. En video om händelsen spreds på sociala medier och ordningsvakten och biljettkontrollanter anklagades för rasism.

Polisen meddelade på måndagen att man utgående från en förutredning fattat beslut om att inte inleda en egentlig förundersökning i fallet. Det betyder att polisen anser att ingen misstänks för brott i samband med händelsen.

Det var lördagen den 4 juli 2020 som biljettkontrollanter granskade passagerarnas biljetter på perrongen. Enligt Helsingforsregionens trafiks rapport om händelsen hade en person som saknade biljett betett sig hotfullt mot en kontrollant, vägrat fylla i en blankett med personuppgifter och försökt lämna platsen.

Mamma misstänkte rasism

I videon som spreds på sociala medier är det svårt att se vad exakt som sker förutom att en man ligger på golvet på perrongen med ordningsvakter ovanpå.

Den unga mannens mor skrev på Facebook att hon misstänker att vakten tog till våld på grund av att hennes son är svart. En polisanmälan gjordes och enligt anmälan hade händelsen rasistiska motiv.

Nu har Helsingforspolisen blivit färdig med sin förutredning där biljettkontrollanter och ordningsvakter gav sin syn på händelsen och dessutom tog polisen del av material från en övervakningskamera.

"Finns inte skäl att misstänka att maktmedel använts obefogat"

"Enligt förutredningen finns det inte stöd för att biljettkontrollanternas och ordningsvakternas tillvägagångssätt varit felaktigt, överdimensionerat eller haft rasistiska motiv", skriver polisen i ett pressmeddelande.

"Utgående från utredningen och materialet från övervakningskameran finns det inte skäl att misstänka att maktmedel använts obefogat eller överdimensionerat så att de inte kan försvaras", påpekar polisen.

Dessutom lyfter polisen i pressmeddelandet fram att biljettkontrollanter och ordningsvakter enligt lagen har rätt att i vissa situationer använda maktmedel.

Det finns heller inte stöd för att personens hudfärg eller någon annan förbjuden diskrimineringsgrund varit orsaken till att personen utsatts för biljettkontrollen och senare för maktmedel, uppger polisen.

Diskussion om artikeln