Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Den outhärdliga familjen Bra har det fantastiskt i sin trygga bunker

Från 2020
Fyra personer i pastellfärgade kläder sitter på golvet kring ett dukat bord.
Bildtext Den sektliknande stämningen i Familjen Bra förstärks av Janne Vasamas scenografi och kostymdesignen av Janne Vasama och Sofia Palillo.
Bild: Ernest Protasiewicz / Viirus

Familjen Bra på Teater Viirus är en galghumoristisk och drabbande skildring av världens undergång. Den genombussiga familjen klamrar sig fast vid sin mysiga tillvaro ända in i den totala kollapsen.

Teater Viirus uppsättning av Joakim Pirinens pjäs Familjen Bra öppnar med en stark inledningsbild då hela familjen Bra flyttar ner i sin välförberedda bunker.

Scenen står mörk, men i taket öppnas en lucka. En stege vecklas ut och ner för stegen klättrar fyra gestalter i stora prassliga måndräkter, ljuset från deras ficklampor spelar över rummet.

Takluckan stängs och låses, och säkerhetsnyckeln placeras med högtidliga gester i en kompakt liten kassabox på golvet.

Mamma Eva (Maria Ahlroth), pappa Lasse (Martin Bahne), och de två barnen Lena och Janne (Jessica Raita och Oskar Pöysti) klär av sig gasmasker och heltäckande skyddsdräkter.

De drar undan det prasslande förpackningsmaterialet i bakrummet och hittar skafferiet fullastat med konserver och toapapper.

Familjen Bra har kommit hem. Med glädje och tillförsikt inleder de sitt trygga, kontrollerade och rutinerade liv i sin bunker.

Fyra gestalter i skyddsmundering och gasmasker sitter på golvet kring ett kassaskåp.
Bildtext Familjen Bra klär sig i skyddsmundering då det är dags för dem att ta sig en liten tur till stranden.
Bild: Ernest Protasiewicz / Viirus

Förkrossande harmoni

Livet är fantastiskt. Barnen är fina unga vuxna som hjälper till med disken och hittar sexpartners som gör dem lyckliga och tillfredsställda. De umgås med roliga vänner.

När sonen berättar för sina föräldrar att han är homosexuell är det naturligtvis en fin och känslig stund som stärker banden inom familjen.

Det hela känns givetvis djupt oroande. Åskådarens psyke gör uppror mot den astronautlika tillvarons förkrossande harmoni.

Familjens matchande myskläder och deras obevekliga positivitet skapar en sektliknande stämning.

Alla negativa tankar motas bort. Väldiga brak och dån hörs emellanåt från utsidan. Men familjen har inget att oroa sig för, inget kan rubba den osårbara bunkern.

Sedan tar maten slut. Då är det dags att klä på sig skyddsmunderingen igen och ta sig en liten tur till stranden.

Drabbande undergångsskildring

Joakim Pirinens pjäs Familjen Bra blir i Jussi Sorjanens regi en galghumoristisk och drabbande betraktelse över världens undergång.

Familjen Bra är helt vanliga hyggliga människor som klamrar sig fast vid sin medelklasstillvaro ända in i den totala kollapsen.

Det är något obehagligt träffsäkert i hur skådespelarna gestaltar familjemedlemmarnas patologiska oförmåga att hantera konflikter.

I stället för att bemöta konflikten drar de sig undan till mer kontrollerade rum och omger sig med trygga människor. Och har det bra tillsammans helt enkelt.

Familjen Bra av Joakim Pirinen spelar på teater Viirus till och med den 20 november. Regi Jussi Sorjanen. På scenen: Maria Ahlroth, Martin Bahne, Oskar Pöysti, Jessica Raita. Scenografi: Janne Vasama. Kostymdesign Janne Vasama och Sofia Palillo. Ljusdesign Sofia Palillo. Ljuddesign Ville Kabrell.

Diskussion om artikeln