Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska fotbollsfolket är i sorg – tidigare förbundsbasen Lars-Åke Lagrell är död: "Han tog svensk fotboll till en ny nivå"

Från 2020
Lars-Åke Lagrell var ordförande för SvFF när avtalet slöts.
Bildtext Lars-Åke Lagrell blev 80 år gammal.
Bild: IBL Sweden

Svenska fotbollförbundets tidigare ordförande Lars-Åke Lagrell är död. Den mångårige fotbollsbasen gick bort vid en ålder av 80 år efter en tids sjukdom.

Förbundet meddelade på måndagen om Lagrells bortgång.

Han fungerade som Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare åren 1980-1991 och efter det som ordförande mellan 1992 och 2011.

På sin webbplats skriver förbundet om Lagrells gärning för den svenska fotbollen:

– När han efterträdde Lennart Johansson som ordförande i SvFF befann sig fotbollsintresset i Sverige på något av en bottenpunkt. Intresset för Allsvenskan var djupfruset, och herrlandslaget hade just gjort fiasko i VM 1990 efter ett långt och dystert 80-tal.

– Under Lagrells år som ordförande tiodubblades SvFF:s omsättning, landslagen nådde stora framgångar, och snittpubliken i Allsvenskan gick från 4 194 (1992) till 10 258 (2007).

”Ovärdeliga insatser för svensk fotboll”

Flera svenska fotbollsprofiler har hyllat Lagrell efter beskedet om hans bortgång. Den nuvarande ordföranden Karl-Erik Nilsson är en av dem.

– Lars-Åke Lagrells insatser för svensk fotboll är ovärderliga, och han var och förblir en stor inspirationskälla för mig och många andra. Våra tankar går till hustrun Yvonne, till barn och barnbarn, och till alla vänner när som fjärran, hyllar Nilsson.

Två år efter att Lagrell tillträdde som ordförande knep Sverige brons i fotbolls-VM i USA.

– Han var med under den tiden när de stora framgångarna kom och sen har det vuxit enormt. Så han var med och grundlade de framgångarna, säger bronslagets förbundskapten Tommy Svensson till SVT Sport.

– Lars-Åke hade ett stort hjärta för svensk fotboll och han tog den till en ny nivå. Han var enkel att prata med och hans sätt passade alla. Vi hade en bra känsla för varandra. Man behövde aldrig vara rädd att säga sin åsikt till honom, säger bronslagets målvakt Thomas Ravelli till Expressen.

Lars Lagerbäck efterträdde Tommy Svensson som svensk förbundskapten och har svårt att sätta ord på Lagrells betydelse för svensk fotboll.

– Det är nog svårt att beskriva med ord. Han har betytt väldigt mycket, säger Lagerbäck till Aftonbladet.