Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa permitterar färre än väntat – men 3 500 anställda berörs ändå av beslutet

Från 2020
Uppdaterad 21.09.2020 19:35.
Arto Finnilä och Leila Roininen på Vasa stad planterar ädelträd i Klemetsöparken.
Bildtext Inom tekniska sektorn varar permitteringarna i regel 14 dagar. Arkivbild.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Vasa stad permitterar maximalt 3 500 personer i 3-14 dagar. Det beslutet fattade stadsstyrelsen efter nya besked om ekonomin som gör att staden inte behöver permittera 4 500 anställda som det tidigare hette.

Permitteringarna genomförs i år eller nästa år och målet är att spara mer än 2,5 miljoner euro.

– Det positiva i dag är att vi ser ser så pass mycket extra inkomster från statligt håll att vi kan lämna tanken på uppsägningar och det blir enbart permitteringar, säger stadsdirektör Tomas Häyry.

Permitteringarnas längd beror på vilken sektor man arbetar i och vilken tjänst man innehar. Vasa har i dag totalt omkring 5 000 anställda.

– Vi har ett ansträngt läge, i synnerhet då man tar i beaktande att personalen på grund av coronaviruset och det här exceptionella året är under hård press. Men vi konstaterar att det är viktigt att vi kommer vidare och kan nollställa läget med de eftersläpande underskotten.

Tomas Häyry välkomnar Svenska folkpartiet till Vasa för att hålla partidag.
Bildtext Enligt Tomas Häyry ser Vasas läge ändå bättre ut nu än det gjorde i somras.
Bild: Johan Hagström

Totalt måste Vasa spara 7,3 miljoner i år. Enligt Häyry ser det ut som att man klarar det målet.

– Delvis via högre statsandelar men många saker är ännu öppna.

"Allt staten bidrar med är mycket välkommet"

Häyry nämner att det ännu inte är helt klart vad den tilläggsbudget som regeringen har meddelat om innebär. Inte heller vet man ännu vilka städer och kommuner som får de behovsbaserade andelar som regeringen tidigare utlovade.

– Vasa ansökte om fem miljoner men kommer knappast att få så mycket, men kanske något i alla fall. Allt staten bidrar med är mycket välkommet, men det är det för alla städer och kommuner i år.

Enligt Häyry är det mycket positivt att ekonomiska prognosen nu visar två miljoner bättre än den gjorde i somras.

– Vi kan se med tillförsikt på framtiden, jämfört med många andra kommuner och städer har Vasa ända en stabil grund och ett operativt resultat som både i år och i fjol är på plus.

Vasas problem ligger enligt Häyry främst i att man har ett ackumulerat underskott på totalt 25 miljoner och en stor del av det kräver lagen att man kan kvittera bort i år.

Påverkar inte undervisningen

Lärarna inom grundskolan kommer att permitteras i tre dagar, i huvudsak under dagar som är avsedda för planering. Det gör att permitteringarna inte kommer att påverka undervisningen.

Väggen i ett klassrum på Vaasan keskuskoulu.
Bildtext Undervisningen ska inte påverkas då lärarna permitteras bara tre dagar. Arkivbild.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Permitteringarna gäller inte lärare inom utbildningen på andra stadiet i gymnasierna och Vamia, där finansieringsbasen är en annan. Permitteringarna gäller inte heller psykologer, kuratorer och personliga assistenter inom den grundläggande utbildningen.

Inom småbarnspedagogiken permitteras en del av personalen i sju dagar. Permitteringarna gäller endast de arbetstagare som inte var permitterade i våras till följd av den exceptionella situation som coronaviruspandemin orsakade.

- Vi håller fast vid vårdardimensioneringen. Föräldrarna kommer att erbjudas en möjlighet att hålla barnen frånvarande kostnadsfritt på samma sätt som under semestrarna, säger sektordirektör Christina Knookala i ett pressmeddelande.

Inom social- och hälsovården varierar permitteringarna mellan 3 och 14 dagar och permitteringarna görs så att det hela tiden finns tillräckligt många vårdare på plats för att trygga verksamheten.

Personal inom tekniska sektorn och koncernstyrningen permitteras i regel 14 dagar. Permitteringarna gäller inte veterinärer och inte heller personalen vid vattenverken, avfallsnämnden eller Österbottens räddningsverk.

Diskussion om artikeln