Ove Simosas på Skogsreviret i Borgå hoppas på en kall vinter: “Nog är det klart att det inte finns några bra lösningar om det inte blir kallt"
Efter förra årets milda vinter hoppas Ove Simosas nu på kallare väder för att skogsavverkningssäsongen ska löpa på som planerat.
Då Yle Östnyland ringer upp Ove Simosas, revirinstruktör på Södra Skogsreviret i Borgå, berättar han att de östnyländska skogarna mår som de ska i slutet av september, trots stormen Aila.
- Vi var förstås rädda för stormen men vi klarade den ganska bra här i östra Nyland. Med tanke på det är läget ganska normalt för årstiden för tillfället.
Trots att läget är normalt just nu var det inte det förra vintern. Den var mildare än vanligt, vilket satte käppar i hjulen för skogsavverkningen.
- Under de två viktigaste månaderna, februari och mars, tog vi bara ut trettio procent av det man borde ha tagit ut under en riktigt fullständig vinter. Om man ser på vintern som en helhet kan man säga att vi kom upp till ungefär femtio procent av det vi hade tänkt avverka.
Då vädret är milt och det inte finns tjäle i marken hålls marken mjuk, och då är det svårt att ta sig fram med både skogsmaskiner och timmerbilar.
Tjälen behövs för att skogsmaskinerna inte ska lämna djupa spår i skogen, vilket i sin tur varken är bra för skogen i sig eller för de människor som tycker om att röra sig där.
Ett annat problem som uppstår då vintern är mild är att en del av skogsriset går till spillo.
- Vi lägger ris under skogsmaskinerna där man kör och bygger vägar i skogen, men en del av det där riset skulle vi ju gärna ta till vara som energi, säger Simosas.
Utan minusgrader når man inte alla skogsområden
Simosas vågar nästan inte ens tänka tanken att den här vintern också skulle bli mild.
Han berättar att ungefär en tredjedel av skogen i deras skogsmarker är sådan som absolut behöver vinter för att den ska kunna nås. Ungefär hälften är sådan skog som skulle må bra av en vinter med minusgrader.
- Om det då är minusgrader i tre-fyra månader är det ändå ganska bråttom på de områden som kräver att man kör på frusen mark.
Att det inte avverkades tillräckligt med skog förra vintern heller, skulle inte göra saken bättre.
- Det är klart att det inte finns några bra lösningar om det inte blir kallt. Med bra planering klarar vi förstås av att hålla igång men nog kommer det att finnas skogar som vi inte når på något vis om det inte blir minusgrader, säger Simosas.