Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inget spel i Nordamerika för Tony Sund – klar för KHL-klubben Dinamo Riga: "Det har varit en annorlunda sommar"

Från 2020
Uppdaterad 21.09.2020 22:35.
Tony Sund.
Bildtext Tony Sunds karriär fortsätter i KHL.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Det blev inte en enda tävlingsmatch i Nordamerika för den Sandsundbördige backen Tony Sund. I stället blir det spel i KHL med lettiska Dinamo Riga – som för tillfället tampas med coronasmitta. ”Jag har inte velat stressa fram någon ny klubbadress”, berättar Sund för Yle Sporten.

Våren 2019 skrev Tony Sund på ett ettårigt avtal med NHL-klubben San Jose Sharks efter en succésäsong med Vasa Sport och fina takter i den blåvita landslagströjan.

Sund lånades ut till TPS förra säsongen, som blev svår för både honom själv och klubben. I våras blixtinkallades han till Sharks farmarlag San Jose Barracuda, men coronapandmin hann stoppa AHL före Sund hade spelat en enda match.

Sedan dess har det varit tyst kring den IFK Lepplax-fostrade försvararen. Tills nu.

När Yle Sporten når Sund har han bott i Riga i en dag och är klar för KHL-spel med Dinamo Riga – efter en annorlunda sommar.

– Jag ville inte stressa fram någonting, utan jag väntade fram en lösning.

– Visst har det varit en annorlunda sommar, jag har aldrig varit i samma situation. Jag är mer än nöjd med den här lösningen, säger Sund till Yle Sporten.

”Löste sig först nu”

25-åringens kontrakt med Dinamo Riga är ettårigt. När Yle Sporten når Sund på måndagen har han ett dygn, med ett träningspass, bakom sig i den lettiska huvudstaden.

– Det har funnits intresse från olika klubbar, men lite lugnare än vanligt har det nog varit på grund av coronan. Mest har det funnits olika finländska alternativ, men också lite andra lag.

Någon förlängning med San Joses organisation har inte varit aktuell. Därmed blev det inte någon tävlingsmatch på Nordamerikansk is för Sund under den ettåriga kontraktstiden.

– Vi har inte haft någon desto större kontakt sedan avtalet löpte ut, kommenterar Sund.

KHL-säsongen är redan knappt tre veckor gammal.

– Dinamo Riga har varit på tapeten ett tag, men först nu löste det sig.

Flera smittade i laget

Sund ansluter till ett lag som just nu plågas av coronasmitta.

På söndagen meddelade laget att det finns fem smittade i klubben och tisdagens match mot Torpedo Niznij Novgorod är inställd.

– En hel del spelare är borta på grund av säkerhetsskäl. Vi har coronatester varannan dag och noggranna hygienbestämmelser.

– Hoppas det reder ut sig, vi siktar på att spela match på lördag igen, om inte läget blir värre.

Sund har tränat på egen hand under sommaren.

– Visst tar det en stund att komma in i allt som har att göra med att träna med ett lag, tror Sund inför äventyret i öst.