Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lahtis stad: Scania lägger ner busstillverkning i Lahtis - minst 260 förlorar jobbet

Från 2020
Scanias fabrik i lahtis.
Bildtext Scanias fabrik i Lahtis.
Bild: Lehtikuva

Den svenska fordonstillverkaren Scania slutar tillverka busskarosser i Lahtis, uppger Lahtis stad i ett pressmeddelande. Det är dotterbolag SOE Busproduction Finlands fabrik som stänger.

Lahtisfabriken i Jokimaa har 342 anställda och minst 260 personer förlorar jobbet, uppskattar staden.

- Det här är ett hårt slag för Lahtis. Staten har under de senaste veckorna lovat betydande stödåtgärder till regionerna vid liknande fall. Vi förutsätter samma sak för Lahtis, säger stadsstyrelsens ordförande Sirkku Hildén i stadens pressmeddelande.

I pressmeddelandet uppger Lahtis stadsdirektör Pekka Timonen att staden nu ska utreda situationen tillsammans med arbets- och näringslivscentralerna. Man ska också vara i kontakt med företaget.

Moderbolaget Scania, som tillverkar tunga fordon, har tampats med problem. Coronakrisen och avsaknad av efterfrågan på turistbussar har fått marknaden att stannat upp.

–  Förstås förstår jag det, men jag skulle ha hoppats, att de skulle ha orkat vänta lite, kommenterade Timonen stängningsbeslutet för STT.

Svårt läge på arbetsmarknaden i landskapet

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) visade sitt stöd för staden på Twitter. Hon lyfte upp områdets redan nu svåra läge när det gäller sysselsättningen.

Lahtis tampas med en arbetslöshetsgrad på 20 procent. Enligt staden finns det strukturella problem inom arbetsmarknaden i landskapet Päijänne-Tavastland - utbildningsnivån är låg och när fabriker omstrukturerats har arbetstillfällena minskat.

På Twitter meddelade utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) man träffar Scanias och stadens representanter på fredag.

Både Haatainen och Skinnari lyfte fram vikten av att stöda de som förlorar jobben att hitta nya arbetsplatser eller utbilda sig inom andra områden.

Källa: Lahtis stad, STT

Diskussion om artikeln