Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hård Kinapolitik det enda som enar Trump och Biden – också finländsk ekonomi och aktieägande påverkas av USA:s presidentval

Från 2020
Donald Traump på massmöte utomhus, banderoll om att köpa amerikanskt
Bildtext Donald Trump framför likasinnad banderoll: Köp amerikanskt!
Bild: AFP / Lehtikuva

Coronavaccinet och ekonomin ser ut att avgöra det amerikanska presidentvalet. Resultatet kan få långtgående konsekvenser för den amerikanska plånboken. Men också finländare påverkas eftersom allt fler äger amerikanska aktier.

Marknaden tror på Biden: Ekonomi, corona och imagefrågor avgör i USA

3:46

Mycket kan hända i USA före och efter den 3 november, alltså valdagen. Eftersom aktiehandeln också är en slags vadslagning så har Nordeas analytiker tagit ställning till chanserna.

– Sannolikheten för att Joe Biden vinner är större än att Trump skulle få fortsatt mandat, säger chefsanalytiker Jan von Gerich på Nordea.

Men betydelsen av presidentvalet kan avgöras först när man vet om representanthuset och senaten får demokratisk eller republikansk majoritet.

Jan von Gerich kotipihallaan
Bildtext Jan von Gerich vid Nordea tror att det är större sannolikhet att Biden vinner valet än att Trump blir återvald.
Bild: YLE / Antti Hacklin

"Inget nästa val att ta hänsyn till"

Donald Trump vill säkert fortsätta på samma linje som han hittills har haft i Vita huset. Men under de senaste åren har han varit tvungen att anpassa sin politik så han har en chans att bli återvald, påpekar von Gerich.

– Lyckas valet en gång till, behöver Trump inte längre tänka på väljarstödet. Därför finns det många frågetecken kring hans politik.

Men utan kongressen kan presidenten inte göra så mycket. Så även om Trump blir omvald kan demokraterna utgöra ett hinder för honom om de som nu får majoritet i representanthuset, och kanske också i senaten.

Redan inräknat i priserna?

Men marknaden tycks faktiskt räkna med att Demokraternas Joe Biden blir president, säger man på Nordea.

Opinionssiffrorna talar för det – och bankanalytikerna har mer förfinade sätt att räkna ut sannolikheten för det som ska hända.

Man kan säga att ett Trumpval skulle gynna storföretagens skatter och amerikanska börskurser, speciellt inom energisektorn.

Biden på besök i aluminiumfabrik, studerar stor brännugn
Bildtext Joe Biden på valbesök i amerikansk aluminiumfabrik.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett val av Biden skulle däremot gynna Europa och klimatindustrin.

Biden lovar investeringar i klimat, ren energi, infrastruktur och coronastimulans samt skattehöjningar för hälsovårdssatsningar.

"Akta er för risken!"

Allt fler finländska småinvesterare köper aktier i de amerikanska storbolagen. Vad ska de tänka på just nu?

– När man investerar i ett annat land och tar valutakursrisk, så ökar den generella risken. Riskerna är nog högre nu än de har varit tidigare, säger von Gerich.

På kort sikt tror han att marknaden reagerar positivare på om Trump blir omvald eftersom man har sett hans politik och dess påverkan på marknaden.

Med Biden kan marknaden vara mer osäker, på grund av hans planer på skattehöjning.

Uppåt för etiskt?

Men Jan von Gerich vill lugna investerare. Ett presidentval leder nog inte till någon krasch. Men riskerna är högre än vanligt, vilket man bör beakta.

Trump väntas skydda traditionella industrier som sammankopplas med fossila bränslen. Biden är mer orolig för klimatförändringen, vilket inte bådar gott för den traditionella energiindustrin.

Collage med svart bakgrund på demokraternas presidentkandidat Joe Biden (till vänster) och republikanen, USA:s nuvarande president Donald Trump.
Bildtext Joe Biden och Donald Trump i ett collage. Så här nära varann står de två inte.
Bild: EPA, AFP (collage)

Biden antas också sätta mera fokus på etiska frågor och företag som satsar på det. De som har etiska frågor på sin agenda har inte klarat sig så bra i USA, men mycket bättre än i Europa.

Konkurrens om hård Kinapolitik

Valresultatet skulle knappast innebära någon skillnad i amerikansk Kinapolitik, men nog för Europa. Enligt von Gerich tävlar båda kandidaterna om att vidta åtgärder mot Kina.

Tullar och sanktioner lät inte bra i början, säger Nordea-ekonomerna, och de har inte heller haft önskad effekt. Kina har inte börjat köpa mer från USA.

För USA är handelspolitiken också säkerhetspolitik. Därför väntas nya skarpa åtgärder mot det kinesiska bolaget Huawei.

Europa gillar Biden?

På den amerikanska marknaden tycker inte alla att Bidens planer är så positiva för marknadssentimentet.

Men det som skulle påverka Finland och Europa är hans linje om mer förhandlingar i handelspolitiken. Von Gerich bedömer att Biden knappast skulle införa några biltullar, vilket är något som Trump har talat mycket om.

Biden siktar antagligen på att ha en varmare relation till Europa.

– Man ska komma ihåg att USA tillsvidare är världens största ekonomi. Det kanske inte finns så stora direkta amerikanska investeringar i Finland, men nog i Europa, säger von Gerich.

Därför har amerikansk politik och ekonomi, hela valresultatet, stor inverkan globalt, också i Europa och Finland.

Corona kan avgöra valet – så ser det ut

Viktigt för Trump, kanske rentav livsviktigt, är hur man tacklar coronapandemin. Trump har som president betonat att USA inte stänger ner, oberoende av sjukdom och död.

Joe Biden har däremot antytt att han är beredd att trappa ner aktiviteten i det amerikanska samhället, om det behövs för att stoppa spridningen av viruset.

Trump har länge förnekat och tonat ner "Kinaviruset". Varje gång han möter pressen talar han om hur Kina aldrig borde ha släppt ut viruset. Han talar också om nya framsteg med vaccinet och mediciner för att bota covid-19.

För Trump är det nu nödvändigt att få amerikanerna att tro på att det finns ett fungerande vaccin den 3 november, den amerikanska valdagen. Detta mot sina egna experters råd, påpekar von Gerich

Det verkar nästan som om det viktigaste är hur det ser ut. Jan von Gerich bekymrar sig för den trenden.

– Det är väl den nya sanningen, det är synd. Som ekonom vill man att sanningen ska avgöra, inte bara hur det ser ut, jag baserar mina beslut på fakta.

– Men det har vi redan länge sett med Trump: Amerika fungerar inte längre så. Man måste väl försöka leva med det.

Diskussion om artikeln