Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Räddningsoperation pågår – 180 strandade grindvalar i västra Tasmanien borde ut till havs igen

Från 2020
Uppdaterad 22.09.2020 07:56.
Programmet är inte längre tillgängligt
Närmare 300 valar strandade på sandbank utanför Tasmanien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En tredjedel av de ungefär 270 strandade grindvalarna har redan dött. Nu försöker räddningsmanskap få de 180 resterande valarna ut till havs igen. Det är en utmanande uppgift som kan ta flera dagar.

Det är inte ovanligt med masstrandningar av det här slaget i Tasmanien, i södra Australien, men enligt marinbiologen Kris Carlyon har man inte sett en så här stor flock stranda på över ett decennium.

I räddningsmanskapet, på ungefär 60 personer, ingår också människor som jobbar på lokala fiskodlingar och andra frivilliga. De når valarna bara med båt och får kämpa mot kyla och knepigt tidvatten.

Måste prioritera de friskaste

Enligt Carlyon måste räddningsmanskapet prioritera de friskaste valarna och dem som man kan komma åt. Ett 30-tal av de strandade långfenade grindvalarna hittades döda på måndagen och ungefär 60 andra tros ha dött sedan dess.

Ändå tror Carlyon att många av de resterande valarna har möjlighet att överleva i flera dagar, eftersom de har tillräckligt med kallt vatten omkring sig.

Det är oklart varför den här stora flocken strandade i Macquarine Harbour. Det hela kan ha börjat med bara en eller två valar som förirrade sig för nära stranden.

Grindvalar överger ogärna varandra

Valarna har starka sociala band. De överger ogärna strandade eller sjuka kamrater. Därför blir det också svårt att driva ut dem till havs då en del av dem finns kvar på sandbanken.

Forskarna är inte helt på det klara med vad som leder till den här typen av masstrandningar. Det finns olika teorier.

Världsnaturfonden WWF redogör för flera av dem. Det som kan ha bidragit till strandningen i Macquarine Harbour är att grindvalar använder ekoljud för att undersöka vattnen som ligger framför dem.

Vid en sandstrand studsar inte sonarljuden tillbaka på samma sätt som vid en klippig kust och det kan medföra att valarna inte upptäcker stranden innan det är för sent.

Källor: AFP, Världsnaturfonden, Yle

Diskussion om artikeln