Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blixten slog ner tre gånger i Edmonton – chockstart för Dallas i den andra finalmatchen

Från 2020
Uppdaterad 22.09.2020 08:34.
Tampa Bay Lightnings spelare firar mål
Bildtext Tampa Bay Lightning vann den andra finalmatchen med 3–2
Bild: AFP / Lehtikuva

Dallas var ute efter sin femte raka seger, men åkte på en riktig käftsmäll i den första perioden. Tampa klämde in tre mål inom knappa fyra minuter och utjämnade matchserien. Dallas lyckades reducera och jagade utjämning i den tredje. Men förgäves. Slutsiffrorna stod 3–2 till Tampa.

Dallas inledde med att ta tre utvisningar i den första perioden och Tampa var inte sena att utnyttja situationen. Första gången lyckades Dallas hålla Tampa på mattan, men halvvägs in i perioden blev det två utvisningar till, som kom att kosta Dallas dyrt.

Tampa gick upp i en 1–0-ledning efter powerplaymål av Brayden Point när Dallas Joel Pawelski satt i utvisningsbåset.

Sedan var den Jamie Oleksiaks tur att skaka galler medan Ondrej Palat överlistade Anton Khudobin. Nikita Kutjerov som toppar poängbörsen (6+22=28) och Victor Hedman stod för passningarna till båda målen.

När dessutom Tampa-backen Kevin Shattenkirk klämde in en balja i spel fem mot fem, såg det dystert ut. Tampa hade läst på efter förlusten i den första finalen.

Ett bortdömt mål gav Dallas en gnutta hopp

Dallas finländska fyrväppling saknade torrt krut i den här matchen. Backarna Miro Heiskanen och Esa Lindell fick mest istid av alla Dallas-spelare, 24.54 för Heiskanen och 24.15 för Lindell.

I stället var det Joel Pavelski och Mattias Janmark som stod för Dallas fullträffar. Pavelski stod för Dallas öppningsmål i den andra perioden.

Och i den tredje perioden var Mattias Janmark framme och reducerade till 3–2. John Klingberg och Alexandr Radulov plockade poäng för målgivande passning.

Dallas frenetiska jakt på kvittering höll på att få en smäll halvvägs in i den tredje perioden när Tampas Michail Sergatjov överlistade Anton Khudobin. Men Dallas-coachen Rick Bowess var påpasslig och utmanade beslutet, eftersom målet hade föregåtts av offside som gått domarna förbi. Bowess hade rätt och målet dömdes bort.

Men Dallas lyckades inte i kampen mot klockan. Ett par hyfsade målchanser var det enda de lyckades få till under den senare halvan av den tredje perioden och fick lämna isen med böjda huvuden. En liten tröst kan man hitta i NHL-statistiken som säger att i 73,6 procent av fallen vinner den som vunnit den första finalen också Stanley Cup. Lagen möts nästa gång natten mellan onsdag och torsdag.

Resultat:

Tampa Bay Lightning – Dallas Stars 3–2

TBL Andrej Vasilevskij räddade 27 av 29 skott
DAL Anton Khudobin räddade 28 av 31 skott

DAL Miro Heiskanen 0+0, +/-0, 24.54
DAL Roope Hintz 0+0, -1, 15.49
DAL Joel Kiviranta 0+0, -1, 13.47
DAL Esa Lindell 0+0, -1, 24,15

Tampa Bay Lightning utjämnade finalserien 1–1. Fyra segrar krävs för att vinna Stanley Cup.

Missa inte heller Yle Sportens NHL-podd. Ett nytt avsnitt dyker upp här klockan 15:

Diskussion om artikeln