Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Engelska pubar och restauranger måste stänga klockan 22 - Johnson ska tala till nationen om nya restriktioner

Från 2020
Under helgen var det ännu fullt på restauranger i London. Den här bilden togs i Soho på söndagen.
Bildtext Under helgen var det ännu fullt på restauranger i London. Den här bilden togs i Soho på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska på tisdagen presentera nya coronarestriktioner. Han ska hålla krismöte, tala i parlamentet och hålla tal till nationen. Antalet smittade i Storbritannien fördubblas nu ungefär var sjunde dag.

Londonbörsen föll med 3,4 procent på måndagen efter att hälsominister Matt Hancock hade varnat för att Storbritannien nått en vändpunkt - att det nu kan gå riktigt illa om man inte bryter smittspridningen.

- För tillfället tror vi att epidemin dubbleras var sjunde dag och om det fortsätter så kommer vi att ha 50 000 nya fall varje dag i mitten av oktober, sade Patrick Vallance, den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare vid en presskonferens.

Vallance tillade att Storbritannien i så fall riskerar att få över 200 coronarelaterade dödsfall varje dag från mitten av november.

På måndagen rapporterade Storbritannien 4 368 nya fall av covid-19 och 11 nya dödsfall. Det är siffror som liknar dem man registrerade tidigt i maj, då britterna fortfarande levde under stränga restriktioner.

Under sommaren har regeringen snarare uppmanat britterna att röra på sig igen, gå ut och få fart på ekonomin.

Regeringen vill undvika nedstängning till varje pris

Myndigheterna har nu höjt larmberedskapen för covid-19 från nivå tre till nivå fyra. Nivå fem skulle innebära en ny nedstängning av samhället och det vill den brittiska regeringen undvika till varje pris.

Premiärminister Boris Johnson har sammankallat krishanteringsrådet Cobra för att diskutera coronaläget idag. Senare ska han tala i parlamentet och på kvällen ska han hålla ett tv-tal till nationen.

Boris Johnson vinkade glatt när han lämnade Downing Street på måndagen.
Bildtext Boris Johnson vinkade glatt när han lämnade Downing Street på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Redan nu står det alltså klart att pubar, barer och restauranger i England blir tvungna att stänga klockan tio på kvällen från och med torsdagen. De måste också hålla sig till bordsservering.

Motsvarande restriktioner har redan införts i delar av norra och mellersta England. Skottland, Wales och Nordirland väntas också presentera nya restriktioner snart.

Enligt medieuppgifter kommer Johnson också att uppmana de människor till distansarbete igen som kan arbeta hemma utan att det får några större ekonomiska konsekvenser.

En del nya restriktioner som träder i kraft under de kommande dagarna avslöjdades redan under helgen. Exempelvis hotas människor i England av böter på över 10 000 pund om de bryter mot karantänsregler.

Källor: Reuters, AFP, BBC, Yle

Diskussion om artikeln