Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Högmod går före fall - coronan drabbar länder med uppblåst självbild hårdast och de lär sig långsamt

Från 2020
Uppdaterad 27.09.2020 17:30.
Detalj ur den svenske fotografen Erik Johanssons utställning på Fotografiska i Tallinn där en man med en ballong i handen tar ett steg ut över kanten på ett högt hopptorn.
Bildtext Detalj ur den svenske fotografen Erik Johanssons utställning på Fotografiska i Tallinn. Artikelförfattaren har här omtolkat bilden så att den ska föra tankarna till hur en övertro på sig själv och sitt folk kan få mänskor att ta fatala risker.
Bild: Gustaf Antell

Ju längre coronakrisen pågår desto mer lider vi av andra länders misstag. Isolering fungerade under den första våren, men världen är global och människan social, skriver Svenska Yles medarbetare Gustaf Antell.

- Vi tror att epidemin dubbleras var sjunde dag och fortsätter det kommer vi att ha 50 000 nya fall per dag i mitten av oktober och 200 döda per dag i november.

Det sa Patrick Vallance, den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare på en presskonferens på morgonen i måndags, den 22 september.

På presskonferensen kom det tydligt fram att Storbritannien står inför en svår höst och vinter. Det var en tankeväckare för många britter, och en oroväckande och kanske skrämmande nyhet.

Minst lika oroande var att ingen från den brittiska regeringen var på plats för att svara på frågor.

Senare under dagen meddelades från Downing Street att premiärminister Boris Johnson skulle tala till nationen på tisdag kväll, ett och ett halvt dygn efter presskonferensen.

Regeringen hade uppenbart inte lärt sig av sina egna misstag i våras. Och i somras. Under hela perioden sedan februari. Ledarskap behövs här och nu, inte när det passar chefen själv.

Kävelevä mies puhaltelee
Bildtext Matt Hancock, Storbritanniens hälsominister, har fått svidande kritik för att det är så svårt för britterna att testa sig för covid-19. "Det kommer att ta ett par veckor att lösa problemen", sade han den 15 september. Regeringen verkar ha överraskats av att den andra vågen verkligen är här.
Bild: EPA / Will Oliver

Att använda statistik för internationella jämförelser är alltid besvärligt och i synnerhet mitt under en pandemi, men vissa siffror visar hur endel länder har blivit svaga länkar i kampen mot covid-19.

Enligt Worldometer är de länder som i dag, åtta och en halv månad efter att WHO första gången varnade för coronaviruset, har flest aktiva fall USA, Indien, Brasilien, Frankrike och Ryssland.

Begreppet "amerikansk exceptionalism" är välkänt, men vi kan här lika väl tala om brasiliansk, fransk, indisk och rysk exceptionalism.

I juni skrev Obama-administrationens chef för utländsk katastrofhjälp Jeremy Konyndyk om hur den amerikanska ledningens (och många invånares) självbild har kostat liv.

Brasilianare kan doppas i avloppet utan att bli sjuka

I slutet av mars sa Brasiliens president Jair Bolsonaro att "Gud är brasiliansk" och menade att "brasilianare kan doppas i avloppet utan att bli sjuka".

Bolsonaro har inte gjort något för att bekämpa covid-19, smittades själv och 140 000 brasilianare har dött. Men han och miljontals brasilianare vet fortfarande att Gud är på deras sida.

Och så har Bolsonaro instiftat ett program som ger utsatta personer ekonomiskt stöd, vilket säkert också har bidragit till att han är populärare än någonsin.

Indien och Ryssland passar in i samma övermodiga mall. Frankrike visar att problemen inte per definition är kopplade till så kallade auktoritära regimer.

"Tropikens Trump, president Jair Bolsonaro har förringat epidemins allvar och kallat COVID-19 för en "vanlig flunsa."
Bildtext Brasiliens president Jair Bolsonaro anser inte att Brasilien behöver lyssna på andra länder för att lära sig att hantera coronakrisen. "Endel kommer att dö, sånt är livet", säger han och är populärare än någonsin. Brasilianare är kända i grannländerna som okunniga om omvärlden.

Sverige är ett intressant jämförelseobjekt här eftersom åtminstone landets nordiska grannar ofta verkar tycka att svenskar är smått självcentrerade.

Den 2 mars antydde Elisabeth Backteman, inrikesministerns statssekreterare, att det ligger något i den fördomen.

- Jag tror att det som kanske särskiljer Sverige lite grann är att vi har en väldigt bra struktur för krisberedskap. Vi har det i grunden så att säga.

Sverige valde en annan väg än sina grannar, trots att de nordiska makthavarna och experterna var i kontinuerlig kontakt.

Ett visst pris för det vägvalet har Sverige fått betala, men samtidigt är läget i Sverige i dag betydligt bättre än i till exempel USA och Brasilien.

Den stora frågan nu är om Sverige klarar den andra vågen bättre eller åtminstone lika bra som grannländerna i Norden och Baltikum. Just nu finns det inget som tyder på att skillnaderna blir stora.

... några dagar senare, resonerar en central person i regeringskansliet högt om fördelarna med den svenska modellen för att möta smittan. Den bygger på vetenskap, kunskap och kompetenta myndigheter.

― Citat ur Svenska Dagbladets artikel "Så föddes Sveriges coronaplan – spelet bakom kulisserna", publicerad 5 juli 2020

Det jag inte här vill säga är att alla navelskådande länder har misslyckats. Kina, och kineserna, ser sig uttryckligen som världens centrum - Mittens rike.

Inte är heller ett gott självförtroende på individ-, elit- eller nationsnivå i sig negativt.

Problemen uppstår kanske snarare när självförtroende förvandlas till självupptagen dryghet. Ofta i samband med identitetskriser, det vill säga en gnagande inre känsla av att något trots allt är fel.

Hur många gånger de senaste tjugo åren har vi inte talat om att USA, Storbritannien (England), Sverige, Ryssland, Indien och Frankrike håller på att gå igenom en identitetskris?

När president Donald Trump ger sig själv betyget A+ i sin hantering av coronakrisen så vet han själv att hans bedömning bygger enkom på hans egna föreställningar.

Hans anhängare utpekas ofta som personer som är rädda för förändringar. Något ligger det väl i det resonemanget, trots att det förstås är överdrivet förenklande?

Vi som såg Trumps presskonferenser på våren och har sett dem nu under hösten vet att han inte kan skilja på begreppen utbrott, epidemi och pandemi. Han förstår inte vad hans egna experter säger.

Experter är farliga eftersom de inte existerar inom de nationella ramarna. Navelskådande på nationsnivå ger trygghet.

I Sverige förstår epidemiologerna de vetenskapliga begreppen, förstås, men landets viktigaste experter Anders Tegnell och Johan Giesecke har inte förstått att ge ifrån sig det politiska ansvaret.

Var är ödmjukheten inför uppdraget? Flexibiliteten när i sig rimliga beslut visar sig leda till misslyckade resultat?

Vi har de ledare vi är värda. Eller?

- Ja, vi ligger bäst till i hela världen, sa Giesecke i mitten av maj. Om ett år är resten av Norden i kapp Sverige i antalet döda.

Till och med om det går så, så är det knappast ett bevis på att Sverige lyckades bra i våras. Snarare då på att också övriga Norden har klåpat i något skede mellan i dag och maj 2021?

Tegnell är fortfarande Sveriges statsepidemiolog och Sveriges regering är populärare än i vintras. Trump kan mycket väl bli omvald och, som sagt, Bolsonaro är populärare än någonsin.

USA får här tjäna som exempel eftersom det är det lättaste landet att följa på grund av språket och det enorma medieutbudet.

I tisdags föll USAs folkhälsomyndighet CDC för Vita husets politiska tryck och drog tillbaka sitt uttalande om att covid-19 är en luftburen smitta.

Specificering efter god kommentar av @Neptunus i kommentarsfältet. CDC tog ner en varning att nya rön tyder på att covid-19 troligen är luftburen på större avstånd än två meter.

USA har världens kanske mest kunniga folkhälsomyndighet, åtminstone på bredden, men den förhindras att göra sitt jobb.

I måndags avslöjades att en anställd på amerikanska National Institute of Allergy and Infectious Diseases, ett av världens ledande institut som forskar om infektionssjukdomar, är ett så kallat troll.

Han jobbar också på den konservativa sajten Red State, som sprider falsk information om bland annat samma institut. Nationalismen, USA är alltid bäst, vann över hans egen sakkunskap.

Det här är alltså två medvetna och oärliga försök att så misstro mot den amerikanska smittskyddsexpertisen, som inte är tillräckligt "patriotisk".

Kommer det här att påverka stödet för republikanerna eller Trump? Knappast, för Trump har "Made America Great Again" och kommer att "Keep America Great".

För den som är intresserad av hur stigmatisering av hur en uppdelning mellan "vi" och "dom" skadar kampen mot epidemier rekommenderar jag följande artikel ur den amerikanska publikationen Open Anthropology.

Kaksi hymyilevää tyttöä pitelee käsissään kylttejä, joissa lukee Make America great again.
Bildtext Trumps kärntrupper vill inte höra alltför många detaljer om coronakrisen. Trump talar aldrig om de över 200 000 döda av covid-19 på sina valkampanjsmöten.
Bild: Albert Halim / EPA

Den amerikansk-indiske journalisten Fareed Zakaria skriver i en kolumn i Washington Post att de länder som har klarat coronakrisen bäst är de som har misslyckats tidigare.

Taiwan är primus här med sju dödsfall hittills i ett land med 24 miljoner invånare. Det här trots att Taiwan på grund av Kinas politiska högmod inte tillåts vara med i världshälsoorganisationen WHO.

Men Taiwan lärde sig sin läxa när Sars slog till år 2003. Örepubliken var totalt oförberedd när den epidemin började, men taiwaneserna hade ledare som förstod att de saknade viktig sakkunskap.

När viruset började sprida sig på våren tog premiärminister Yu Shyi-kuns regering ett ödmjukt beslut som räddade tusentals liv. Den tog in epidemiologen Chen Chien-jen som hälsominister i regeringen.

Chen införde karantäns- och screeningsåtgärder som i efterhand anses vara kanske de bästa i världen.

I vintras hade Taiwan igen tur på det sätt som de som vet vad de gör ofta har. Chen råkade vara vice-president när coronaviruset blev känt utanför Wuhan och Peking.

Taiwans vice-president Chen Chien-jen håller presskonferens.
Bildtext Taiwans vicepresident Chen Chien-jen ses som en hjälte på hemmaplan och internationellt.
Bild: All Over Press

Det tragiska är att de beslut andra länder tar påverkar oss alla. Ingen har ännu kommit med ett övertygande argument om hur man kan förvandla en pandemi till en nationell fråga.

Föräldramöte i Kalamaja põhikool i Tallinn där föräldrarna sitter på en och en halv meters avstånd med ansiktsmask på.
Bildtext Föräldramöte i Kalamaja põhikool i Tallinn i mitten av september 2020. Så länge vissa länder missköter coronakrisen är vi alla utsatta för viruset.
Bild: Gustaf Antell

Diskussion om artikeln