Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mammalådan erövrar världen – motsvarigheter finns nu i 60 länder

Från 2020
Uppdaterad 22.09.2020 11:56.
Pöydällä on avattu äitiyspakkaus.
Bildtext Mammalådan populär runtom i världen.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

60 länder världen över har infört sin egen version av den finländska innovationen mammalådan – eller moderskapsförpackningen som den heter officiellt.

En ny studie om moderskapsförpackningar visar att det världen över finns 91 olika stödprogram som i 60 länder också innefattar moderskapsförpackningar.

– Många känner säkert till att i Skottland får alla familjer som väntar barn en moderskapsförpackning. Också Chile har ett omfattande stödprogram med moderskapsförpackningar. Där delas en moderskapsförpackning ut till alla som föder barn på ett sjukhus som drivs med offentliga medel, berättar Annariina Koivu, forskardoktor vid Tammerfors universitet och ansvarig för forskningsprojektet.

Fattiga mammor ofta målgruppen

Stödprogrammen är på de flesta håll ändå inte lika omfattande som i Finland. Det är ofta medborgarorganisationer som har hand om dem och de är i allmänhet riktade till mödrar i utsatt ställning, till exempel fattiga mödrar i Indien eller flyktingmammor i Jordanien.

Syftet med moderskapsförpackningarna och stödprogrammen är att öka välfärden, främja hälsan och minska ojämlikheten, visar studien.

Det kan till exempel vara obligatoriskt för mammorna att delta i hälsoundersökningar under graviditeten och komma till ett sjukhus för att föda, för att få mammalådan.

– Flera av de personer som ansvarar för stödprogrammen med moderskapsförpackningar berättade vid intervjuerna att de har infört sina program efter att ha hört om den finländska moderskapsförpackningen, säger Jad Abuhamed, forskare vid Tammerfors universitet.

Lådor, korgar och trälådor

Många länder som har infört systemet med moderskapsförpackningar använder sig av liknande lådor som i Finland, men trälådor och korgar förekommer också.

Lokala förhållanden avgör hur innehållet ser ut. I länder där myggor sprider malaria och andra sjukdomar ingår till exempel ofta ett myggnät i förpackningen.

Viktig information om barnskötsel

– Utöver moderskapsförpackningen innehåller stödprogrammen hälsoinformation i form av exempelvis utbildning på nätet eller en broschyr, berättar Ella Näsi, medlem i forskningsgruppen.

Förpackningarna delas ofta ut vid sammankomster där man också informerar de blivande föräldrarna om graviditet, förlossning och barnskötsel.

Det är en grupp forskare i global hälsa vid Tammerfors universitet som gjort studien.

Diskussion om artikeln