Över 60 rika länder ansluter sig till en global covid-19-vaccinplan och motarbetar därmed nationellt hamstrande
Världshälsoorganisationen WHO har utvecklat en plan för distribuering av ett covid-19-vaccin och vädjar nu om mer samarbete och resurser. Idén är att motarbeta hamstrande och att först fokusera vaccineringarna på personer i högriskgrupper i alla deltagarländer.
WHO uppmanar de rika länderna i världen att gå med i den globala vaccinöverenskommelsen Covax (Vaccines Global Access Facility), som handlar om en rättvis fördelning av framtida vaccin.
- Över 150 länder, som representerar 64 procent av världens invånare, har hittills anmält sig till programmet.
- Enligt planen ska rika och fattiga länder samla ihop pengar så att vaccintillverkare kan ges volymgarantier.
- Målet är att utveckla och distribuera två miljarder vaccindoser före utgången av år 2021.
- Programmet Covax ska underlätta också fattiga länders möjligheter att få tillgång till vaccin.
Hittills har 64 länder med högre inkomster anmält sig till projektet. Enligt WHO väntas ytterligare 38 länder göra det inom kort.
Bland undertecknarna finns EU-kommissionen som representerar de 27 EU-länderna samt Norge och Island.
USA, Ryssland och Kina finns inte på Covax-listan
Kina, USA och Ryssland hör till de länder som inte finns på den Covax-lista som publicerades i går på måndagen.
Kina har inte gett besked i någondera riktningen.
- Avsikten med Covax är att försöka arbeta med varje land i hela världen, svarade chefen för den globala vaccinalliansen, Seth Berkley, i går på en fråga om Kinas frånvaro. Han försäkrade också att man fortlöpande diskuterar med vaccintillverkande länder hur vaccin ska kunna göras tillgängliga också i alla andra länder.
Vita huset meddelade nyligen att USA inte deltar i programmet. Administrationen i USA vill inte samarbeta med WHO, och strävar efter att sköta allt på egen hand.
President Donald Trump har kritiserat WHO för hanteringen av pandemin, och USA håller på att dra sig ur allt samarbete med WHO.
En rysk regeringskälla uppger att Ryssland inte har något behov av att delta i programmet eftersom landet utvecklar och producerar sitt eget vaccin. Enligt källan utesluter man dock inte att Covax-deltagare i framtiden erbjuds ryskt vaccin.
Den snabbaste metoden är att några människor vaccineras i alla länder - inte att alla människor blir vaccinerade i några länder
- Den snabbaste vägen till ett slut på pandemin och få fart på den globala ekonomin är att se till att några människor vaccineras i alla länder - inte att alla människor blir vaccinerade i några länder, sa WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus i går under en presskonferens.
Han varnade för "vaccin-nationalism", och konstaterade att om enskilda rika länder hamstrar covid-19-vaccin i stället för att fördela vaccinen solidariskt internationellt så kommer fattiga länder att fortsättningsvis exponeras för viruset. Pandemin förvärras och den globala återhämtningsprocessen förlängs.
Vi sjunker eller simmar tillsammans
WHO-chefen konstaterade att jakten på vaccin handlar om samarbete och inte om en tävling.
- Det här är inte välgörenhet. Det här ligger i alla länders intresse. Vi sjunker eller simmar tillsammans.
Högriskgrupper först
Idén är att motarbeta hamstrande och att fokusera vaccineringarna på personer i högriskgrupper i alla deltagande länder först.
WHO:s ramverk innehåller två faser:
- I den första fasen distribueras doser proportionellt till varje deltagarland i förhållande till befolkningsmängden. Andelen är först 3 procent och senare 20 procent.
- Om tillgången fortfarande är begränsad efter att 20 procent avklarats går man vidare till den andra fasen, och bedömer risknivån i varje enskilt land.
- Då sänds det fler doser till de länder där riskerna är störst.
- Tanken är att de vaccindoser som är avsedda för 3 procent av landets befolkning först ska ges till hälsovårdare och efter det till andra högriskgrupper.
- Varje enskilt land kan ändå besluta vilka som ska vaccineras först.
Fortfarande mycket oklart vem som i slutändan får vad
Analytiker påpekar att WHO:s ramverk reflekterar den politiska natur som Covaxprocessen har och det faktum att WHO är en organisation som består av medlemsstater.
I en rapport i tidskriften Science presenteras en alternativ process som kallas "Den rättvisa prioriteringsmodellen". Där riktas det kritik mot det landsbaserade tillvägagångssättet.
Forskarna anser att det inte är rimligt att ge alla länder samma andel på 3 procent, eftersom varje land har väldigt olika behov och resurser. En läkare i ett rikt land löper klart mindre risk att bli smittad än en läkare som utför sitt jobb bland allmänheten i ett högriskland.
Analytiker påpekar också att förhandlingarna först nu har påbörjats och att diskussionerna kommer att pågå länge. Suerie Moon, som leder ett globalt hälsoforskningscenter i Geneve, säger till WP att det fortfarande är mycket oklart vem som i slutändan får vad.
- Det vi har sett så här långt är att politiska och industriella intressen samt säkerhetsintressen kommer att spela en mycket större roll än etiska motiv och hänsyn till folkhälsan då beslut fattas om fördelningen av ett globalt vaccin.
Covax - globalt samarbete vid upphandling av vacciner
Regeringar, globala hälsoorganisationer, tillverkare, forskare, den privata sektorn och filantroper arbetar för ett gemensamt mål: En rättvis tillgång till diagnosticering och behandling av covid-19 samt utarbetandet av vaccin.
Projektet Covax, som är fokuserat på vaccin, ses som en global lösning och en möjlighet att ge människor i alla hörn av världen - oavsett förmögenhet - tillgång till covid-19-vaccin.
Covax främjar en snabb tillgång till vaccin för alla länder på lika villkor och stärker kapaciteten inom vaccinproduktionen.
- Covax leds av de internationella sammanslutningarna CEPI och GAVI.
- CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) ansvarar för finansieringen av utvecklandet och produktionen av beredskap och vacciner.
- GAVI (Global Vaccine Alliance) har till uppgift att ingå avtal om köp och upphandling av vaccin för utvecklingsländernas bruk.
- Länder med högre inkomster kan också få en del av vaccinerna genom att delta i Covax.
- Finland meddelade den 31 augusti 2020 om sitt deltagande i Covax-mekanismen
Källor: Social- och hälsovårdsministeriet, GAVI
Källor: WHO, The Washington Post, AFP, Reuters, AP, Social- och hälsovårdsministeriet