Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Matmarknaden i Ingå ordnas också i år - platsen ny på grund av coronaläget

Från 2020
En stor gräsplan med röda stugor och bodar. Framför en gärdsgård, ett staket gjort av höstörar.
Bildtext Gammelgården har en stor gräsplan. I de röda husen och bodarna brukar det i samband med julmarknader finnas försäljare, men nu är allting utomhus.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

De flesta höstmarknader har inhiberats i år, men den traditionella matmarknaden i Ingå kommer ordnas. Arrangörerna har ändå valt att flytta marknaden till Gammelgården i kyrkbyn, där allting hålls utomhus.

I övrigt är matmarknaden som den brukar vara, det vill säga småskalig och lokal.

- Det är viktigt att det ska vara närproducerat. Det ska vara självproducerat och är det hantverk så ska de vara genuina, betonar Ingåbon Camilla Gorbatow.

Hon är projektledare för matmarknaden, men kommer också delta som försäljare med egna bakverk.

På Gammelgårdens område finns 90 försäljningsplatser, men föreningen som ordnar matmarknaden, Bo på landet, har valt att begränsa antalet tält eller försäljningsplatser till 48.

- Det här för att göra en trygg marknad. Allt ordnas dessutom utomhus, till hundra procent, säger Camilla Gorbatow.

På marknaden kommer främst lokala producenter att sälja mat, men också hantverk.

- De flesta är västnylänningar som kommer med sina egna produkter. Det är kött, fisk, grönsaker och hantverk, räknar Ia Asén upp.

Tenalabon Ia Asén är föreningen Bo på landets vice ordförande och hon kommer bland annat att sälja lamm- och fårkött på matmarknaden i Ingå.

På plats i Gammelgården i Ingå kyrkby, bland bodar och gårdsstugor målade i rödmylla, kommer det också finnas djur att se på.

- Här finns får, alpackor och en minihäst med kärra som man kan åka omkring med, säger Camilla Gorbatow.

Två rödklädda kvinnor ute på en gräsmatta med röda hus i bakgrunden.
Bildtext Det mesta kan planeras i förväg, men inte vädret. Eftersom allting ordnas utomhus är det kläder enligt väder som gäller, säger Ia Asén till vänster och Camilla Gorbatow.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

De 48 försäljningsplatserna gick åt genast och det blev också en kö till matmarknaden.

- Till största delen är det samma försäljare som varit på Mangs matmarknad. Föreningen Bo på landet är den som ordnat Mangs matmarknad tidigare, men grund av att det mesta där ordnas inomhus så har vi i år kommit till Gammelgården.

Föreningen har tagit coronaläget på mycket stort allvar.

- Vi har tillsammans med Ingå pandemigrupp planerat hur allt ska skötas. Det kommer att finnas anvisningar överallt vad man förväntar sig att besökarna ska göra och inte göra, säger Camilla Gorbatow.

Hela området kommer att inhägnas med band och in till matmarknaden kommer man från tre olika håll.

- Ingångarna är indelade i en fil in och en fil ut. Folk möts inte direkt. Vid varje tält finns ett område utmärkt där det får finnas ett visst antal människor, säger Camilla Gorbatow.

Hon tillägger att arrangörerna kommer att hålla koll på läget och hur mycket folk som samtidigt rör sig inne på området. Vid behov kan en del besökare bli tvungna att vänta en stund innan de får komma in.

- Vi har inget direkt maxantal, men vi använder våra ögon och ser om det blir för trångt.

Varje försäljare behöver också en hel del område. Tälten är stora och de flesta försäljare vill också ha varor utanför tältet. Det här gör också att det inte blir alltför trångt och tätt, säger Ia Asén.

- Vi önskar och hoppas att inte alla besökare rusar hit genast klockan tio på morgonen, utan sprider ut besöken längs dagen, eller dagarna, tillägger Camilla Gorbatow.

Matmarknaden i Ingå ordnas lördag och söndag (26-27.9) mellan klockan 10 och 16.

Matmarknaden i Ingå flyttar till kyrkbyn i år

10:17