Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesministeriet bekräftar: Regeringen begränsar nöjesresorna till Sverige och Estland igen

Från 2020
Uppdaterad 22.09.2020 15:51.
En färjeterminal med några enstaka resenärer.
Bildtext Fritidsresandet till Estland kan komma att begränsas på måndagen
Bild: Otso Ritonummi / Yle

Inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä bekräftar för Yle att Finlands regering kommer att begränsa reglerna för inresa från Estland och Sverige.

Helsingin Sanomat rapporterade tidigare att regeringen inför nya reserestriktioner för resenärer från Estland och Sverige, eftersom coronaläget i de här länderna har försämrats.

För närvarande råder fri inresa utan karantänspåbud från länder som har registrerat högst 25 coronafall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. Estland och Sverige har nu överskridit den siffran.

- Om man åker på semesterresa till Tallinn träder en två veckors karantänsrekommendation i kraft, säger Kirsi Pimiä till Yle Uutiset.

Svensk minister: "Vi kan inte hålla på och stänga och öppna gränser varannan vecka"

5:59

Nytt läge

Då regeringen fattade beslut om att öppna resandet för ester och svenskar till Finland den 11 september, beslöt man också att hålla dörren öppen för förändringar om läget försämrades.

Enligt den Europeiska smittskyddsmyndigheten har Sverige nu en incidens på 26,7 och Estland på 30,9, det vill säga över den finländska gränsen på 25. Enligt Folkhälsomyndighetens siffror är incidensen i Sverige redan uppe i 36,6.

Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu förutspådde redan i går att restriktionerna skärps. Han antog i en intervju för det estniska rundradiobolaget att bara arbetsresor tillåts från och med måndagen mellan Estland och Finland, utan påbud om frivillig karantän.

- Han tolkade alldeles rätt, säger Kirsi Pimiä.

Institutet för hälsa och välfärd gör en bedömning av coronaläget varje måndag. Om ett lands incidenstal överstiger 25 träder en karantänsrekommendation i praktiken i kraft.

I går på måndag överskred majoriteten av Europas länder den här gränsen, och nästa måndag kommer därför bland annat Estland, Sverige och Norge att börja omfattas av karantänsrekommendationen.

Rekommendationen gäller ändå inte arbetsresor, så det kommer fortfarande att gå att komma till Finland för att arbeta om man bor i gränstrakterna.

Det samma sa inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) tidigare till Iltasanomat.

Fri inresa gäller fortfarande för folk som reser i jobbet och i det dagliga umgänget i gränstrakterna, så länge smittläget i regionerna på bägge sidor om gränsen ligger på samma nivå, sa Ohisalo.

Diskussion om artikeln