Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regionförvaltningsverken eniga: Inte skäl att lätta på evenemangsbegränsningarna

Från 2020
Höstmarknad
Bildtext Avstånd gäller också utomhus.
Bild: Nathalie Lindvall

Regionförvaltningsverken i hela landet konstaterar att coronaläget inte har förbättrats och att man fortsätter begränsa folksamlingar också i oktober.

I oktober är det fortsättningsvis möjligt att ordna evenemang med över 50 deltagare inomhus eller utomhus. Förutsättningen är att tillräckliga säkerhetsavstånd kan garanteras.

Det betyder 1–2 meters avstånd bland deltagarna. Deltagarna måste också påminnas om god handhygien och erbjudas möjlighet att tvätta händerna.

De enskilda kommunerna kan vid behov fatta beslut om mer detaljerade, lokala begränsningar.

Risken ökar i stora folksamlingar

Regionförvaltningsverket i Södra Finland skriver i sitt beslut att man i Finland under de senaste veckorna har konstaterat allt fler coronavirussmittor, omfattande smittkluster och massexponeringar som har lett till fortsatt smittspridning.

Särskilt i stora folksamlingar är risken för massexponeringar stor då deltagarna kan råka i närkontakt med varandra.

Försämrat läge i Egentliga Finland

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland konstaterar i sitt beslut att läget i Egentliga Finland fortsättningsvis kräver att man följer anvisningarna om hygien och säkerhet.

I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är en stor del av de insjuknade unga vuxna: I september var 40 procent 20–29 år.

I augusti-september har flera massexponeringar inträffat – till exempel i restauranger med alkoholservering och vid ämnesföreningarnas evenemang för studerande.

Läget är betydligt lugnare i grannlandskapet Satakunta än i Egentliga Finland, påpekar verket.

Regionförvaltningsverken hänvisar till myndigheternas senaste, uppdaterade rekommendationer för folksamlingar i sina beslut.

Diskussion om artikeln