Nya inreserestriktioner för Sverige "ett dråpslag" för Wasaline
Inrikesministeriet vill begränsa inresandet från Sverige och Estland från och med nästa vecka. Wasalines vd Peter Ståhlberg och Visit Vasas vd Max Jansson är frustrerade.
Enligt den Europeiska smittskyddsmyndigheten har Sverige nu en incidens på 26,7 och Estland på 30,9, det vill säga över den finländska gränsen på 25.
På Wasaline är vd Peter Ståhlberg minst sagt besviken.
- Jag hoppas att det inte blir verklighet av det här. Att öppna och bemanna fartyget bara för att en vecka senare köra ner verksamheten igen. Västerbotten hade väl sex fall per 100 000.
Ståhlberg säger att han sett på siffrorna per vecka. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport för 7 till 13 september är talet i Västerbotten åtta per 100 000.
Men sett över två veckor är siffran 22,8 per 100 000. Den siffran är uppdaterad idag, 22 september.
"Som att ha en godisask"
Också Visit Vasas vd Max Jansson är besviken, men inte så förvånad med tanke på hur spridningen har ökat de senaste dagarna.
- Det var nog bara en tidsfråga. Lite förhastat öppnar man en gräns om man stänger den inom en vecka, lite förhastat fattar man nu sådana beslut som märks från dag ett. De är som att ha en godisask, öppna locket och säga ”titta vilka godisar” och så stänger man locket, säger Jansson.
Peter Ståhlberg tycker att man förhastar sig. Låt det istället gå lite mer tid för att se hur läget utvecklas.
- Så helt ärligt, i EU har de rekommendationer på 50 fall per 100 000, men Finland som alltid ska följa EU:s rekommendationer tycks bara göra det när det passar dem. Jag är mycket besviken, säger Ståhlberg.
Det är EU-kommissionen som föreslår gemensamma resebegränsningar för EU-länderna.
"Ett dråpslag"
Wasaline har inte hunnit få upp några stora volymer vad gäller passagerarmängder under den korta tid som inresa från Sverige inte medfört rekommendation om frivillig karantän.
- Folk har avvaktat. Det är ett långsiktigt arbete att bygga upp trafiken igen. Jag ser det som ett dråpslag att hålla på och öppna och stänga. Folk kommer inte att ha någon framtidstro på länge vad gäller turismen.
Kostar för hela turismindustrin
Max Jansson håller med om att det inte har hunnit hända så mycket på den vecka gränsen hann vara öppen.
- Volymerna kom inte igång och det var också väntat för sådana här processer tar länge, säger Jansson.
Jansson tänker på all den tid och de pengar som har lagts ner på att planera marknadsföringen nu när gränserna igen skulle vara öppna.
- Jag undrar om beslutsfattarna har förstått vad det kostar samhället, de privata företagarna och hela turismindustrin när de joxar fram och tillbaka på det här sättet.
Minimibemanning igen
Wasaline hade kallat in en nästan komplett vinterbesättning.
- Nu får vi skicka hem dem igen. Vi går ner till minimibemanning med vilken vi kan köra frakt, säger Peter Ståhlberg.
Rekommendationen gäller ändå inte arbetsresor, så det kommer fortfarande att gå att komma till Finland för att arbeta om man bor i gränstrakterna.
Fri inresa gäller fortfarande för folk som reser i jobbet och i det dagliga umgänget i gränstrakterna, så länge smittläget i regionerna på bägge sidor om gränsen ligger på samma nivå, sa inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) tidigare.
- Vi har ju arbetsresande, men inte bär det rederiet på lång sikt, säger Ståhlberg.
Bättre framförhållning önskas
Nu önskar sig Max Jansson att beslutsfattarna skulle ha lite bättre framförhållning.
- Nu är det nog bara is i hatten och så avvaktar vi. Det är oerhört svårt för vår bransch. När vi blöder från förr var det här ytterligare en smäll rakt i ansiktet, säger Jansson.