Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera vildsvinsobservationer i Sydösterbotten: "Jag tror att de har kommit för att stanna"

Från 2020
Uppdaterad 24.09.2020 08:56.
Vildsvin står i högt gräs.
Bildtext Vildsvinen blir allt fler i Närpes. I år har man observerat ett tiotal vildsvin. Arkivbild.
Bild: Mikael Grennard

Vildsvinen verkar ha fått ett fotfäste i Sydösterbotten och observationerna i Närpes har ökat. Samtidigt kryper oron för afrikanska svinpesten allt närmare.

I Österbotten har vildsvinsobservationerna koncentrerats till Kristinestad. Men under det senaste året har problemet flyttat till grannkommunen Närpes.

- Det har kommit lite mera sista året. Förut har det varit bara sporadiskt, men nu får vi nog säga att vi har en egen fast liten stam. Det är bara några få djur ännu, men de verkar vara stationära, konstaterar Hans Wickman, ordförande för Övermark jaktklubb.

- Vildsvinen har länge varit öster om Päijänne. Sjön stoppade dem, men nu har de definitivt kommit över Päijänne. Nästa stopp är Bottenviken och Kvarken.

En medelålders man med kort, lite gråaktigt hår och glasögon. Bakom honom syns träd med gröna och lite gula löv.
Bildtext Hans Wickman i Övermark har sett en ökning i vildsvinspopulationen.
Bild: Yle/Juho Teir

Förra året rörde sig en flock på kring tio vildsvin i Finby, Kalax och Näsby i Närpes och nu har man en ungefär lika stor flock i Övermark.

Ett av vildsvinen i Övermark fälldes i våras. Wickman tror att det är en avkomma av de vildsvin som sågs lite söderut i Närpes förra året.

- Den här som sköts var en tvåårig galt, så högst sannolikt är han en av de där tio. Av den flocken sköts ifjol två, så i princip är sju ännu kvar i livet och om hälften av dem är suggor och de har haft två kullar i sommar, så...

Det kan ganska snabbt bli många vildsvin?

- Jo, om man har tre fyra suggor i Närpes och tar det gånger 14 så har vi ju då över fyrtio jaktsituationer som ska genomföras. Men det är ju också andra dödsorsaker med i bilden.

Glest med observationer i Lappfjärd

I Lappfjärd i Kristinestad har man årligen observerat ett flertal vildsvin och ifjol hade man till och med 15-30 olika observationer. Men i år ser det annorlunda ut.

- Det är faktiskt ganska glest med observationer i år. Jag vet inte vad som har hänt, men det verkar som om stammen skulle ha minskat av någon orsak, säger Jarl Bergkulla, verksamhetsledare för Lappfjärdsnejdens jatkvårdsförening.

En man med kort, lite gråaktigt hår och glasögon står framför en åker.
Bildtext I Lappfjärd har man inte fällt ett enda vildsvin ännu i år, konstaterar Jarl Bergkulla.
Bild: Yle/Juho Teir

Enligt honom har man fällt mellan fem och åtta vildsvin årligen, men i år har man inte hittills fällt en enda. Han tror ändå att observationerna ökar då älgjakten kör igång.

- Vi hade en växande stam och om vi får ett par, tre suggor med grisar så ökar stammen väldigt snabbt. Man brukar säga att ifall man en gång fått vildsvin, så är det ganska svårt att hålla dem under kontroll.

Än så länge hanterbar situation

Så länge mängden vildsvin i Sydösterbotten hålls i tiotalen så är situationen under kontroll anser Wickman. Men om det ökar till hundratalet då börjar loppet vara kört.

- Jag tror att de har kommit för att stanna och vi hoppas att vi ska kunna hålla populationen inom hanterbara gränser.

Men du tror att de kommer att öka hela tiden?

- Jo, definitivt.

Vildsvinen är inte de allra lättaste djuren att jaga. Det finns dessutom inga skolade hundar eller hundförare för vildsvinsjakt i nejden, så därför är det vakjakt som gäller för tillfället.

Vakjakt innebär att jägaren sitter tyst och dold i väntan på att ett vilt skall visa sig i skjutläge.

- Man meddelar hela tiden var man är och det är egentligen strängare än älgjakten i upplägget. Om man sköter hela den biten så att alla vet var alla är så är vakjakten en ganska avkopplande sysselsättning, säger Wickman.

Ett vildsvin
Bild: Mostphotos

Jaktklubbarna har också förberett sig genom att underteckna ett vildsvinsavtal mellan jaktklubbarna.

- Eftersom man börjar på ett ställe där man själv har jakträtten, så har vi skrivit avtal att blir det en sådan situation att man måste följa efter vildsvinen, även om det kommer jaktgräns emot, så är det bara att knalla vidare.

Risk för afrikansk svinpest och förstörda potatisåkrar

Orsaken till att många oroar sig för att vildsvinen sprider sig till Österbotten är den skada de orsakar. Bland annat på potatisåkrar som det finns mycket av i Kristinestad.

- Det är främst på potatisodlingarna som dom har bökat och rivit upp potatissängarna och ätit potatisarna. Största skadan gör de då man satt potatisen och de tar sättpotatisen. Då kan de faktiskt förstöra ganska stora arealer, konstaterar Jarl Bergkulla och får medhåll av Hans Wickman.

- Får den tag i en potatisåker så är allting upp och ner på morgonen när man vaknar. Det är inte så kul. Samma sak med gräsmattor. Jag har sett sådana exempel i södra Sverige och östra Finland där 20 ar gräsmatta inte är något att plöja upp för en grupp vildsvin över en natt.

En annan indirekt skada de kan medföra är afrikanska svinpesten. I EU-länderna har allt fler vildsvin konstaterats vara smittade av afrikansk svinpest och nu har det spridit sig från östra Europa till Tyskland.

Myndigheterna i Finland uppmanar därför jägare att skjuta vildsvin och jägarna får en liten ersättning för besväret.

- Jägarna kan också få betalt för att de sänder in prover på vildsvinen. Vi är väldigt rädda i Finland för den här afrikanska svinpesten. Vår policy är att vi ska hålla Österbotten vildsvinsfritt, konstaterar jaktchef Stefan Pellas vid Finlands viltcentral.

En man står i ett skogsbryn
Bildtext Stefan Pellas.
Bild: Yle/Roger Källman

Sjukdomen är inte farlig för människan men är väldigt smittsam bland vildsvin och tamsvin. Om smittan kommer in hos en svinproducent kan man tvingas slakta alla djur.

- Det är en väldigt besvärlig virussjukdom som är i högsta grad smittsam. Det ska vara väldigt starka läkemedel för att desinficera utrustning som har varit i kontakt med smittan, säger Pellas.

- All import av produkter härstammande från vildsvin är förbjudet i Finland i nuläget.

Hittills har man inte hittat spår av afrikansk svinpest i de djur som fällts i Finland.

- Det man har inte hittat. Man undersöker ju också för andra sjukdomar, men det har inte funnits något sådant fall i hela Finland. Det är en sak som berör hela landet om smittan kommer in österifrån.

Artikeln rättad kl.8.55. Ingen jaktledare krävs för vildsvinsjakt, så meningen där det påstås har tagits bort.