Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sjätteklassare misshandlades med slag och sparkar i skola i Vanda – Li Andersson efterlyser bindande kvoter för skolpsykologer och -kuratorer för att förebygga mobbning

Från 2020
Uppdaterad 22.09.2020 23:35.
Skolbarn på gården.
Bildtext Undervisningsminister Li Andersson (VF) säger att alla barn har rätt till en trygg undervisningsmiljö.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det var i förra veckan som en sjätteklassare skadades då andra sjätteklassare utsatte eleven för våld. Vanda stad skrev om fallet på stadens webbplats den 20 september.

Kriminalkommissarie Simo Kauppinen som leder utredningen säger
att utredningen har framskridit, rapporterar Yle Uutiset.

Fyra minderåriga barn är misstänkta för brott, säger Kauppinen.

Eleven hade enligt Kauppinen utsatts för slag och sparkar på skolgården. Det här hände under rasten på skolan Kytöpuiston koulu i Vanda.

Ambulans tillkallades och eleven som utsattes för våld fick första hjälpen på plats.

Det kan alltid förekomma lite bråk, men våld är en allvarlig sak som man genast måste sätta stopp för, säger Kauppinen.

Kauppinen säger att eleven som misshandlades inte ser ut att ha fått särdeles svåra skador, men det är alltid mycket allvarligt om någon tar till våld.

Gränsen för straffrättsligt ansvar är 15 år och ärendet sköts som ett samarbete mellan till exempel skolan, socialtjänsten och barnskyddet.

Kauppinen betonar föräldrarnas ansvar och säger att övervakningen under raster är skolans ansvar.

Minister: Samhället har misslyckats med att trygga barnens rättigheter

Också undervisningsminister Li Andersson (VF) påpekar på Twitter att de som arrangerar undervisningen och de vuxna i skolan har en lagstadgad plikt att säkerställa en trygg skolmiljö för barnen.

Hon anser att varje mobbningsfall innebär att samhället har misslyckats med att trygga barnens rättigheter.

Andersson har vidare uppgett på Twitter att alla riksdagspartier kommer att samlas för att tillsammans skapa ett program för att förebygga mobbning.

Andersson säger vidare att regeringen ämnar skapa bindande regler för hur många skolpsykologer och -kuratorer det måste finnas.

"Att byta skola en lätt lösning"

Andersson medverkade i Tv-nytt på tisdagskvällen och fick frågan att varför undervisningsministern inte har föreslagit att våldsverkarna i Vanda ska flyttas bort från skolan.

- Den lagstiftning vi har i Finland utgår från att alla barn har rätt dels till en trygg undervisningsmiljö men också till undervisning i sin egen närskola, sade Andersson.

Andersson upprepade att samhället i det här fallet har misslyckats med att erbjuda en trygg undervisningsmiljö för alla, och att det kan framstå som en lätt lösning att byta skola.

Det är ju en lätt lösning att tänka sig att man byter skola, oberoende om man talar om offret eller om man talar om de som gjort sig skyldiga till den här typen av våldsdåd, sade Andersson.

Hon ansåg att man borde lösa problemen där de inträffat.

Det här är nog någonting där man först och främst ska utgå från att försöka lösa de här problemen i skolan och utgå från att alla elever ska ha en rätt till undervisning i sin egen närskola, sade Andersson.

Det här en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Kuudesluokkalaista lyötiin ja potkittiin vantaalaisessa alakoulussa – Andersson: koulupsykologeille ja kuraattoreille sitova mitoitus kiusaamisen ehkäisemiseksi som skrivits av Tero Valtanen. Artikeln har kompletterats med material från Tv-nytt. Översättning av Lars Gustafsson